Još jedan napad na transrodnu* osobu u Beogradu
Viole 03 S

Photo: ilustration/Cleon Peterson

Novi manifest mržnje

Da se nasilje ne dešava samo u malim, ili manje urbanim sredinama, podsetio nas je i nedavni brutalni napad na transrodnu osobu Leonu (J. G.) u centru Beograda. Ovaj manifest mržnje dodatno je osnažen neprofesionalnim reagovanjem službenika policije, a Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kontaktirala je Leonu, da bi ispitali kakvo je bilo postupanje policijskih službenika kada je prijavila napad. Sve što se posle toga dogodilo najbolje je ilustrovano izjavom da će “ukoliko se po okončanju postupka utvrdi eventualna odgovornost policijskih službenika protiv njih biti preduzete odgovarajuće mere“.

Samo nekoliko dana posle ovog brutalnog incidenta udruženju građana “Egal” prijavljen je još jedan napad. Naime, trans* osoba Lela (T.D) rekla je kako je nju i dve prijateljice napao nepoznati mladić u ponedeljak, 8. maja, na Trgu Republike u Beogradu. Dok su pokušavale da naruče hranu mladić im se obratio rečima "Ne mogu da verujem da trandža stoji do mene i kupuje picu!" Nekoliko minuta kasnije, dok je plaćala hranu, isti muškarac prišao joj je s leđa i počeo da je udara pesnicama u predelu slepoočnica. Lela je od udaraca izgubila svest. Niko od prisutnih nije reagovao, a napadač je pobegao pre nego što se pojavila policijska patrola.

Jasno je da ponašanje organa reda osnažuje nasilnike, te da pitanje nasilja nad transrodnim* osobama postaje glavnim problemom u Srbiji. Žrtve, koje su već marginalizovane od strane društva, retko dobijaju medijsku pažnju, te ravnopravan tretman prilikom prijavljivanja zločina. Ovakvi napadi su proizvod primitivizma i onoga što homofobično i transfobično društvo voli da naziva „strahom,“ a posledica toga je dodatna izolacija transrodnih* , te svih pripadnika LGBTIQ populacije. Važno je da se o ovim slučajevima govori, kako se ne bi dogodilo da, ponajviše zbog radikalnih reagovanja vlasti i javnosti, neki od sledećih napada završi fatalno.

Oceni 5