Putevima kvir umetnosti (18)
Errt 03 S

Photo: Paul Peter

Olovni vojnik u pantalonama

Fotograf Paul Peter rođen je u Poljskoj, te je osamdesetih godina prošlog veka iskusio život iza Gvozdene zavese, što je bitno uticalo na njegov kreativni razvoj. Potisnute želje su tokom godina postale konzervirane žudnje, te su svoj eruptivni potencijal ostvarile tek kasnije, kada se Peter našao u poljskoj narodnoj armiji. Tokom vojničkih dana društvo mu je pravio i stari foto-aparat, te je vreme trošio na fotografisanje svojih saboraca, te vojničkog života uopšte. Tako se ideja o fotografisanju oslobođenih muških tela javila još na početku njegovog fotografskog puta, da bi nastavila da se razvija i nakon što je napustio vojsku.

Najviše ga, kako sam kaže, privlači sposobnost subjekata da svoja tela pokreću na određene načine, dok rade stvari koje se obično ne smatraju „normalnim“ radnjama. Planirane radnje vremenom postaju realistične, a od modela se očekuje da budu hrabri, te da odgovore na izazove koji nisu uvek prijatni.

Peter veruje da sve u životu cenimo pre nego što ga dobijemo, i nakon što ga izgubimo, te da se ono što se ima, ili poseduje, uglavnom uzima zdravo za gotovo. I tu na scenu stupa fotografija, a posebno kvir fotografija, koja čuva i ono što pojedinac/ka ponekad želi i da zaboravi. Foto svedočanstva su ponekad pouzdanija od pisanih, budući da ne hvataju samo spoljašnje ljušture ljudi i događaja, već i ono što se zbilo unutra, duboko iznad kože. Kada je manjinska fotografija u pitanju to je naročito važno, a zbog toga što se iskustva manjina tumače kao neprijatna ili sramotna. Fotografija ne osuđuje i ne imputira ono čega nema, tako da foto dokumentacija nudi sigurnost koje u spoljašnjem svetu najčešće nema.


Galerija

Oceni 5