XXZ magazin preporučuje
Happy Valley 01 S

Photo: Screenshot

Opsesivno gledamo u ekran

Serije

Happy Valley (treća sezona, 2023)

Jedna od najboljih kriminalističkih serija dobila je treću i završnu sezonu – više od šest godina nakon druge. Neverovatna Sarah Lancashire se vratila kao Catherine Cawood, a s njom i svi ostali – i dobri i loši, spremni da nam pokažu da ništa nije crno-belo, čak ni zlo.

Rediteljka Sally Wainwright je još jednom sve uradila kako treba, čak je pustila da vreme protiče bez nas, što znači da su junaci serije rasli, odrastali i starili istom brzinom kao i mi. Istina je da su mnogi bili zabrinuti i da su sumnjali da će ekipa uspeti da nastavi tamo gde je sve stalo, ali se ispostavilo da nema razloga za brigu. Treća sezona je odličan kraj, baš ono što nam je trebalo kako bismo se na miru oprostili od jedne od najboljih kriminalističkih priča.

Ljudska priroda ima glavnu ulogu u ovoj seriji, a sve se gleda u jednom dahu, skoro opsesivno, bez obzira što je smrt na svakom ćošku. Na kraju je jedini problem u tome što se serija završila.

Lockwood & Co (prva sezona, 2023)

Priče o junacima koji imaju natprirodne moći su popularne već neko vreme, ali Lockwood & Co uspeva da donese i nešto novo – svet u kojem utvara više nisu tajna. Novi univerzum je lepo smišljen, likovi imaju smisla, a sve je zaokruženo sjajnim dijalozima. Duhovi nove ere tako funkcionišu od početka do kraja.

Tačno je da autori serije nisu izmislili ništa što već nismo videli, ali se priča razvija toliko vešto da odlično radi – gledalac ne dobija ni previše, ni premalo, već baš onoliko koliko mu treba. Detektivski deo se spaja s hororom, ne manjka ni drame, efekti su vrlo dobri. Glavni junaci su lepo zaokruženi, ponašaju se u skladu s logikom, pa nam ostaje da se nadamo da ovo neće biti još jedna od Netflix serija od kojih se prerano odustalo.

Film

The Outfit (2022)

Fina mafijaška priča je lepo ušuškana među tkanine i konac, šavovi su čvrsto ušiveni, pa dobro radi, uprkos tome što se sve dešava u dve sobe. Od prve scene, te objašnjenja šta je odelo i kako se pravi, jasno je da je u pitanju poslastica.

Iako nije sve besprekorno, film je vešto izveden do kraja, što je kvalitet koji bi trebalo da obraduje sve ljubitelje ove umetnosti – The Outfit prati šablon koji smo već videli u drugim gangsterskim filmovima, a to se radi tako da nam se ni u jednom trenutku ne zeva. S nadmudrivanjem se počinje odmah, a preokreti su zadovoljavajući uprkos tome što nisu skroz neočekivani. Ne pobeđuje na kraju najjači, već najpametniji i najspretniji, takođe onaj s najviše tetovaža.

Félicité (2017)

Uz pomoć filmova može daleko da se putuje, da se vidi i čuje glas iz dalekog sveta. Na primer iz Kinšase. Junakinja Félicité živi i peva u glavnom gradu republike Kongo. Kafana je uvek puna, uspeva da kupi frižider i uključi struju. Sve se menja kad joj sin doživi saobraćajnu nesreću – bezglavo juri kroz grad da bi pronašla način da ga spase, a usput je muzika i snovi koje još nije ostvarila.

Knjige

David Albahari „Snežni čovek“

"Ako država ludi, da li i ljudi moraju da polude?" "Zar mislite da se taj proces odigrava u suprotnom smeru: da prvo polude ljudi, pa tek onda država?" (odlomak)

Nostalgija

Les quatre cents coups – The 400 Blows (1959)

Tako se lako ulazi u svetove koje je izmislio François Truffaut, što ne znači da nam je lepo kad stignemo tamo gde smo pošli. Zajedno s mladim Antoinom Doinelem pokušavamo da se probijemo kroz život s lažljivim roditeljima, lošim pedagozima i sitnim krađama. Važan film.

Maurice (1987)

Filmski kritičari tvrde da je Maurice te 1987. godine bio daleko ispred svog vremena. Debitovao je na Filmskom festivalu u Veneciji, publika je aplaudirala, o filmu se lepo pisalo. Među većinskom publikom ipak nije ostvario uspeh kao ostale adaptacije Foresterovih romana. Za neke druge, malobrojnije, je još tada postao utočište –  izašao je u vreme kad je HIV brisao čitave generacije gej muškaraca. Poslužio je kao prolaz u neki drugi svet, doduše takođe neprijateljski, a priroda je učinila svoje – Maurice (James Wilby) i Clive (Hugh Grant) su se valjali u travi čitavih trideset godina pre junaka iz filma Call Me by Your Name. Maurice je vremenom dobijao na značaju, pa je danas jedan od najvažnijih kvir filmova.

E. M. Forster je priču o zaljubljenim gej muškarcima pisao između 1913. i 1914. godine, a izašla je tek 1971, godinu dana nakon njegove smrti. Ideja se začela kad je 1913. posetio imanje pesnika, filozofa i aktiviste Edwarda Carpentera. Živeo je s partnerom Georgom Merrillom, mladićem iz radničke klase, a njihov odnos je poslužio kao model za vezu Mauricea i Aleca Scuddera. Kad je završio, roman je pokazao samo najbližim prijateljima, ali do kraja života nije pokušao da ga objavi.

Više čitajte ovde.

Dokumentarni film

The Gospel According to André (2017)

André Leon Tally je važan u svetu mode, ali je važan i svuda, čak i nama – ovde. Zahvalni smo na onima koji nisu ćutali, zahvaljujući njima je sve bilo bar malo lakše. Ova intimna priča je važan deo u toj džinovskoj slagalici.

Kratki film

Le voyage dans la lune – A Trip to the Moon (1902)

Priča o izmišljenoj ekspediciji na Mesec je starija od 120 godina, dakle radi se o pravom filmskom blagu.

Horor

It Comes at Night (2017)

Ovo je moćan horor, a sve odlično radi uprkos tome što je sporo, možda baš zbog toga. Svi strahovi se vrte oko ljudske prirode, a apokalipsa je tu da nam pokaže da niko nije samo dobar, ili samo loš – posebno kad pokušava da sačuva svoje.

Video igre

Warpips: Igrajte potpuno besplatno

Epic Games Store svake nedelje nudi novu besplatnu igru, a ovog puta je to Warpips. Zainteresovani će moći da je besplatno preuzmu sve do 23. februara, kada nas očekuje neki novi naslov (možda i više).

Warpips je strategija s jednostavnim pravilima, pa se sve brzo nauči. Kažu da je zabavna, a na igraču je da sve smisli sam – broj i raspored vojnika, vojnih vozila, letelica i svih drugih stvari koje su potrebne za napad i odbranu. Nakon toga sukob može da počne. Ništa tu nije revolucionarno, pa liči i na neke druge igre, na primer Command and Conquer i Nexus Wars.

Ljubitelji strategija, ali i oni koji vole oklopna vozila, će se sigurno obradovati, a odlične ocene obećavaju nezaboravno iskustvo. Epic garantuje zabavu, pa je igra potpuno besplatna, a inače košta oko 16 evra.

*Kontrapreporuke

Mr. Harrigan's Phone (2022)

Već smo zaboravili o čemu se radi.

Oceni 5