Croatia Records vinilnim izdanjima obeležava četrdeset godina Novog vala
Šarlo 09 S

Na vrhu 'Beograđanke': Šarlo akrobata - Milan, Koja, Ivica

Photo: Goran Vejvoda

Opet među nama: Šarlo akrobata, Haustor, Električni orgazam ...

Na početku karijere: Električni orgazamProdaja starih snimaka svjetskih rock-zvijezda donosi goleme zarade. Vjerojatno ima, mada se radi o nekima od ključnih radova tadašnje scene, zornih primjera kako se kod nas art-rock priključio novom valu i nihilizam punka zamijenio slojevitijim porukama, kako sadržajnim tako i žanrovskim. Dakako, i prije ovih albuma vidjelo se “kako je počeo novi val na mom otoku”, jer su i Prljavo kazalište i Pankrti debitantske albume objavili 1979. i početkom 1980., a krajem iste godine izlaze i nastupni albumi Azre i Filma. Upravo je brojnost izvanserijskih zgoditaka osigurala utjecaj i ovoliku vremensku prisutnost novog vala skroz do naših dana.

Skupa s nedavnim vinilnim reizdanjima Parafa “A dan je tako lijepo počeo” i “Dolgcajta” ljubljanskih Pankrta, i na ova četiri primjera debi albuma Haustora, Šarla akrobate, Električnog orgazma i “Paket aranžmana” s Idolima, Orgazmom i Šarlom, raspoznaje se nevjerojatna konkurencija koja je vladala na prijelazu sedamdesetih u osamdesete godine prošlog stoljeća. Uostalom, Vivien Goldman iz britanskih magazina Melody Maker i New Musical Express dolazila je u Zagreb i Beograd i pisala izvještaje o domaćoj novovalnoj sceni, usporedivoj s onom u svijetu. Darko Glavan u knjizi “Punk”, s podnaslovom i potpitanjem “Potpuno uvredljivo negiranje klasike?” – koje je preuzeo iz koncertne najave Buldožera – ispravno je zaključio za svjetsku scenu ono što se moglo primijeniti i na domaću; “Bez dolaska punka i novog vala rock bi u sedamdesetim godinama prestao postojati”.

Vidjelo se to i kod nas po brzini kojom su novi protagonisti utjecali na srednju struju popularne glazbe, od Bijelog dugmeta do drugih, jer su u toj novovalnoj sezoni i mnogi starosjedioci, kao i oni na svjetskoj sceni, modernizirali vlastiti izraz i krenuli putem novih transformacija koje su na scenu donijeli punk i novi val. Nikad prije ni poslije nije se osjetio toliki utjecaj “alternative” na srednju struju, što ponešto govori i o kvaliteti novovalnih imena. Zanimljivo je da je diskografska kuća Suzy tada uzela primat Jugotonu u objavljivanju punk-imena. Prvi singl Prljavog kazališta “Televizori” 1978. jest objavio Jugoton, ali je već idući “Moj je otac bio u ratu” i prvi album Kazališta 1979. preuzeo Suzy, koji je objavio i domaće izdanje nastupnog albuma The Clash, dok Jugoton nije objavio prvi album Sex Pistolsa, iako je bio kod njihova licencnog partnera, britanske kuće EMI. No kad se Jugoton 1980. “primio” novog vala s urednikom Sinišom Škaricom, rezultati su bili vidljivi

Na koncertu u Zagrebu: Haustor, početkom osamdesetih

Sve troje, Haustor, Električni orgazam i Šarlo akrobata, svirali su 1981. u dvije večeri s Gang of Four i Classix Nouveaux u Domu sportova na Zagrebačkom bijenalu, jednom od najvažnijih koncerata ikada održanih kod nas. Debitantski album Orgazma bio je mračna post-punk, art-rock franšiza sasvim različita od poziva na ples koji su vladali na sceni. Haustor je nakon brojnih klupskih nastupa od 1979. i Poletovih skupnih koncerata u Domu sportova snimio najpopističniji album od ovih sada ponovno objavljenih, a Rundekova sklonost pantomimi, maskama na licu i dramaturgiji radijskog redatelja od početka ga je predstavila kao figuru koja je povezivala zvuk i sliku, da bi, skupa s doprinosima benda i Srđana Sachera, nastupima u Kulušiću 1982, Haustor priredio neke od najboljih koncerata koje se tada moglo vidjeti.

Šarlo akrobata 1980: Milan Mladenović, Ivica Vdović i Dušan Kojić

Šarla akrobatu sam, kao i Lačni Franz imao priliku vidjeti na njihovu prvom zagrebačkom nastupu u Lapidariju 1981. kao već potpuno formiran bend, a album “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…” samo je potvrdio nevjerojatne mogućnosti Milana Mladenovića, Koje i Vd-a, trija koji je do danas ostao nenadmašan, a njihov se album često nalazi na vrhu kritičarskih popisa najboljih svih vremena, kao i remek-djelo Idola “Odbrana i poslednji dani”. Završno pitanje ostaje samo jedno, a ono nije je li tadašnji jugoslavenski novi val u rock-glazbi bio dobar – i manje upućenima jasno je da je bio sjajan – nego zašto se idućim razdobljima rock-scene, od kraja osamdesetih, preko Fiju-briju generacije i na dalje, ne daje pažnja kakva se često “lijepi” novom valu, pa i u prigodničarskim emisijama poput serije “Crno-bijeli svijet”?

Svi na okupu: Članovi Idola, Šarla akrobate i Električnopg orgazma poziraju za kompilaciju 'Paket arabžman'

Odgovor vjerojatno leži u činjenici da veći protok vremena pridonosi nostalgičarskim naslagama, ali kad ogolimo priču i poslušamo dokazne materijale poput ova četiri albuma, jasno je da su punk i novi val iza sebe ostavili čvrste dokaze o špici kreativnosti. No novi val trajao je kratko, već 1983. situacija se potpuno promijenila, a osim časnih izuzetaka, među kojima su i Darko Rundek i Električni orgazam, većina protagonista okrenula se sasvim drukčijem zvuku, estradi, počela snimati nebitnu glazbu ili prestala raditi.

Stoga bi uskoro bilo potrebno da i neke kasnije dionice i pokreti domaće rock-scene dobiju sličan tretman kao visokomitologizirani novi val, tim prije jer su njihovi protagonisti i danas ne samo aktivni nego ključni dio scene.

* Prenosimo iz „Večernjeg lista“ sa dozvolom autora

CROATIA RECORDS: STARI ALBUMI U NOVOM PAKOVANJU

Četiri desetljeća najvažnijeg glazbenog pokreta u povijesti regionalne glazbene scene slavi se uz četiri luksuzna vinilna reizdanja koja će mnoge podsjetiti na briljantne osamdesete, a novim generacijama dati na znanje kako je ovdje riječ o nečemu što nikada nije bilo niti neće biti dosegnuto, da ne kažemo nadmašeno. Prvi albumi Električnog orgazma i Haustora, prvi i jedini album Šarla akrobate, Bistriji ili tuplji čovek biva kad.., te kompilacija Paket aranžman najbolji su primjeri te briljantnosti, kreativnog procvata u tmurnim vremenima, ali razlog zašto o svemu tome i danas pričamo.

Što se tiče ekskluzivnih sadržaja, sva vinilna reizdanja dolaze u bogato pakiranom gatefold sleeveu u kojem se osim vinila u različitim bojama nalaze i dodatni sadržaji, razgovori sa živućim članovima bendova, producentima, tonskim snimateljima, menadžerima, glazbenim kritičarima, novinarima i ostalim akterima tadašnje novovalne scene. Uz to stižu i raritetne fotografije, isječci iz časopisa te nikad prije objavljen dio arhive Jugotona/ Croatia Recordsa vezan uz ova izdanja. Svi albumi dolaze s download karticom za preuzimanje mp3 verzije pjesama koje je remasterirao s originalnih magnetofonskih vrpci Goran Martinac u Croatia Records Studiju.

Beogradska novotalasna ekipa: Promovija 'Paket aranžmana'

Kultni Paket aranžman, koji dolazi na crvenom vinilu, sadržavat će tekstove dugogodišnjeg urednika Jugotona, Siniše Škarice, autora originalnog omota albuma, Branka Gavrića, glazbenih kritičara Petra Popovića i Momčila Rajina, te razgovore sa Srđanom Gojkovićem Giletom (Električni orgazam), Zdenkom Kolarom (VIS Idoli) i Miroslavom Cvetkovićem Cveletom (Bajaga i Instruktori; tonski snimatelj Paket aranžmana). Naravno, tu su i fotografije Gorana Vejvode.

Legendarni prvi i jedini album glazbenog trojca Šarlo akrobata, Bistriji ili tuplji čovek biva kad... koji će biti u prodaji na bijelom vinilu, dolazi upakiran također s knjižicom koja se sastoji od fotografija i teksta Gorana Vejvode, zatim tekstova glazbenih kritičara Petra Lukovića, Aleksandra Žikića i Momčila Rajina te intervjua s Jurijem Tonijem, producentom albuma i Nenadom Krasavcem Keletom, menadžerom Šarla akrobate.

Reizdanje prvog albuma: Originalna postava Električnog orgazma

Prvi album Električnog orgazma, koji nosi naziv kao i sam bend, obilježen je postavom benda koja je nakon ovog albuma zasvirala tek za proslavu 35 godina rada u Beogradu 2015. godine. Samo za ovu prigodu donosimo razgovore sa svim članovima originalne postave, Srđanom Gojkovićem Giletom, Ljubomirom Jovanovićem Jovecom, Ljubomirom Đukićem Ljubom i Marinom Geraghty (rođ. Vulić), ali i tekstove producenta albuma Ivana Pike Stančića i glazbenog kritičara Petra Lukovića, te sjajne fotografije Gorana Vejvode. Album će biti reizdan na žutom vinilu.

Jedan od najvažnijih zagrebačkih predstavnika novog vala, grupa Haustor, i prema mnogima njihov najbolji album, istoimeni Haustor, vraćaju se na vinil i to bijeli prozirni koji će biti popraćen također bogatim sadržajima. U knjižici izdanja naći će se razgovori s članovima prve postave benda, Srđanom Sacherom, Darkom Rundekom i Ozrenom Štiglićem, a bit će tu i popratni tekstovi producenta albuma, Huseina Hasanefendića Husa, tonskog snimatelja Hrvoja Hegedušića i tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Jugotona, Dubravka Majnarića. Na izdanju se nalaze i fotografije Sande Hržić i Andrije Zelmanovića.

Idoli na koncertu: Vlada Divljan i Srđan Šaper

Urednik svih reizdanja je Nikola Knežević, asistent projekta i logistička podrška bio je Frane Tomašić, a likovna oblikovanja uz restauraciju originalnih omota radio je vrsni grafički dizajner Darko Kujundžić. Supervizor reizdanja Paket aranžmana bio je Siniša Škarica. Uz proslavu 40 godina novog vala pokrenuta je i kampanja izrade lyric videa za sve pjesme spomenutih albuma, a u produkciji CroRec Digitala. Svi lyric videi dostupni su na YouTube kanalima Croatia Recordsa i Jugoton Musica. Cijelu kampanju Croatia Recordsa povodom proslave 40 godina novog vala prati i novoobjavljeno box set izdanje Novi talas/val na 6 CD-a sa 100 originalnih pjesama po izboru cijenjene radijske voditeljice Radija 202 Beograd i iznimne poznavateljice rock glazbe i novog vala, Olge Kepčije. Tijekom ove godine dizajnerski tim Bachrach&Krištofić, odnosno Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić, u suradnji s Croatia Recordsom realizirat će CD kompilaciju Heroine novog vala koja će obuhvatiti rad i veliki doprinos žena u novom valu, rock i popularnoj glazbi osamdesetih godina.

Sve novovalne vinile možete kupiti po cijeni od 149 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i drugim specijaliziranim trgovinama u regiji ili putem webshopa.

Oceni 5