Weekend Videos
Lnch 01 S

Photo: homemcr.org

Novi film gospodina Linča

Požar: Na zvaničnom kanalu Dejvida Linča pojavio se desetominutni animirani film Fire (Pozar), koji je umetnik napisao i režirao još 2015. godine. Animaciju je uradio Noriko Miyakawa, muziku Marek Zebrowski, a film sve do pre nekoliko dana nije bio dostupan publici.

Tako blizu, a tako daleko: Sada konačno možemo da saznamo šta zaista znači kada je neko "devojka iz susedstva", te zašto se i kako taj trop forsirao i razvijao u filmovima.

Originalna Star Wars trilogija kao radio drama: Kada se prvi put pojavio 1977. godine, Star Wars je oživeo ljubav prema avanturističkom filmu, pa se još tada verovalo da bi mogao da doprinese i ponovnom usponu radio drame.

Zlatno doba radio programa završilo se nekoliko decenija pre toga, pa su sa njim polako nestajale i radio drame. Ideja da bi Star Wars mogao da se emituje i u audio formatu rodila se na Univerzitetu u Kaliforniji, a George Lucas je prodao prava na originalni scenario, muzičke efekte, i to za samo jedan dolar.

Star Wars radio drama je prvi put emitovana u proleće 1981, a slušaoci su tom prilikom mogli da čuju kombinaciju poznatih i nepoznatih glasova, budući da se Mark Hamill čuo kao Luke Skywalker, a Anthony Daniels kao C-3PO, dok su se projektu priključili i neki nepoznati glumci. Prvi deo je tada podeljen na 13 epizoda, koje ukupno traju šest sati, da bi 1983. izašao nastavak Empire Strikes Back, a Return of the Jedi 1996. godine.

Vremenom se nakupilo čak 14 sati radio Zvezdanih ratova, a svoje mesto su pronašli i u Internet arhivi, te na YouTube kanalu.

Party like it's 1999: Zašto svi filmovi iz '99. izgledaju isto, odnosno imaju istu temu u osnovi, saznaćemo ako u rečniku potražimo davno zaboravljene termine kao što su "stabilnost", "dosada", "monotonija", "siguran posao". Takvo stanje je očigledno bilo svojstveno Americi '90-ih, pa su njeni filmski radnici žudeli za apokaliptičnim scenarijima kojih danas ima napretek, ili su pak ponirali u repetitivnost svakodnevnog, naizgled savršenog života dobrostojećih sunarodnika.

Elvis u Evropi: Reditelj Amber Little snimio je za jedno popodne dokumentarni film o najvećem skupu ljubitelja Elvisa Presleya, te ga naslovio "All The King's Men". U pitanju je zanimljiv uvid u kulturu koja se često trivijalizuje.

Staro, a moderno: Dok su filmovi inspiraciju tražili u budućnosti, današnjim dizajnerima nameštaja inspiracija dolazi iz prošlosti, i to iz '50-ih godina 20. veka. Zašto je to tako, zašto još uvek nismo smislili ništa bolje i da li je zaista u jednostavnosti ključ?

Pravda za žene u rock muzici: Konvencionalni kanali informisanja nas proteklih decenija uče da pedesetih godina prošlog veka u rock muzici nije bilo žena. Tako se činilo da su rock izmislili Chuck Berry, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Little Richard, Buddy Holly, te ostali muzikalni muškarci. Branstetter’s projekat je nastao kako bi se ta neistina ispravila, te okuplja priče o muzičarkama iz prošlosti, od kojih neke nikada nisu postale poznate, ali su bitno doprinele muzičkoj istoriji.

Oceni 5