Mladi autori u fokusu
Bašta fest 2022. publika

Photo: Milena Arsenić

Objavljen takmičarski program 10. Bašta Festa

U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Francuske, Kine, Rusije, Brazila, Turske, Litvanije, Danske, Grčke, Mađarske, Belgije, Španije, Jermenije, Pakistana, Irana, Južne Afrike i Italije, a festivalski tim je posebno ponosan zbog devet filmova iz regiona.

Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: „Zlatna imaginacija“ za najbolji film, „Zlatna interpretacija“ za najbolju mušku i žensku ulogu, kao i dve specijalne nagrade. Osim toga, tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet, koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

„Od veoma uspešnih festivalskih hitova nagrađenih na velikim festivalima, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga kakva je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme”, istakla je umetnička direktorka i selektorka festivala, Maja Šuša.

„Mladi autori se uglavnom bave pitanjem odrastanja, preispitivanjem sebe u odnosu na svet, prvim zaljubljivanjima, seksualnim iskustvima i preispitivanjima, otkrivanjem svog mesta pod suncem. Trudimo se da zabavimo, isprovociramo i zasmejemo publiku i čini mi se da ona odlično reaguje, posebno što iz godine u godinu broj ljudi koji poseti festival raste. Negujemo mlade autore i želimo da skrenemo pažnju na formu kratkog filma, koja ima svoja pravila i jedan potpuno drugačiji okvir od onoga što smo inače navikli da gledamo. Dodeljujemo glumačke nagrade, što je retkost za kratki film i stvarno se trudimo da svim mladim filmskim stvaraocima damo vetar u leđa“, dodala je Šuša, koja je i jedan od osnivača festivala.

Ovogodišnja selekcija specifična je po tome što je podeljena u šest blokova: Karusel životaEkspedicijaSve okejdečaciPravi muškarciŽene stene i Vodi me odavde.

Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti debitantsko ostvarenje. Ovog puta to je film „Da li ste videli ovu ženu?” reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, uz koji ćemo pogledati i kratki film Lane Barić „Snežana”.

Takmičarski program i spisak filmova možete pogledati ovde.

Oceni 5