Grindr skandal: Bračna nejednakost
Grind 02 S

Photo: Vox

O svetoj zajednici i prljavim namerama

Samo dve nedelje nakon što je predsednik Grindr-a, jedne od najpopularnijih aplikacija za upoznavanje gej muškaraca, izneo svoje kontroverzne stavove po pitanju istopolnih brakova, izvršni direktor kompanije Landon Rafe Zumwalt podneo je ostavku. Tom prilikom je rekao da „kao autovani gej muškarac koji je ponosan na svoj identitet, i ludo zaljubljen u drugog muškarca, odbija da kompromituje sopstvene vrednosti, te sve ono u šta veruje“, i dodao da zbog toga podnosi ostavku.

Problem je nastao kada je predsednik Grindr-a, Scott Chen, na svom Facebook profilu napisao da veruje kako je brak „sveta zajednica između muškarca i žene“, i time izazvao buru unutar kompanije, ali i šire zajednice. Chen je kasnije obrisao pomenuti post, u kojem je, između ostalog kritikovao i hrišćanske grupe koje se bore za bračnu jednakost, te istakao da su njegovi lični stavovi u suprotnosti sa ozakonjivanjem istopolnih zajednica. Kasnije je dodao kako se on u stvari zalaže za gej brakove, i da je to što je napisao posledica njegovog ličnog iskustva, budući da se identifikuje kao heteroseksualni muškarac koji je u skladu sa tim u braku sa osobom suprotnog pola – ženom koju voli i sa kojom ima dve ćerke, pa je valjda kao posledica tolike sreće došlo i to da želi da je sebično sačuva samo za sebe i sebi slične. Na kraju je dodao da se različiti ljudi različito osećaju u vezi sa svojim brakovima, te da i on ima pravo na to, pa makar posledice njegovih osećanja bile diskriminacija i homofobija.

Landon Rafe Zumwalt ne veruje u ovakve slobode, te je nešto pre ostavke koju je podneo napisao i otvoreno pismo u kojem se obraća zaposlenima u Grindr-u:

Draga Grindr familijo,

Pišam vam kako bih vas sa velikim žaljenjem obavestio da se od danas više neću nalaziti na čelu Grindr-a.

Kao autovani gej muškarac, koji je ludo zaljubljen u muškarca kojeg ne zaslužujem, odbijam da pravim kompromise koji bi ugrozili vrednosti u koje verujem, a zbog izjave koja se kosi sa slobodama za koje se zalažem. Iako je kao rezultat toga došlo to da napuštam svoje radno mesto, ni najmanje ne žalim zbog toga, i uveravam vas da bih ponovo učinio isto.

Uživao sam u privilegiji da se svakoga dana borim za našu zajednicu, i uvek ću biti ponosan na ono što smo zajedno uredili za Grindr zajednicu. Nikada neću zaboraviti poruke i mejlove koje smo dobijali od članova kvir zajednice kojima smo uspeli da pomognemo, kao ni rezultate svih projekata u okviru kojih smo se borili za jednakost.

Onima koji ostaju da se bore i dalje poručujem da ću ih uvek podržavati, te se nadam da će ostati istrajni na putu do konačne pobede. Učinite da se vaš glas čuje i pomozite onima koji nisu u situaciji da slobodno žive i govore! I nikada ne pravite kompromise koji će ugroziti ono što jeste i ono u šta verujete.

Verujem da ćete i dalje činiti velike i fantastične stvari, i unapred se radujem svim vašim budućim uspesima.

A ako se ne vidimo…

Dobar dan, dobro veče i laku noć.

Landon

Oceni 5