In memoriam: Bibi Andersson
Bibbi 03 S

Photo: IMDb

Odlazak Bergmanove muze

Bibi Andersson, švedska glumica kojoj su uloge čednih učenica, čarobnih mladih žena i izmučenih supruga otvorile put ka dugogodišnjoj saradnji sa rediteljem Ingmarom Bergmanom, te je učinile njegovom muzom, preminula je 14. aprila u 83. godini.

Njene najpoznatije uloge uključuju one iz kultnih filmova “The Seventh Seal,” “Wild Strawberries” i “Persona,” a tokom godina se pojavila u više od 100 filmova i televizijskih produkcija, te je najčešće igrala junakinje čija je prijatna spoljašnjost maskirala traume i opasnosti koje iz njih vrebaju. Kratka plava kosa brzo je postala njen zaštitni znak, pa ju je dovela i do Holivuda gde je 1977. zaigrala u filmu “I Never Promised You a Rose Garden”, da bi nakon toga nastavila saradnju sa američkim rediteljima poput Johna Hustona (“The Kremlin Letter”) i Roberta Altmana (“Quintet”). U Holivudu ipak nikada nije postigla uspeh koji je mogao da se meri sa onim koji je imala u Švedskoj, gde su je nazivali „najvećom zvezdom koju su ikada imali.“

Bergman je sa Andersson počeo da radi kada joj je bilo tek 15 godina, pa se prvi put pojavila u reklami za Bris soap koju je on režirao, gde je igrala princezu kojoj mladi svinjar donosi sapun, nakon čega ga nagrađuje sa stotinu poljubaca. Nakon toga je 1957. zaigrala u, po mnogima, dva Bergmanova najbolja filma - “The Seventh Seal” i “Wild Strawberries“, u kojima je odigrala dva potpuno različita karaktera istog imena – Sara.

Njena najbolja uloga je ipak ona iz filma “Persona“ – Bergmanove studije identiteta, u kojem je odigrala razgovorljivu medicinsku sestru koja brine o izmučenoj glumici koja je ostala bez glasa (Liv Ullmann). Bergman je kasnije govorio da je za glavne uloge izabrao Andersson i Ullmann nakon što ih je jednom prilikom video kako razgovaraju na ulici, pa mu se učinilo da neverovatno liče, što se uklapalo i u radnju filma, budući da se njihovi identiteti na kraju stapaju u jedan.

Anderson je u mnogim intervjuima govorila o tome koliko je mrzela što su je švedski mediji nazivali „profesionalnom naivkom“, a sve do filma “Persona,” ali se nikada nije žalila na uloge, te je kasnije shvatila da je bilo malo mladih glumica koje su taj kvalitet mogle da nose tako dobro kao ona. „Potrebna mi je mlađa ti“, rekao joj je Bergman jednom. „Kako misliš mlađa ja? Nikada mi nisi rekao da sam za tebe nešto određeno.“

Sjajne Bibi Andersson se sećamo kroz, po nama, najbolju scenu iz filma „Persona“. Hvala, Bibi.

Oceni 5