In memoriam: Aretha Franklin
Arreth 01 S

Photo: WireImage

Odlazak kraljice soula

U njezine najpoznatije hitove ubrajaju se "Respect", "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman", i "Think". Inspirirala je mnogobrojne generacije pjevačica i pjevača. Višestruka je dobitnica Grammyja, te su njezine pjesme korištene kao soundtrack u brojnim filmovima.

Rođena je 1942. u Memphisu, u saveznoj američkoj državi Tennessee. Pjevanjem i sviranjem klavira bavila se od malih nogu, pjevajući gospel u Baptističkoj crkvi gdje joj je otac bio pastor. Sa 18 godina počela je pjevati sekularnu glazbu za Columbia Records. Njezina slava bila je zacementirana 1967. i 1968. godine kada je izdala niz hitova koji su postali klasici.

Prva dva Grammyja dobila je za pjesmu "Respect", moćnu obradu originalnog hita Otisa Reddinga. Emotivnu gospel himnu "Precious lord" pjevala je 1968. godine na pogrebu Martina Luthera Kinga.

Težak period u poslovnom smislu opadanja popularnosti hitova sa ljestvica odrazio se i u njezinom privatnom životu kada joj je otac završio u bolnici zbog pokušaja pljačke u njegovom domu. Uspjeh filma Blues Brothers 1980. godine u kojem je pjevala uz komičare John Belushija i Dan Aykroyda oživio je njezinu karijeru upoznavši ju sa novom generacijom ljubitelja R&B glazbe. Novi album, koji je postao njezin najprodavaniji, izdala je 1985. godine u pop stilu pod nazivom Who's Zoomin' Who? na kojemu je hit single "Freeway of Love" i suradnja sa popularnim rock bendom Eurythmics.

Izdala je svoj posljednji studijski album 2003. godine So Damn Happy prije nego što je osnovala svoju diskografsku kuću. Dvije godine kasnije postala je prva žena po redu koja je uvrštena u Britansku glazbenu dvoranu slavnih. Osvojila je svoju 18-u Grammy nagradu 2008.godine za hit single "Never Gonna Break my Faith" na kojem je surađivala s Mary J.Blige. Godinu dana kasnije pozvana je da pjeva na inauguraciji Baracka Obame koji je viđen kako briše suze tijekom njezine izvedbe.

Tijekom njezine karijere nije nedostajalo senzacionalističkih naslova, knjiga i biografija u kojima se pisalo o njezinom teškom karakteru, problemima sa alkoholom i ljubomori prema ostalim izvođačicama poput Barbare Streisand i Tine Turner, ali ništa od tih naslova i malicioznih natpisa ne može opovrgnuti njezin dugotrajni glazbeni uspjeh koji je najbolji dokaz njene vladavine u oblasti soula.

*Prenosimo sa portala VoxFeminae

Oceni 5