Review: Foo Fighters - Concrete and Gold [RCA/Roswell, 2017]
foo fighters

Photo: JamBlock

Opušteni trijumf

Pod palicom producenta Grega Kurstina, poznatog po suradnjama s pop zvijezdama, Foo Fighters su snimili odličan, besramno pjevan, raznolik i začudno dinamičan album s fantastičnim, svježim riffovima koji kao da su posuđeni od Jacka Whitea, kvalitetnim baladama u kojima se pokazuje nepogrešiv Grohlov osjećaj za melodiju, ali prije svega s nekoliko briljantnih groovy komada neopterećenih bilo kakvim hard rock kredom.

Stilski je album uspjela verzija solo ostvarenja Taylora Hawkinsa Kota, melodiozne rock opere koja se ipak izgubila u svojim prebrojnim žanrovskim susretima. Izvrsni garažni riff “Make it Right” i dinamika “The Sky Is a Neighborhood” nevjerojatan su napredak u odnosu na uobičajene heavy komade Foo Fightersa koje, praktički, u tek ponešto izmijenjenom obliku štancaju od samog početka karijere. Balade “Happy Ever After (Zero Hour)” koja nosi prizvuk poznate laganice “Next Year” i “Dirty Water” s početkom na tragu “Walking After You” koja kasnije prelazi u odličan himnički komad spadaju u sam vrh bendova opusa.

No, vjerojatno je najsvečaniji trenutak albuma “Sunday Rain”, fantastičan groove komad s vokalom Taylora Hawkinsa, tajnim adutom Foo Fightersa. Epski, tromi završetak u obliku naslovne pjesme briljantan je zaključak neuobičajeno politički intoniranog albuma, tračak nade u surovoj američkoj stvarnosti koji obećava da unatoč svakom pokušaju zatiranja sloboda neće nestati: “Our roots are stronger than you know/ Up through the concrete we will grow.”

"Concrete and Gold" odličan je album lišen svake potrebe da se klanja bilo kakvim uzorima, neopterećen potrebom da se uvrsti ili dodvori bilo kakvom hard rock kanonu. Gotovo eksperimentalan za pomalo skučenu poetiku Foo Fightersa, album zaista predstavlja žuđen iskorak benda izvan vlastite zone ugode koji je rezultirao ostvarenjem za koje ne bi moglo smetati da ga, kako su dosad običavali, izmuzu u što većem broju varijacija.

Ukratko: Opušteni trijumf.

*Tekst Andree Jović prenosimo sa prijateljskog, glazbenog bloga Lake note, sa dozvolom uredništva

Oceni 5