Knjige koje nisu napisane da bi nekoga nečemu naučile
Covvi 02 S

Photo: Pinterest

Opasne teorije u službi srpske homofobije

U pitanju je „delo“ prof. dr Aleka Račića, a naslov je više nego zlokoban: Doktrina depopulacije putem zdravstvenog genocida. Autor tvrdi da je homoseksualnost bolest, pa se tako pridružuje onima koji šire mržnju i žure natrag u srednji vek. Identitete LGBTIQ+ osoba naziva „hormonskim poremećajima“, a to mu služi kao opravdanje za tvrdnju da se homoseksualnost leči.

Iako se u Srbiji javno ne govori o konverzivnoj terapiji, te onima koji misle da gej ljudi nisu pravi ljudi, to ne znači da nema onih koji svoju decu izlažu svakojakim „stručnjacima“ koji tvrde isto što i Račić – da se homoseksualnost leči. LGBTIQ+ osobe ne boluju, a izgleda da srpsko društvo to i dalje ne razume. Lek bi dakle trebalo primenjivati na drugim mestima, na primer na promocijama knjiga koje nisu napisane da bi nekoga nečemu naučile.

Oni kojima je razmišljanje makar hobi tvrdnja da su „gej osobe krive za smanjeni priraštaj“ zvuči kao loše ispričan vic. Ništa tu nije smešno – naučno neutemeljene tvrdnje (dakle neistinite) su opasne, jer stigmatizuju LGBTIQ+ osobe, vređaju dostojanstvo građana ove zemlje i podstiču na diskriminaciju i nasilje.

Posebno je opasno to što homofobične predrasude navodno podržava zvanična institucija koja bi trebalo da bude zadužena za obrazovanje budućih generacija. Možda bi ih trebalo podsetiti da je homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti uklonjena 1990. godine, te na to da joj na toj listi nije ni bilo mesto. Srpsko lekarsko društvo je odluku prihvatilo tek 2008. godine, što znači da je LGBTIQ+ zajednici već nanelo dovoljno štete.

Pored toga što izmišljene činjenice nisu nauka, Zakon o zabrani diskriminacije sankcioniše iznošenje stavova, ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja i nasilje protiv bilo koje grupe građana, a na osnovu ličnih svojstava. Krivični zakonik takođe zabranjuje predstavljanje ideja i teorija koje zagovaraju mržnju, što znači da bi Doktrina depopulacije putem zdravstvenog genocida što pre trebalo skloniti iz javnog prostora.

Na zvaničnom sajtu Medicinskog fakulteta u Kragujevcu nema najave događaja, ali je Račić reklamira na svom Twitter nalogu. Ukoliko je tačno da je promocija zakazana neophodno je da uprava preispita odluku, budući da širenje mržnje pogoršava kvalitet života pripadnika jedne manjinske grupe, a promocijom se krše zakoni države Srbije.

Oceni 5