Crna tv dramedija: Zamjenici / Vice Principals, sezona 1, SAD, 2016.
Aprincipl 04 S

Photo: english-subtitles.club

Odvratno ljigav i ljigaviji

Redatelj: Jody Hill (+ jednu epizodu Danny McBride)/ Uloge: Danny McBride, Walton Goggins, Kimberly Hebert Gregory, Georgia King, Shea Whigham, Busy Phillips, Sheaun McKinney, Eddi Patterson, Bill Murray

Danny McBride baš i ne dobiva često prilike u Hollywoodu, barem ne neke veće uloge ili pak gaže izvan orbite njegovih pajtosa Apatowa, Rogena & co. Nije to ni neko preveliko čudo – McBrideov šarm zna biti itekako eluzivan, a i to je teški eufemizam. Zato si je vrijedni Danny, kao da je čitao iz kakvog new age priručnika, odlučio sam stvoriti prilike i zajedno sa svojim stalnim sidekick-om, suscenaristom i režiserom Jodyem Hillom, ima već evo drugu seriju na HBO-u.

Prva je naravno bila meni sjajni, na momente simpatično zbrčkani, na momente urnebesno genijalni „Eastbound & Down“ (na domaćem HBO-u preveden kao „Prolazna slava“) koji je trajao četiri sezone i 29 epizoda. Najnovija McBride/Hill ludorija, treba odmah reći, nikako nije za one koji se nisu našli u avanturama Kenny Fucking Powersa iz „Eastbounda“ jer je značajno mizoginija, mizantropskija i na svaki mogući način mračnija. Iz svijeta bejzbola McBride se sad preselio u srednju školu iako za one koji su gledali „Eastbound“ to nije nikakav novum – i Kenny je u prvoj sezoni radio u lokalnoj gimnaziji.

Tandem: Lee Russell i Danny McBride

I da odmah razjasnim čemu tolike usporedbe s McBrideovom prethodnom serijom – on je naime jedan od onih frajera koji čitavu karijeru (barem zasad, do svoje 40.) uvijek igra jedan te isti lik. I naravno da to prolazi kad je taj lik tako ubitačno odiozan i istovremeno tako magično privlačan. Ovaj put se zove Neal Gamby i zamjenik je ravnatelja srednje škole, no po površnosti, oholosti, pokvarenosti, antipatičnosti i ljakse imidžu može komotno biti blizanac onom genijalnom egomanijaku Kennyu Powersu. Neal je razvedeni luzer čiju kćer tinejdžerku, vjerojatno jedinu svijetlu točku u njegovom bijednom životu, odgaja bivša mu žena sa svojim novim mužem, simpatičnim i prema Nealu uvijek dobroćudnim Rayem (Shea Whigham). Treba li uopće reći da ta dobroćudnost u najmanju ruku nije uzvraćena, a neuzvraćen je i Nealov interes za mlađahnu profu iz engleskog, Amandu (Georgia King).

„Vice Principals“ znatno je komornija serija od „Eastbounda“, i utoliko manje ‘šarena’, ali ono u čemu je ogroman korak naprijed u odnosu na prethodnika je dodatak još jednog predivno odvratnog lika, iberkretena Leea Russella (u nevjerojatnoj izvedbi Waltona Gogginsa kojeg znamo kao Chrisa Mannixa iz Tarantinova „The Hateful Eight“ ili pak kao Boyda Crowdera iz „Justified“). Taj je tek nevjerojatna ljiga – odurnijeg, pokvarenijeg i prijetvornijeg tipa od Leea Russella nije valjda vidjela ni hrvatska politika zadnjih frtalj stoljeća, a tu je fakat bogata ponuda kvarnih morona. I Lee ima svoju privatnu priču – žena mu je u kuću uselila svoju mater, jednu nevjerojatno jezičavu korejsku babu koja se stalno nešto izdire na njega na svom materinjem jeziku.

Uglavnom, Neal i Lee zamjenici su ravnatelja North Jackson High School-a u Južnoj Carolini i ljuti rivali i neprijatelji. Iako ćemo vrlo brzo vidjeti da su karakterno dosta komplementarni, stilski ne mogu biti različitiji – dok je Gamby arhaični gedžo s fudbalerkom i kaki hlačama, Lee je flambojantni, gejkasti šminker (hipster bi tu bila pre-preblaga formulacija, vjerujte). Serija počinje iznenadnim odlaskom aktualnog ravnatelja (cameo Billa Murraya) u penziju nakon čega se Neal i Lee krenu klati oko ravnateljske pozicije.

No, državna školska komisija ima druge planove – škola dobiva novu ravnateljicu, i to u vidu odriješite Afroamerikanke dr.Belinde Brown (sjajna, meni nepoznata Kimberly Hebert Gregory). Ta je tek zajebana baba poklazat će se – zajebana i u najpozitivnijem i u najnegativnijem smislu riječi. Neal i Lee prisiljeni su zakopati svoje ratne kurikulume i sklopiti nevoljko savezništvo protiv novog, većeg zajedničkog neprijatelja i ludilo može krenuti. Ludilo je zapravo vrlo blaga riječ, vidjet ćemo već u drugoj epizodi kad (pazi golemi spoiler!!) naši vrijedni prosvjetari provale u kuću svoje nove šefice i tamo daju oduška svojim najnižim destruktivnim i piromanskim porivima.

Komedija ume da bude urnebesna: Scena iz serije Vice Principals

Da, takva je to serija, tu nema milosti ni za koga, najmanje za neku babu koja je došla na davno zapišani teritorij dvojice takvih spektakularnih junoša. No, ono što čovjeka iznenadi, i to ne jednom, je razvoj likova i odnosa među njima koji iako prati klasični, stoput viđeni narativ nemilosrdnog rata do istrebljenja, ipak tu i tamo zavrne kakav, ameri bi rekli curveball – neki iznenađujući tračak ljudskosti u oceanu sveopće pokvarenosti i dvoličnosti. No, ta humanistička lucida intervala naših junaka vrlo brzo se vrati u njihovo prirodno stanje.

Treba reći da je u „Vice Principalsima“ komedija rijetka i krajnje nelagodna, ali kad izviri svoju antipatičnu njušku, fakat bude urnebesna. HBO je naručio 18 epizoda podijeljenih u dvije sezone koje se kažu neće dalje nastavljati. Sve što se izdogađa u prvoj sezoni, a pogotovo nakon grandioznog, šokantnog cliffhanger finala, apsolutno čini anticipaciju druge sezone neizdrživo napetom…  (8,5/10)

*Tekst Vanje Runjića, uz dozvolu autora i uredništva prijateljskog bloga Nemilosrdni gadovi, prenosimo s njihove web-stranice

Oceni 5