Bludni sin je velika briga
Pol Sezan

Photo: Paul Cézanne

Očevi problemi

- Bez potrebe ste se sekirali zbog neuspelog sina. Sigurno da je teško savesnom i vrednom čoveku da gleda dangubu koji nije u stanju ni prebijenu paru da zaradi, samo nekakve sličice pravi i čitavog života očev hleb jede. Ali, da nije bilo njega, niko ne bi danas znao za trgovca iz Eksa. Proslavio je ime vašega roda, jer je smatran genijem. A što se novca tiče, za to, koliko vrede danas njegove slike, mogao bi da se kupi čitav Eks, u kome su deca kamenjem gađala čudaka.

- Lako vam je da danas tako pričate. Gledao sam ga i nalazio u njemu sve svoje slabosti kojih sam se stideo. Ja sam takođe, kad sam bio mlad, hteo samo da zazjavam i sastavljam pesme, ali savladao sam svoju nemarnost i naterao sebe da radim. Šta ja imam od njegove genijalnosti ako nisam stigao to da saznam?

Čak je naslikao dosta dobro moj portret, ali to onda kad je još bio student. Kasnije je pravio samo nekakve mazarije. Vaši argumenti me neće uveriti, jer bludni sin je velika briga, a ako se ispostavi da jedan od mnogo hiljada takvih kao on nešto vredi, izuzetak tu ništa ne popravlja.

*Prevela s poljskog Ljubica Rosić

Oceni 5