TV serija „You“ (2018)
You1

Photo: IMDb

Od tračare do uhode

Deca su ukras sveta, mladi su budućnost i populacija na kojoj se najbolje zarađuje. Okrenimo se tinejdžerima i onima u produženoj adolescenciji (tzv. young adult ciljnoj grupi) i nebo će nam biti granica.

Osim što mi kao XXZ magazin nismo usvojili ovakvu strategiju (štaviše!), treba li kriviti Netflix što se odlučio upravo za nju? Taman posla. Tržiše je tržište, a istinskih i zakasnelih tinejdžera sve više. Dodamo li na teen osnovu malo nostalgije ovih zakasnelih, eto hita. I bi hit. Doduše, ne iz prve. Ne, sve dok Netflix nije uzeo pod svoje Lifetimeovu seriju „You“.

Priča o uhodi, stalkeru opsednutim dopadljivom, za njega neodoljivom, studentkinjom i spisateljicom u pokušaju, ne može da ne uspe u atmosferi sveopšteg praćenja i uhođenja na društvenim mrežama. Sirotinja raja uhodi se međusobno, skroluje, proverava tuđe profile, pravi lažne, stalkuje bivšu od bivšeg, dok sve njih uhode korporacije i marketinške agencije prateći njihove interese, klikove, predmete žudnje.

Upravo opsesija tuđim životom i iskrivljena slika o drugom su ono što „You“ najbolje razume i prikazuje. Prvih nekoliko epizoda funkcioniše na tom tragu nagoveštaja, suptilne igre mačke i miša i neizvesnosti, sve dok negde na polovini serija ne dobije konkretniji, bizaran i zastrašujuć zaokret. Zapravo, i nije toliko reč o zaokretu, budući da serija koja za glavnog junaka ima stalkera ne može da se odvija kao Hallmarkov božićni film. S druge strane, malo suptilnosti, nijansiranja i slojevitosti naslućenih u prve dve-tri epizode ne bi bilo na odmet i u nastavku.

Razlog pomenutog „zaokreta“ svakako leži u na početku pomenutoj ciljnoj grupi. Omladina nije glupa (ili bar želim da verujem u to, što bi rekao Boris Tadić), ali izvesno pati od kolektivnog poremećaja pažnje. Zato su šokantne scene i preokreti neophodni da pažnja prosečnog omladinca koji serije ionako prati dok skroluje po Instagramu ne bi stopostotno pripala toj društvenoj mreži.

Kako serija odmiče, ti šokantni obrti postaju donekle predvidivi, jer se matrica po kojoj se dešavaju ponavlja. Stalker tako gubi na slojevitosti i postaje još jedan manijak u nizu koji ne može da odoli krvoločnom instinktu. Naravno da nema ljubavi u uhođenju, niti romantike u opsesiji. Sociopate potpuno drugačije poimaju osećanja svojstvena normalnom i (donekle) socijalno adaptiranom pojedincu. Međutim, koliko smo svi mi normalni, prilagođeni i u stanju da se uklopimo? Gde je granica koja deli našeg stalkera sociopatu od ostatka sveta koji on tako lucidno promišlja i prozire? Sve te životne lekcije će se „You“ potruditi da pocrta, a ponekad i nacrta, ne bi li prosečni tinejdžer shvatio da uhođenje nije u redu i da može da dovede do stravičnih posledica. Ali da je isto tako i prokleto zabavno i zarazno, kao i uhođenje po društvenim mrežama. Ili gledanje ove serije.

Uz sve mane, „You“ je interesantna i dozlaboga adiktivna serija, tzv. „klasična navlakuša“ koju ćete odgledati u dahu. Stalno pitanje „šta će biti dalje“ ne dozvoljava da se odvojimo od ekrana, uprkos tome što likovi, uključujući stalkera i sve oko njega (osim par epizodnih likova), a naročito devojku kojom je opsednut, nisu očaravajući, genijalni, pa ni simpatični. Nisu čak ni oni koje volite da mrzite. Za razliku od Vilanelle iz „Killing Eve“, do koje vam je na neki poremećen način stalo jer vas osvaja harizmom i nepredvidivošću, a pritom je još veći sociopata, stalker Joe Goldberg iz serije „You“ ne ostavlja nikakv snažan utisak. Interesovanje za njegov lik kreće se od tog inicijalnog „šta će biti dalje“ do potpunog gađenja na kraju. Njegova fascinacija Don Kihotom i viteštvom od njega ne čini modernog Don Kihota, već predstavlja tek interesantnu potku za forsiranje motiva opsesije i literarnih referenci koje treba da odaju utisak slojevitosti priče. Ali, ako zahvaljujući ovoj seriji neko pročita „Don Kihota“ ili „Orkanske visove“, biće i više nego dovoljno.

Joa Goldberga igra Penn Badgley, nekada poznatiji kao Dan iz čuvene tinejdžerske serije „Gossip Girl“. Dan je bio simpatičan, pametan, ali ne tako imućan dečko iz džentrifikovanog Bruklina, zaljubljen u bogatašicu sa Menhetna, ali i čitav svet kojem ona pripada. Bio je, zapravo, opsednut životom njujorške elite, smatrajući da treba da bude deo nje, ako ne već po rođenju, onda po pameti i razboritosti. Upravo on je bio (spoiler alert!) ta tračara, gossip girl koja raskrinkava sitne bogataške, privilegovane duše. Dok očajnički želi da bude među njima. Uprkos tome, predstavljen je kao pozitivan i dopadljiv lik, iako u osnovi između njega i Joa nema razlike. Obojica imaju tajne opsesije, samo što je jedan od njih u okvirima društveno prihvatljivog i iole zdravog.

Za tinejdžere će, bez sumnje, uvek biti zabave, a „You“ će se gledati i iduće godine pošto je adiktivna kao socijalne mreže i uhođenje zajedno, iako druga sezona uvek preti da propadne zbog oslanjanja na staru slavu i oprobane postupke.

Nakon velikog uspeha prve sezone ove serije, ona čuvena „možda sam ja paranoičan, ali to ne znači da me ne progone“ ponovo dobija smisao, i to širom sveta. Premda se mnogi pribojavaju da ih neko posmatra i stalno gleda, najverovatnije nikog nije briga, niti ih iko primećuje. Za današnju Instagram populaciju jedino je to gore od uhođenja – da iako su s(v)e pokazali, ostanu nevidljivi.

 

Oceni 5