In memoriam: Goran Stefanovski (1952-2018)
Goran Stefanovski

Photo: http://www.aticc.org

Odlazak velikog pisca

Makedonski dramski pisac i scenarist Goran Stefanovski preminuo je u utorak u Londonu u 66. godini života. Stefanovski je autor više od 30 drama, među kojima su "Divlje meso", "Let u mestu", "Duplo dno", "Tetovirane duše" i dvostruki je dobitnik "Sterijine nagrade". Dobio je i nagrade Stale Popov“, „11. Oktomvri“ i „Vojdan Černodrinski“ (šest puta).

Osim za pozorište, pisao je televizijske i filmske scenarije. Njegovi tekstovi su izvođeni širom sveta, prevedeni i objavljeni na 17 jezika. Osnovao je Odsek dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju.

Krajem devedesetih godina prošlog veka Goran Stefanovski se preselio u Englesku, gde je predavao dramaturgiju na univerzitetu u Kenterberiju. Stefanovski je brat muzičara Vlatka Stefanovskog. Rođen je u Bitolju 27. aprila 1952. godine.

Završio je Filozofski fakultet u Skoplju na odseku za engleski jezik i književnost, a dramaturgiju i pozorišnu režiju u Beogradu, gde je i magistrirao. Karijeru je počeo na televiziji, bio je asistent na Filološkom fakultetu u Skoplju, profesor drame u dramskom pozorištu u Skoplju, član makedonskog PEN centra, Udruženja književnika, a od 2004. godine i član Akademije.

Oceni 5