Retro feljton: Lukovićeva rubrika „Singlovi“ iz „Džuboksa“ (32)
jura stublić

Sjajan početak nove 1981. godine: grupa Film

Photo: Arhiva/ Dejan Mrkić

Novogodišnje čarolije 1981: Kad na vrbi rodi ploča

„Džuboks“ broj 105 pojavio se na kioscima 2. junara, odmah na početku 1981. godine. Rubrika „ Singlovi“ malo se bavila najboljim izdanjima iz 1980,  a više novim pločama čiji su autori Bijelo dugme, Film, Darko Domijan, III kanal, Krvna grupa, Vruć Vetar, Tomaž Domicelj, Mišel Briški i – nezaboravni Steve Hannington Kayafunga, tada ekstremno popularan zbog reklamne tv replike „Mače, idem kod Kluza“, a ovde u ulozi pevača. Ukratko, prava novogodišnja rubrika!

+++

Pre nego što se izljubimo, zagrlimo, isplačemo jedno drugom na ramenu i lagano opipamo muško-ženske pulseve, pre nego što poželimo berićetnu žetvu singlova u Novoj godini, red bi bio da se malkice vratimo u prošlost. Nećemo da preterujemo, jer ste fino upakovane i lakirane recenzije singlova mogli uz doručak i užinu da probavite, nadam se, bez večih teškoća, više od godinu dana, u svakom broju „Džuboksa“. Pošto se pametni ljudi sećaju samo lepih stvari, a čitaoci „Džuboksa“ su vrlo, vrlo pametni (hvala na pismima!), gornji potpisnik ovog teksta odlučio je da se pozabavi najvrednijim singlovima 1980. godine, uz par neophodnih obaveštenja za sve gledaoce koji su se kasnije uključili u direktan prenos susreta Deda Mraza i srećne, vesele dečurlije.

ČESTITKE SA ZVONČIĆIMA: Ja da vam kažem (uz glas Željka Bebeka!) da 1980. baš nije bila sjajna što se lepote singlova tiče. Jeste, bilo je tu lepih žena, jeste, pevači su se slikali u koloru, jeste da su omoti bili šareni i snimci još šareniji, ali je trebalo sve pregurati i mi smo to izdržali. Šta je valjalo, pitate u očajanju? Polako, darovi tek počinju da se dele  

• Azra „A šta da radim“ (Suzy)

• Aerodrom „Kad misli mi vrludaju“ (Jugoton)

• VIS Idoli „Retko te vidam sa devojkama“ (Časopis „Vidici“)

• Metak „Da mi je biti rnorski pas“ (Jugoton)

• Azra „Lijepe žene prolaze kroz grad« (Jugoton)

• Zana „Nastavnice“ (Jugoton)

• Meri Šeparović „Svojim putem sada kreni“ (Jugoton)

• Na lepom prijazni „Faeton“ (RTV Ljubljana)

I to vam je sve. Osam malih poklona za veliku decu, osam slatkih, pametnih, ljubljenih, očaravajućih, dražesnih, luckastih i otkačenih singlova za sve sezone. Kako ćete ih podeliti, ne znam: dogovorite se, izmenjajte poklone i umesto mece, kuce, zeke i belog miša, ufurajte singl u krevet i predajte mu svoje telo i dušu. To je čistilištel

ZVONČIĆI ZA 1981. GODINU:  Napili ste se (nadam se), najeli (nadam se), odspavali po koji dan i mislim da je vreme da dobijete svoju redovnu porciju novih singlova od kojih zubići brže rastu i koje Popaj često koristi umesto spanaća, udvarajući se Olivi u pauzi izmedu dve-tri recenzije.

BIJELO DUGME – Dobro vam jutro Petrović Petre / Na zadnjem sjedištu moga auta (Jugoton)

Sa Dugmetom nema zezanja. Kad ćute – ćute, kad rade, onda je kapital za novu generaciju rock'n'rollera koji sebe uzimaju za ozbiljno. „Dobro vam jutro Petrović Petre“ nije ništa drugo no čist bestseler, napravljen onako kako to Dugme čini; inteligentno, s duhom, s glasom Željka Bebeka koji peva direktno iz muda, snažno, ubedjivo, neoborivo, e jednim uzmi-ili-ostavi tekstom Gorana Bregovića koji u životnu priču izvesnog arhetipskog P. Petrovića unosi nove argumente silinom nuklearnog udara: „Ja da vam kažem/ Ja da vam kažem/ Sve u finu materinu/ Vaš san je ukakan/ Vaš dan dosadan/ Baš me briga/ Svakako/ Sve vam mogu reći mirno/ Mene ionako niko ne uzima za ozbiljno“.

Svirka je bezgrešna, aranžman sočan, bogat i raskošan, utopljen u besprekornu međuigru klavijatura, basa i bunjeva: Bebek nikad nije bolje pevao i Dugme stvarno može da bude ponosno! A za sve one nesretnike koji u u singlu pronalaze nepostojeću „demagogiju“ i Bregovića optužuju za izdaju rock'n'rolla - mali poklon paket u obliku singla koji će slušati dok ne otkače trolu i priključe se božjim ovčicama.

FILM - Kad si mlad/ Zajedno (Suzy)

Kad si mlad i kad slušaš ovakve singlove, 1981. čini se uzbudljivim i zanimljivim štivom. Drugim rečima, Film su ove nedelje ponosno stali uz Dugme, otprašivši svoju staru (tek sada objavljenu!) numeru „Kad si mlad“, koja je dobar podsetnik na kolokvijim sa tezom kako udružiti šezdesete i osamdesete? Čistokrvna naivnost šeste decenije sudarila se sa savršenim urbanim frustracijama u pesmi koja oplemenjuje, diže moral i pametnog slušaoca vodi putem užitka kroz naglašeni ritam, briljantni vokal i maestralni sax koji pali i sagoreva u srcu tih istih mladića. „Kad si mlad“ je - da ne gnjavim - bona fide singl za novu generaciju pametnih kupaca koji znaju šta valja. Dugme i Film počinju 1981. u stilu i nek' se samo ovako nastavi - to me raduje!

NOĆ VEŠTICA: Na tamnoj strani meseca spustili su stari hotelski astronauti kojima je apartman već plaćen. Mali zeleni već plešu i oči im iskaču - to je triler i toga nisu svesni!

MIŠEL BRIŠKI - Volim plavu, voim crnu/ Obećanje mi je dala (Jugoton)

Čovek koji voli plavu i crnu zove se Mišel Briški. Honorarno, srce daje smeđoj, preko reda udvara se riđokosama, pomislili bi da je frizer ili vlasuljar, kad ono - o Mojsije - Briški je pevač! Njegovo pevanje liči na provlačenje češlja kroz kosu, jer je sve tako milougodno, bogoumilno, slatko da se med lepi! Svojim glasovnim makazicama mr. Briški seče svaku nadu da se ovo što on naziva pločom može slušati.

U stvari, kad promislim, OVO (ovo plastično) se može slušati u specijalnoj gluvoj sobi, sa šlemom, gas maskom, sekiricom i pilulom cijankalija. Kad kucne čas - pilulicu u ustašca i ode Briški k'o da nikad nije bio. Ode plava, ode crna, ode sve u... Ko preživi, vodim ga na ples!

DARKO DOMIJAN – Zbogom mi kažeš (Jugoton)

Uz prasence, stono belo, kiseo kupus i beli sir, Domijanove pesmičice deluju kao ljute papričice. Taman da prezalogajim, čujem njegov glas i ode apetit. Ustadoše gosti sa stola, uzeše tanjire i razbiše mi gramofon. Dum-dum-dum-du-du-ru-tum-tum peva Domijan i ne mogu da ga zaustavim. Šta sam sve pokušavao: zvao sam Mirjana Mišea da ga smiri ali D.D. nije hteo ni da čuje.

Pokupio sam parčiće hrane i uzeo usisivač. Celu kuću sam očistio dok mi je moj drug pevao. Bio sam srećan i nesvestan. Sad idem ulicom i gugučem dum-dum-dur-um-dum. Ja više nisam Luković, ja sam Domijan.  

KRVNA GRUPA - Krvna grupa / Voleo bih da je neko s moje strane (Jugoton)

Ako vam pozli, ako prokrvarite i počnete da liptite na sve strane, ostavljajući dug, krvav trag po trotoaru, setite se Krvne grupe: olakšaće vam poslednje časove u čovečanstvu u kojem se i ovakvi singlovi objavljuju, nadam se, samo iz duboko humanitarnih razloga. Jer šta želi K.G: ništa, prosto, čisto - Ništa. Oni (on, pevač) kukaju, plaču, gorke suze liju što nemaju kevu, ćaleta, bracu i seku, da bi se sve okrenulo u Hičkokov san u kome saznajerno da mu izvesni Mile (valjda njima svima) nije otac, jer je keva zujalica, pa krv nasipa često, tako iz hobija, obično uveče, u hodniku.

Elem, tu nije kraj, ali, i da jeste ja sam već dobio menstruaciju. Ovo vam pišem svojom krvlju i zaklinjem vas da ne kupujete ...p ...l ...o ...č ...u....ak ..o ...vam ...je ...do.. kr ...v ...i...sta ...l ...o...

III KANAL – Radar/ Osamnaest (Jugoton)

III Kanal je mlaka mešavina Yes uticaja, kosmičkih zraka na sablasne nevene i povišenog vokala koji vibrira na žici uz bezizglednu tutnjavu mooga, gitara i lepršastih bubnjeva, što bi moglo da se dopadne dokonim šumskim rockerima koji ne silaze u grad, iz straha od civilizacije. Pošto a) ne živim u šumi b) već u soliteru i c) ne posedujem radar za privatne svrhe, stvarno me interesuje šta će III Kanalu ta spravica? Da pohvataju sav influence i simptome rockerskib bolesti kojima vox populi izražava svoju sreću? Da se pohvale komšijama i načine ih ljubomornim? Da stignu na ploču i tako me obore sa stolice?

Sve odgovore primam na dopisnicama u koloru, a najgore vibracije nagrađujem autentičnim trokanalnim radarom u dve dimenzije: gore, dole, tj. u koš .

STEVE HANNINGTON KAYAFUNGA - Hej, Afrika- english / Hej, Afrika - swahili (Jugoton)

E, samo nam je tvoja ploča falila!

TOMAŽ DOMICELJ – Maša/ Novoletni honorar (RTV Ljubljana)

Maša - nadam se da je žensko, tj. da može da ostane u drugom stanju - ušla je u pesmu Tomaža Domicelja koji je ovo otpevao na Šlageru sezone, čime je ozbiljno uzdrmao temelje ove vrlo fine i ugledne manifestacije. Jer, Tomaž je ovo otpevao vrlo fino i vrlo ugledno da su stanovnici iz moje mesne zajednice listom zaspali još u pet popodne. Posle je nestalo struje i ja sam skakao od sreće što ne moram opet da se družim s Mašom. Nek' je i žensko, nek ostane u petom mesecu abortusa, ali ja sa Mašom nemam NIŠTA NIŠTA!

VRUĆ VETAR - Ona se meni i njemu ruga/ Moj otac je sve na vreme (Jugoton)

Poduhvat Sokić-Tutić, za razliku od koncertne verzije, na plastici zvuči mnogo, mnogo bolje. To nije nikakva avangarda, pomeranje pameću, već dovoljno iskristalisana pop numera s primesom vrlo pevljivih (čitaj melodičnih) refrena koji ostaju u glavi i tu uzimaju stan. S časnom merom commercial feelinga Vruć vetar ima svoj štos koji, blago rečeno, može da bude zanimljiv.

Nije epohalno, ali je korektno. Omot odličan, snimak dobar, nek' vam Vruć vetar duva u leđa!

* Objavljeno u rubrici „Singlovi“ u Džuboksu broj 105, od 2. januara 1981.

(NASTAVIĆE SE)

Oceni 4.6666666666667