Dodela Oskara, 90. put
Osca 05 S

Najbolji glumci i zvezde večeri: Sem Rokvel, Frensis Mekdormand, Alison Džejni i Gari Oldman

Photo: oscar.go.com

Od "Oblika vode" do "Fantastične žene"

„Oblik vode“, hladnoratovska fantastična priča o ljubavi između čoveka i vodenog stvorenja nadmašila je i satirični horor „Get Out“, priču o odrastanju „Lady Bird“, kao i „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“, inače jednog od glavnih favorita, te još pet filmova koji su se našli u konkurenciji za najbolji film.

„Oblik vode“ bio je nominovan u 13 kategorija, a odneo je četiri Oskara, uključujući i onaj za režiju.

„O ovom momentu sam maštao kao dečak u Meksiku. Oskara posvećujem svim mladim rediteljima u celom svetu koji imaju nameru da snmaju filmove baš onako kako oni hoće“, rekao je Del Toro i dodao da je poput mnogih drugih došao kao imigrant u Ameriku, naglasivši da je Amerika njegov dom u svakom smislu te reči.

Za najbolju glumicu u glavnoj ulozi proglašena je Frensis Mekdormand za film „Tri bilborda...“. Ona je u svom pobedničkom govoru pozvala sve nominovane žene da ustanu i poručila: „Pogledajte okolo. Sve mi imamo priče koje želimo da ispričamo i projekte koje treba finansirati.“ Na kraju je svoje kolege podsetila da svako od njih prilikom sklapanja ugovora ima mogućnost da insistira na inkluziji, odnosno zapošljavanju ljudi koji predstavljaju manjinu u bilo kom smislu, kako ispred kamere tako i u produkciji.

Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu očekivano je odneo Gari Oldman za film „Najmračniji čas“ i svoj portret Vinstona Čerčila. „Stavi čaj, donosim Oskara kući“, poručio je Oldman svojoj 99-godišnjoj majci.

Za najbolju žensku sporednu ulogu Oskara je osvojila Alison Džejni za film „Ja, Tonja“, dok je Sem Rokvel nagrađen za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu „Tri bilborda...“. „Lady Bird“ Grete Gervig i „The Post“ Stivena Spilberga ostali su bez nagrade, dok je Džordan Pil („Get Out“) dobio Oskara za najbolji originalni scenario. Oskara za najbolji adapirani scenario poneo je 98-godišnji Džejms Ajvori za „Call Me by Your Name“.

Prvog Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja dobio je Čile, za ostvarenje Sebastjana Lejla "Fantastična žena". U tom filmu glavnu ulogu igra transrodna osoba, Daniela Vega. „Fantastična žena“ je tako prvi Oskraom nagrađen film u kojem igra transrodna osoba i koji se tom temom bavi.

Za najbolji animirani film proglašen je „Coco“, a za najbolji dokumentarni „Icarus“, koji govori o dopingovanju sportista u Rusiji.

Kobi Brajant, proslavljeni NBA igrač, osneo je Oskara za najbolji kratki animirani film „Dear Baketball“, kojim se oprašta od košarke. Iako su i dodeu Oskara pratili odjeci pokreta #MeToo i „Time's Up“, optužbe za silovanje koje su protiv Brajanta iznete (i povučene, budući da je došlo do sudske nagodbe) 2003. nisu bile pomenute.

U ime pomenutih pokreta koji se bore za zaustavljanje seksualnog zlostavljanja i rodne diskriminacije govorile su Ešli Džad, Salma Hajek i Anabela Skiora, koje su između ostalih proteklih meseci javno istupile kao žrtve nasilja u Holivudu.


Galerija

Oceni 5