Kratki film nedeljom
Appa 01 S

Photo: IMDb

Odvojena od svega

Inspirisan kratkom pričom J.D. Salingera - Franny and Zooey – film Apart From Everything priča o poteškoćama sa kojima se suočava svako ko se usudi da krene u susret ljubavi, a posebno ako se ta ljubav ne uklapa u predstavu o raznopolnim parovima. Priča o Fran (igra je sjajna Tatiana Maslany) priča je o gubitku, izvinjenju, kajanju, a možda i iskupljenju.

Osećaj nepripadanja, te pritisak koji se trpi usled očekivanja okoline, poznati su svima koji se od okruženja razlikuju na bilo koji način. Problem nastaje zbog toga što većinski identiteti smatraju da su njihove predstave o životu ono što je „normalno“, i da je sve što od te predstave odstupa inferiorno i nedostojno da izađe u svetlost dana. Upravo zbog toga mladi kvir parovi često izgovaraju rečenice poput one koja može da se čuje u filmu – „Voleo/la bih da smo nas dve/dvojica poslednji ljudi na svetu“, budući da bi apokalipsa sa strašnim zakonodavcima odnela ne samo opresore, već i sve pritiske i nasilje koje ovakvi parovi svakodnevno trpe. Takvim rečenicama ipak nije mesto u stvarnosti, budući da ljubav ne može da čeka na apokalipsu, već je u obavezi da se bori za ono što joj pripada, ma koliko to ponekad bilo teško.

Oni koji o ljubavi nisu naučili na vreme često povređuju one koje vole, pa je to slučaj i sa Fran. U filmu je možda najvažnije to što se njen karakter ne gradi samo u odnosu na njenu seksualnost i manjinski identitet, već na univerzalnim temeljima koji su karakteristični za sve one koji tokom života trpe različite pritiske.

Ako imate 20 minuta slobodnog vremena utrošite ih na film Apart From Everything i svaki će se minut višestruko isplatiti.

Oceni 5