XXZ magazin preporučuje
Film R.M.N.

Photo: © Mobra Films

Ogrezli u korupciji, siromaštvu i paranoji

Film

RMN – MRI (2022)

Na rumunskom RMN, na engleskom MRI, a u našem prevodu Magnetna rezonanca je film koji je prošle godine pobedio na palićkom festivalu, potom bio prikazan na FAF-u, a nedavno je ušao i u redovnu bioskopsku distribuciju. Naizgled tipična priča o rumunskom gastarbajteru koji se za praznike vraća iz Nemačke u rodno mesto u Rumuniji - sve je osim tipične i obične. To postaje priča o društvu kao takvom, o zajednici koja guta pojedinca, presek stanja počev od jedinke do čitavog kolektiva. A kolektiv podrazumeva užu, pa širu porodicu, versku i nacionalnu zajednicu, mesto, državu, a potom i Evropu, odnosno Evropsku uniju, u ovom slučaju. Pravi snimak koji prodire u dubinu, kako naslov i sugeriše.

No, stanje organizma na snimku moći ćemo da sagledamo samo ako snimak znamo da tumačimo. Svakako je više perspektiva otvoreno. Ovaj film jako dobro komunicira sa domaćom publikom zato što se i sami nalazimo u sličnoj poziciji. Uvek rastrzani između Istoka i Zapada, nacionalizma i evropejstva, liberalizma i konzervativizma. Takođe, iznevereni u svim aspektima, bez mogućnosti da se do kraja identifikujemo s bilo kojom od kategorija.

Ogrezli u korupciji, siromaštvu i paranoji, uplašeni od migranata i radnika koji dolaze sa neke druge strane sveta (dok su i sami migranti u drugim zemljama), meštani ne vide ono što im se dešava ispred nosa. Ne primećuju probleme koje mogu da reše, ljude kojima mogu da pomognu, decu koja bi trebalo da imaju makar malo svetliju budućnost.  Tako stradaju oni najslabiji, nezaštićeni i nevešti, a čovek se polako pretvara u zver. Premda mračan, u skladu s tematikom, RMN je izuzetno duhovit film, odlično napisan i režiran, a petnaestominutna scena rasprave u mesnoj zajednici ostaje za anale.

Palm Trees and Power Lines (2022)

Predatori su poput običnih ljudi, bar tako izgledaju spolja. Prikradaju se kao zveri, vrebaju nezaštićene, a kako bi ih eksploatisali, unovčili, zarobili, na kraju i uništili. Žrtve ne odlaze lako, jer su u takvom položaju da su nasilnici često jedino što imaju u životu.

U Palm Trees and Power Lines se odnos između eksploatatora i žrtve gradi postepeno, uverljivo. Iskusnom oku je odmah jasno o čemu se radi – pitanja koja Tom (Jonathan Tucker) postavlja otkrivaju njegove namere vrlo brzo. Lea (LilyMcInerny) to naravno ne vidi – mlada je i usamljena, slepa u žudnji za ljubavlju. Nema u tome ničega šokantnog, senzacionalnog, a baš je u tome velika opasnost – nasilnici su najčešće inteligentni, trgovci robljem su oprezni, poverenje žrtava se stiče polako, baš kao i u nekim drugim, bezazlenim situacijama.

Junaci ove depresivne priče o odrastanju su kao pravi, a ono što rade je vrlo važna lekcija o ljudima i životu. Mladost je osetljiva, nežna, a za one kojima fali ljubavi i sigurnosti i opasna. Rediteljka Jamie Dack je napravila film koji izgleda stvarno, a to je ono što nas najviše uznemirava.

Abar Jodi Ichchha Koro...  – If You Dare Desire... (2017)

Swapna iShuchetasu živele u malom selu u zapadnom Bengalu, pa je odmah jasno da je okruženje opasno i homofobično. Godina je 2011, dakle ne radi se o dalekoj prošlosti, ali su lezbejke u nemilosti. Dve mlade žene zbog toga beže u smrt. Iza njih je ostalo pismo, priča o životu, reči koje osuđuju nasilje, mržnju i podsećaju zašto je vidljivost važna.

Rediteljka DebalinaMajumder je proširila ovaj događaj, osnažila ljubavnice i dala im malo više života. Šteta što se to nije dogodilo i u stvarnosti. Sjajan i važan film.

Serije

Poker Face (prva sezona, 2023)

Sjajna Natasha Lyonne je oživela još jednu junakinju koja će sasvim sigurno dugo potrajati. Charlie Cale je poput superjunakinje, a moćna je zato što može da čita ljude. Zemlja po kojoj putuje izgleda kao nešto što ne postoji, jer je poput utopije u kojoj ništa nije savršeno, ali je makar jasnije nego u stvarnom svetu.

Ljudska detektorka laži beži od nevolje u koju je upala zahvaljujući svojoj sposobnosti. Luta i trudi se da preživi, što znači da usput sreće druge ljude, te se s njima zbližava na brzinu. Ponekad nam nije potrebno mnogo da nekoga zavolimo, ili bar prepoznamo njegovu/njenu vrednost u svetu bezvrednih. Charlie kao magnet, pa je svi vole, osim onih koje pročita. Serija liči na neke stare misterije u kojima detektivi i detektivke amateri rešavaju zločine kao od šale. Poslednja epizoda je tu najhrabrija, što obećava još bolju drugu sezonu.

Jared from Subway: Catching a Monster (dokumentarna serija, 2023)

Punih petnaest godina Jared Scott Fogle bio je pop-kulturna ikona  Amerike, fascinirane ličnim primerom čoveka koji je za 18 meseci izgubio 110 kilograma, zahvaljujući tome što je u svoju dijetu uključio sendviče iz poznate Subway franšize. Preko noći, kompanija ga je uzela kao maskotu, snimila preko 300 reklama u kojima je Jared objašnjavao da mu je Subway promenio život; od gojaznog mladića koji je vodio život usamljenika – postao je komunikativan i šarmantan čovek, posebno osetljiv zbog problema gojazne dece koja su mu postala omiljena publika. Godinama je Jared obilazio škole i dečije kampove, noseći sa sobom stare pantalone da pokaže koliko je oslabio, a u međuvremenu je postao zvezda koju je svako obožavao. Fotografisao se sa Džordžom Bušom i mnogim holivudskim glumcima, rock’n’roll familija prigrlila ga je kao najrođenijeg, a mediji koji su ga zvali „Jared from Subway“ nisu znali šta je dosta – nema tog programa u kojem Jared nije gostovao!

Ponet slavom i uspehom, 2004. osnovao je fondaciju koja je trebalo da pomogne deci u borbi protiv gojaznosti. Neumorno je putovao, večito bio okružen decom i obožavaocima, među kojima je bila i novinarka Rochelle Herman-Walrond sa Floride sa kojom je uradio seriju intervjua i postao neka vrsta njenog prijatelja, redovno joj telefonirajući o novim poduhvatima. Rochelle, inače majka dveju devojčica, već je imala loše iskustrvo sa Jaredom, koji je na početku njihovog druženja imao malo „slobodnije ruke“, ali je verovala da je to izuzetak – sve dok 2007. u jednom razgovoru sa njom Jared nije pomenuo da ga „uzbuđuju deca“ i da više od svega želi da ima seks sa njima. Šokirana i uplašena, Rochelle je počela da snima sve telefonske razgovore sa Jaredom, a potom je kontaktirala FBI gde nije naišla na razumevanje; rekli su joj da je prekršila zakon jer je bez dozvole snimala telefonske razgovore, koji su tako legalno neupoterbljivi.

Ne odustajući od želje da dokaže ko je stvarno Jared Fogle, Rachelle se obratila lokalnoj policiji koja je odmah započela opsežnu istragu. Istovremeno, otkrilo se da je Russel Taylor, koji je bio direktor Jaredove fondacije, bio kolekcionar dečije ponografije, a potom da su Russell i Jared godinama sarađivali i zajednički planirali kako da što više dece iskoriste na monstruozan način.

Konačno, 2015. uhapšen je Jared Fogle, a godinu dana ranije iza rešetaka se našao i Russel Taylor. Slavni „Jared from Subway“ osuđen je na 15 godina zatvora; Russel Taylor dobio je 27 godina iza rešetaka.

Dokumentarna serija Jared from Subway sadrži tri epizode koje hronološki prate ovu bolesnu priču, strašniju od svakog horora jer su žrtve deca koja su verovala da u Jaredu imaju zaštitnika. Ali, dobili su manijaka koji je deceniju i po obmanjiivao čitavu Ameriku.

The Traitors (prva sezona, 2022)

Nije svaki rijaliti smeće, a The Traitors je zabavan i liči na Igre bez granica uz koje smo odrastali devedesetih godina.

Posle britanske izašla je i američka verzija, ali je original bolji: tu su učesnici iz društvenih grupa koje su obično gurnute na marginu, sve je prirodnije i životnije, čak je i soundtrack sjajan. Liči na Cluedo, te mnoge druge misterije, ali je na kraju sjajna lekcija o tome kako ljudi manipulišu, blefiraju i stiču poverenje kad ga uopšte ne zaslužuju. Napeto i zabavno, naravno emotivno.

Knjige

Stevie Van Zandt „Unrequited Infatuations: A Memoir“

Gitarista Stevie Van Zandt, dugogodišnji član E Street Banda, prateće grupe Brucea Springsteena, u svojoj memoarskoj knjizi Unrequited Infatuations: A Memoir na jednom mestu piše o „legendarnim anegdotama iz života rock zvezda“ dodajući da uvek nisu baš istinite; „Svako od nas voli nešto da doda ili oduzme“, priznaje on, ostavljajući čitaocu na volju da li da veruje autoru ili ne.

Ali, Van Zandt se u svojoj knjizi potrudio da mu verujemo, jer detaljno i analitički piše o godinama koje je proveo pod okriljem čuvenog Bossa; nije preskočio ni 1984. kad je napustio E Street Band, a posebno poglavlje posvetio je seriji The Sopranos, gde je bio Silvio Dante, mafijaški consigliere.

Zandt piše spontano, bez većih literarnih pretenzija, ali je večito zanimljiv i često samoironičan, što opušta čitaoca koji može da uživa u pričama iza scene gde poznate glumce i muzičare vidimo u nekom novom svetlu. 

Viktor Peljevin „Empire V“

„Naspram mene, na maloj crvenoj sofi sedeo je čovek u crvenom ogrtaču i sa crnom maskom. Maska je po svom obliku podsećala da li na cilindar natučen do ramena ili kartonski šlem psa-viteza iz filma „Ledena bitka“. U predelu nosa nalazila se oštra izbočina, na mestu očiju – dve ovalne rupe, a u oblasti usta – pravougaoni prorez prikriven crnom krpicom. Otprilike tako su izgledali srednjovekovni doktori na gravirama koje su prikazivale kugu u Evropi“. (početak)

Muzika

Sparks - The Girl Is Crying In Her Latte

Duo Sparks najavljuje novi album na najbolji mogući način – spotom u kojem igra, odnosno pleše Cate Blanchett. Vodeći singl i album nose isto ime – The Girl Is Crying In Her Latte, a album bi trebalo da se pojavi krajem maja.

Lady Gaga – Hold My Hand

Lady Gaga je dokazala da je jako dobra u svim žanrovima u kojima se oprobala i u svim odevnim kombinacijama – od čuvene haljine od mesa, platformi, preko klasičnog glamura, do najobičnijih farmerica i majice na sinoćnoj dodeli Oskara, kada je u stvari najviše i zablistala.

Nostalgija

Sweetie (1989)

Kay ima dečka i pokušava da živi normalno. Problem je u tome što „normalno“ ne postoji, posebno za one koji odrastaju okruženi netipičnim ljudima. Kad sestra Sweetie dođe u njen stan, na površinu izlazi sve ono što je lažno. Svaka porodica krije nešto slično.

Dokumentarni film

Kapinynas – Burial (2022)

Piton puzi po nuklearnoj elektrani Ignalina. Nije mu to prirodno stanište, ali se uklapa. Kad je otvorena 1983. godine bila je najmoćnija na planeti, ali se posle katastrofe u Chornobylu sve promenilo.

Horor

Sei donne per l'assassino – Blood and Black Lace (1964)

Ponekad nam prija nešto staro, provereno, poput onoga što je snimao Mario Bava. Priča o serijskom ubici je stara škola, maska je odlična, jeziva. Poslastica za one koji vole giallo.

Kratki film

Uma Paciência Selvagem Me Trouxe Até Aqui – A Wild Patience HasTaken Me Here (2021)

Umorna od samoće, sredovečna bajkerka i lezbejka kreće u potragu za društvom. Usput sreće one koji su još uvek mlade, kvir žene nove generacije, a rezultat je čaroban.

Video igre

Epic Games: Odlična misterija na poklon

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta je to Call of the Sea. Zainteresovani će moći da je besplatno preuzmu sve do 16. marta, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Call of the Sea je priča iz drugog sveta, misterija koja igrača vraća u tridesete godine prošlog veka. Čim stigne na odredište shvata da je u raju, ili ostrvo na kojem se igra odvija bar tako izgleda. Glavna junakinja Norah traga za svojim izgubljenim mužem koji je, kao što se to obično dešava u ovakvim pričama, nestao tokom ekspedicije. Sa njim su isparili i ostali istraživači. Ostrvo je zaboravljeno, nepoznato, a svuda su tragovi neke stare civilizacije. Priča je sjajna, zagonetke zanimljive, a tu je i glas Cissy Jones koju znamo iz serije The Walking Dead.

Ljubitelji egzotičnih ostrva, ali i oni koji vole misterije, će se sigurno obradovati, a odlične ocene obećavaju nezaboravno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa je igra potpuno besplatna, a inače košta oko 19 evra.

*Kontrapreporuke

Infinity Pool (2023)

Hteli bi da kritikuju društvo, ali im ne ide. Ako ne zaspite, biće vam dosadno.

 

Oceni 5