Prolećna TV šema
White House Plumbers

Justin Theroux i Woody Harrelson u seriji "White House Plumbers"

Photo: PVC/HBO

Nove serije: Šta gledati u maju i junu 2023.

White House Plumbers (1. maj, HBO Max)

Toliko je što igranog što dokumentarnog programa na temu afere Watergate da se pitamo čemu još jedna TV serija. Prošle godine pojavila se serija Gaslit, koja je Nixonov pad pratila iz nešto drugačijeg ugla, a u jednoj sceni je prikazala ono čime se White House Plumbers bavi sve vreme. Oni koji su pokušali na sve načine da sačuvaju Nixona u Beloj kući su zapravo doprineli njegovom krahu – što takođe nije nikakva novost. S obzirom na odličnu glumačku postavu (Woody Harrelson, Justin Theroux, Domhnall Gleeson, Kiernan Shipka...), seriju ćemo svakako gledati.

Class of '09 (10. maj, FX/Hulu)

Reč je o trileru koji prati tri vremenske linije – blisku prošlost, odnosno 2009. godinu, sadašnjost i budućnost, odnosno događaje iz 2034, a u vezi sa reformom američkog pravosuđa i policije, kao i kazneno-popravnog sistema. Da li ćemo preći iz distopije u utopiju ili obratno, ostaje da se vidi. Sve su opcije moguće.

City on Fire (12. maj, Apple TV+)

Ova serija snimljena je prema istoimenom romanu, a započinje ubistvom u njujorškom Central parku, 4. jula 2003. godine. Ispostaviće se da je to ubistvo na neki čudan način povezano sa požarima širom Njujorka, klupskom underground scenom, te jednom bogatom porodicom i njenim tajnama. Zvuči šašavo, ali gledaće se.

Maryland (22. maj, ITV)

Izuzetno se radujemo ovoj britanskoj mini-seriji, čija se premijera već mesecima najavljuje. U glavnim ulogama našle su se Suranne Jones (koja je i koautorka serije), najpoznatija po naslovnoj ulozi u seriji Gentleman Jack, i Eve Best (House of the Dragon, Nurse Jackie...). One igraju sestre koje se ponovo zbližavaju nakon tragičnih događaja. Kada otkriju da je njihova majka vodila dvostruki život, dobiće šansu i da svoj iznova osmisle.

The Clearing (24. maj, Disney+/Hulu)

Ovo je prva australijska mini-serija koju producira Disney, a nikako nije za decu i osetljive. Inspirisana je istinitom pričom o sekti koju je vodila jedna žena i njenim sledbenicama koje su pokušavale da se izvuku iz tog pakla i upozore druge da ne naprave istu grešku. Priča je data iz nekoliko perspektiva, a mi slutimo dobar psihološki triler.

Platonic (24. maj, Apple TV+)

Platonski ne znači i potpuno bezopasno – čini se da nam to poručuje ova komedija. Naravno, konačni sud donećemo tek nakon što odgledamo seriju, ali se u svakom slučaju radujemo istraživanju odnosa u čijem fokusu nisu samo romantično-seksualna osećanja.

The Idol (4. jun, HBO)

Muzičar The Weeknd rešio je da se oproba i kao autor, producent i glumac. Upravo on je jedan od kreatora serije The Idol, u kojoj igra izvesnog „self help gurua“ i vođu kulta koji je u komplikovanoj vezi sa mladom zvezdom u usponu, koju tumači nepo baby Lily-Rose Depp. Sve miriše na nekog novog Charlesa Mansona, srećom, fikcionalnog, a kako će to funkcionisati 2023, videćemo.

Based on a True Story (8. jun, Peacock)

Ova serija je žanrovski svrstana među triler-komedije, što može voditi u propast, kao u slučaju The Flight Attendant (zanimljivo je da i ovde Kaley Cuoco igra glavnu ulogu), ili pak postići uspeh sličan onom koji ima serija Only Murders in the Building. Obe se bave parodiranjem true crime žanra, ali potrebno je da se dosta toga poklopi kako bi sve funkcionisalo kako treba.

The Crowded Room (9. jun, Apple TV+)

Ova serija zasnovana je na istinitim događajima iz 1979. i romanu koji se njima i bavio, The Minds of Billy Milligan, iz 1981. Naslov romana sugeriše da je reč o disocijativnom poremećaju ličnosti, nekada poznatom i kao poremećaj višestruke ličnosti, a od koje je patio Billy Milligan, prva osoba s tim poremećajem u SAD-u koja je osuđena za zločin. Tom Holland igra Dannyja Sullivana, lik koji je očigledno bio inspirisan Milliganom. Kroz seriju Sullivanovih razgovora sa psihoterapeutom otkrivamo više o aspektima njegovog identiteta, kao i o onome za šta je optužen.

I'm a Virgo (23. jun, Amazon Prime)

I'm a Virgo opisuju kao komediju apsurda koja govori o odrastanju jednog sasvim običnog tinejdžera... Običnog, ali izuzetno visokog. Zbog njegove divovske visine familija pokušava da zaštiti od spoljnog sveta, što im, naravno, ne polazi za rukom.

Oceni 5