Film “Can You Ever Forgive Me?” premijerno u Srbiji
Canyou 01 S

Photo: Merlinka festival

Oprostite mi moja lažna pisma

Lee Israel je dobro znala kakvog je ukusa uspeh. Karijeru slobodne novinarke počela je još šezdesetih godina prošlog veka, a objavila je i dve uspešne biografije: priču o životu glumice Tallulah Bankhead 1972, te novinarke Dorothy Kilgallen 1979. godine. Potonja se našla na Tajmsovoj listi best-sellera.

Treća biografija, koja se bavi životom jedne od glavnih figura kozmetičke industrije - Estée Lauder, koju je objavila 1985. godine, nije dobro prošla, što je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih se Israel suočila sa finansijskim teškoćama. Situacija se dodatno pogoršavala zbog njenog alkoholizma, koji joj je poslužio da ublaži posledice neuspeha. Da bi se ponovo vratila u tokove na koje je navikla, i da bi prebrodila teškoće, na kraju se okrenula kriminalu, što je dodalo još jedan sloj njenoj već prilično slojevitoj ličnosti.

Istina je da nije postala član mafije, plaćeni ubica, niti je počela da pljačka banke, već se radilo o daleko bezazlenijim prestupima. Naime, od 1990. godine počela je da falsifikuje pisma priznatih književnika, poput Dorothy Parker, Noël Coward i Lillian Hellman, i prodaje ih velikim knjižarama, za po nekoliko stotina, čak hiljada dolara. Istovremeno je krala originalna pisma iz arhiva i biblioteka, zamenjivala ih kopijama, a originale nudila preprodavcima.

Uhapšena je 1992. godine, što je stavilo tačku na karijeru falsifikatora, a 2008. godine objavila je memoare koji prate upravo taj period njenog života, a pod naslovom Can You Ever Forgive Me? Priča o životu kontroverzne biografkinje pronašla je put i do velikog platna, budući da ju je u filmu koji nosi isti naslov odigrala Melissa McCarthy. Filmska priča se koncentriše na anksioznost i usamljenost, siromaštvo, te na osećaj panike koji se obično javlja kada je pojedinac u situaciji nad kojom nema nikakvu kontrolu.

Filmska verzija često deluje previše neobično, te oni koji nisu upućeni ne mogu ni da zamisle da se zasniva na istinitoj priči. Na platnu se život razvija do detalja, budući da se čini da kamera nikada ranije nije prišla tako blizu subjektu kojim se bavi, pa se nasnimljena verzija života gledaocima nudi do najsitnijih detalja.

Can You Ever Forgive Me?“ stiže i u Beograd, te će biti premijerno prikazan na trećoj večeri Merlinka festivala, u subotu 8. decembra u Domu Omladine.

***

Deseti, jubilarni, Međunarodni festival queer filma „Merlinka“  održava se od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda. U toku četiri festivalska dana na programu je više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije. Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih. U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.

Oceni 5