Veliki životni detalji
Aapo 05 S

Photo: Paulina Lanzerotti

O ljubavi i mačkama

Kada smo moj pokojni suprug Lenny i ja usvojili prvu mačku, osećali smo se kao da je naš odnos postao stvarniji. Zovem ga svojim „pokojnim mužem“, ali se nikada nismo venčali. Nismo se venčali zbog toga što je u to vreme brak bio privilegija većine.

I zbog toga smo svi izmišljali svoje male rituale za formiranje porodice. Za Lennija i mene to je bila odluka da usvojimo mačku. Pronašli smo je u jednom azilu, bila je siva, a ne crna kao što su svi očekivali. Crni Princ je došao kasnije.

Naš "prvenac" - siva mačka zelenih očiju, još uvek je bila mače kada smo je poneli kući. Kupili smo transporter, kutiju za posip i pakovanje hrane. Ušli smo u autobus i uzbuđeni krenuli u stan. Mačka se prilagodila skoro odmah, pa je maukanje brzo prelazilo u mekše zvukove koje mačke ispuštaju kada se osećaju sigurno. To što smo imali zajedničku mačku učinilo je da postanemo više stvarni. Verujem da smo obojica tako mislili. Dali smo joj ime Miss Jenny. Bila je bistra, avanturistkinja raskošne ličnosti.

Imao sam običaj da je šetam na povocu, pa je brzo postala omiljeni gost u gej barovima i prostorijama LGBTIQ organizacije. Čak ju je i Quentin Crisp jednom pomazio, iako preko volje. Nadživela je Lennija za nekoliko godina, a onda joj je otkazala štitna žlezda. Držao sam je u naručju dok joj je veterinar ubrizgavao koktel koji će je zauvek uspavati.

Prince, sa druge strane, nije živeo dugo nakon što je Lenny preminuo. Crn kao najcrnja noć bio je prva i poslednja crna mačka u mom životu. Nisam voleo crne mačke, ali je Prince to za malo uspeo da promeni. Ne sećam se više gde smo ga pronašli – bio je nešto poput spontane mačke, što se ne dešava tako retko. Već je bio prilično star kada se priključio našoj porodici, a Lenny je već bio bolestan. Nije više mogao da se vozi autobusom, ti dani su bili daleko iza nas.

Strašno smo voleli tog crnog mačka. Bio je tako elegantan dok se kretao i pokazivao svoje nežno, atletsko telo. Neko mu je nedostajao, mogli smo to da osetimo. Trebalo mu je malo vremena da se opusti, ali je Lennija brzo zavoleo. Postali su nerazdvojni – gde si video jednog, znao si da je tu i drugi. Onih dana kada bi Lenny bio u bolnici, Prince se nervozno šetao stanom i maukao u znak protesta.

Jednog dana Lenny se nije vratio kući. Umesto njega doneo sam urnu sa pepelom. Mislio sam da će Prince možda razumeti, ali mi se činilo da nije. Uginuo je nedelju dana kasnije.

Oceni 5