Buđenje u muškom svetu
Lepti 01 S

Photo: tumblr.com

Od uspešnog muškarca do žene koja se ne oseća bezbedno

Živim kao žena već sedam godina, a dok sam bila muškarac imala sam uspešnu karijeru i vodila prilično drugačiji život. Sve ima svoj početak i kraj, tako je i moj "muški" život morao da se završi, pre svega jer ja zapravo nisam ni bila muškarac. Ono što su moji roditelji saznali o mom polu pošto sam se rodila nije bilo tačno, a moj ženski identitet tačan je u onoj meri koliko je tačno bilo šta na ovom svetu.

Mislila sam – „Pa ne može valjda toliko loše da bude?”

Dok sam živela kao muškarac nikada mi nije padalo na pamet da ženama uradim nešto na šta one ne bi pristale. Nisam startovala nepoznate devojke u klubu, nisam vikala za njima na ulici i čvrsto sam verovala da je friend zone nešto što postoji. Mislila sam da su vaćarenje, neukusni komentari i stranci koji te prate na ulici nešto što se ne dešava tako često. Mislila sam – “pa ne može valjda da bude toliko strašno?”

Prvi put kada mi je neko učinio nešto protiv moje volje

Jebeš mi sve…gore je nego što sam mislila! Sećam se prvog puta kada me je neko izvaćario dok sam igrala u klubu. Koncentrisala sam se na plesne korake, a oči su mi bile fokusirane na osobu sa kojom sam bila. Odjednom sam osetila nešto na zadnjici, nije bilo baš štipanje u pitanju, niti pljeskanje, već nešto između. Štipljeskanje? Nije me mnogo zabolelo, ali me baš uznemirilo. Okrenula sam se, ali iza mene nije stajao neko široko se osmehujući, već samo ljudi koji su igrali i jedan tip sa kamenim izrazom lica.

Naglo buđenje

To me skroz probudilo. Kasnije te večeri sam se suočila i sa dugačkom rukom, nalik na zmiju, koja me je pomazila po grudima dok sam stajala u redu za wc. Šta koji moj, dakle? Zar ne smem čak ni u miru da cupkam u redu za klonju? Kasnije mi se događalo i da mi dobacuju, da me nazivaju „pičkom“ kada sam ih ignorisala, da me zovu „dušo“; odrasli muškarci su dolazili i sedali kraj mene, nepozvani se uključivali u razgovor, samo da bi ga pokvarili svojim neukusnim ponašanjem. Doživela sam da me drže u „zagrljaju“, pa sam morala da se izmigoljim i pobegnem. Ja sam relativno jaka, zahvaljujući testosteronu sa kojim sam živela godinama, ali se svejedno plašim da nemam šanse protiv nekoga ko bi me napao. A šta je sa devojkama koje su slabije od mene?

„Samo još uvek nisi srela pravog muškarca“

Ja sam lezbejka, tako da je moje interesovanje za muškarce minimalno, ali ih to naravno ne sprečava da misle da sa njima flertujem. „Samo još uvek nisi srela pravog muškarca“. Pa nisi ni ti, gospodine Perverznjačino! Možda je to rešenje? Zar sve žene, bile strejt ili gej, moraju na početku puberteta da dobiju svog ličnog lažnog gej dečka? Koji bi mogao da se sa tim perverznjacima obračuna na isti način na koji se oni prema nama odnose? Gej muškarac kao modni dodatak, užas. Eventualno bi sve žene mogle da dobiju noževe u pubertetu i pohađaju kurs hiruške kastracije? Naravno, sa mogućnošću večernje škole za nas koje se autujemo kao žene nešto kasnije. Zato što činjenica da ste trans, i to trans žena, povećava opasnost da se bilo koja situacija završi tragično. Ne možemo uvek da se smejemo takvim slučajevima, što mnoge od nas rade kako bi se izvukle iz opasne situacije.

Rastanak sa „muškarci su takvi“- mentalitetom

Ne ophode se svi muškarci prema ženama kao prema objektima, ali ih više nego dovoljan broj to čini. Pride se postavljaju pitanja o tome šta si imala na sebi ili šta si pre toga uradila, kao da bilo šta što uradimo može da opravda napad. A kako bi bilo da umesto gej-dečka ili noža, zaista prekinemo sa „muškarci su takvi“-mentalitetom?

Ne znači ne

Hajde da umesto toga naučimo našu decu da pipanje tuđeg tela nije okej, i da ne znači ne. Hajde da osramotimo silovatelje i jezive tipove koji vaćare, umesto što činimo da se žrtve napada osećaju loše. Pa i muškarce koji su bili žrtve silovanja. Hajde da kažemo naglas koliko je zaista strašno ženama, a da ne moramo svi da živimo kao žene da bismo to shvatili.

Volela bih da su me upozorili na ove dve stvari pre nego što sam se autovala: sise bole kada trčiš bez brusa i žene nisu sigurne kad izađu u grad. Po pitanju jedne od ovih stvari možemo nešto da preduzmemo!

Kristine Marie Jentoft

Godine: 29

Status: živi u vanbračnoj zajednici i ima ćerku od 6 godina

Zanimanje: Gej Mis Norveške/Blogerka/počinje sa frizerskom školom na jesen/aktivistkinja

Interesovanja: Automobili, stripovi i LGBTIQ-prava

Kristinin blog: Coming Out Christine

Originalno objavljeno na norveškom portalu QVAKK

Prevela Jana Aleksić

Oceni 5