Ususret 11. Split Prideu
Pridde 02 S

Photo: theatlantic.com

Opterećeni balkanskim mačizmom

No, bez obzira na sve bolju prihvaćenost LGBT+ zajednice, Split Pride pita: "Imamo li mi prava?" I dok mi mislimo da situacija i dalje nije bajna, neki smatraju da imamo i previše prava.

Upravo zbog potonjeg treba još glasnije reći i objasniti da ne tražimo posebna, već naprosto jednaka prava. "To se neće dogoditi dok ne shvatimo da nismo ništa manje vrijedni od drugih i dok se ne počnemo tako ponašati", poručuju  organizatorice splitske Povorke ponosa, a mi smo razgovarali s jednom od njih, Nikolinom Banić.

Idemo li ukorak s Europom? Baš i ne.

"Da, imamo životno partnerstvo, ali jeste li znali da se ono često sklapa u tajnosti iz straha reakcija bliskih osoba? Zasnivanje obitelji često znači zaobilaženje zakonskih odredbi. Prijavljivanje nasilja je rijetkost jer se LGBT+ osobe boje reakcija djelatnika institucija. Neki od nas žive u drugom rodnom identitetu kako bi se prilagodili fobičnoj sredini", ističe Nikolina.

Pitamo je ide li splitski mentalitet ukorak s europskim.

"Da splitski mentalitet ide u korak s europskim, mi bismo sad bile na plaži u toplesu sa svojim lezbijskim prijateljicama i ne bismo se brinule oko svoje jednakosti i prava na dostojanstven život. Splitski mentalitet definitivno ne ide ukorak s europskim, mi smo jedna zaostala sredina opterećena balkanskim mačizmom. Evo, neki dan je na Skalicama prebojan ulični mural jer je bio previše šaren, podsjećao ih je na dugu", kaže.

Uskoro će se navršiti 10 godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji pa nas je zanimalo i kakav se pomak vidi od prvog Split Pridea do danas kad sve više usklađujemo nacionalne zakone s međunarodnima.

Splitski je mentalitet polariziran, a nacionalno smo unazađeni

"Pomak se vidi u smislu da su agresivni homofobi, nakon što su nekoliko puta novčano i zatvorski kažnjeni, shvatili da ne smiju prijetiti i tući pedere kad god im se to prohtije jer će policija reagirati. Društvo je naučeno da Povorka ponosa postoji i da se ne smije gađati kamenjem. Da će proći kroz grad svake godine i svi su se navikli na to", objašnjava Nikolina.

Dodaje i kako je najveći pomak to da postoje djeca i mladi od dvadesetak godina koji već desetljeće odrastaju sa spoznajom da postoji Split Pride i LGBT centar u Splitu te kojima je to nešto što se podrazumijeva. Znaju da imaju mjesta i događanja u gradu namijenjenih baš njima.

S druge strane, organizatorice smatraju kako Split nema jedinstveni mentalitet ni jedinstven pogled na LGBTIQ+ tematiku. "Dapače, on je vrlo podijeljen. I taj nesrazmjer se može vidjeti kod svih društvenih skupina, od osnovnoškolske djece do gradonačelničkih kandidata", kažu.

Gledajući nacionalno, prošli smo socijalizam, rat, tranziciju, učimo se demokraciji i pokušavamo se prilagoditi Europskoj uniji. Homofobija nam je duboko ukorijenjena, ali ne trebamo na to gledati s prezirom. Trebamo pomoći sami sebi i našem društvu.

Kad počinje Split Pride?

Iz organizacije primjećuju kako splitska povorka raste iz godine u godinu. "Neizmjerno nas veseli što se iz godine u godinu pojavljuje sve više queer lica u našoj povorci jer ako se mi sami ne izborimo za sebe, neće to nitko učiniti umjesto nas", poručuje Nikolina Banić.

Okupljanje počinje u 17 sati u Đardinu, a povorka kreće u 18 sati. Ruta prati Ulicu kralja Tomislava do Marmontove, prijeći će se cijela riva, nastaviti Hrvojevom, a zatim slijedi povratak u Đardin gdje će se prikladan program održati do 23:30.

Tijekom Mjeseca ponosa i s ponešto događanja u srpnju, dosad su se u Splitu organizirali mnogi događaji: radionice transparenata, nastup drag kraljica iz House of Flamingo, Prajdionica – predavanje o prajdu, queer kviz u LGBT centru Split, queer party Zvjerinjak, radionica hodanja u štiklama, Pride Pazar (buvljak) i queer party Bitcherin.

Ne sumnjamo da će ovogodišnji 11. Split Pride poslati snažnu poruku svim građanima, onim lokalnim i turistima, te omogućiti sudionicima vrući dan šarene zabave pune ljubavi.

*Prenosimo s portala Crol

Oceni 5