Storiteling u srpskoj narodnoj poeziji
MArr1

Photo: Mina Karadžić, PORTRET MARKO KRALJEVIĆ (detalj)

Oranje Marka Kraljevića

Moderator: Goran Jevtić, glumac
Gost: Milutin Petrović, reditelj

U Galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda (Knez Mihailova 6 / -1) u četvrtak 13. februara sa početkom u 20.00 održaće se program književno trbinske redakcije pod nazivom ORANJE MARKA KRALJEVIĆA Storiteling u srpskoj narodnoj poeziji. Da li je ”Oranje” srednjevekovni stendap i da li je Marko Kraljević neiskorišćeni srpski brend na međunarodnoj sceni? Zašto je Margerit Jursenar posvetila pripovetku baš ovom srpskom junaku? Saznajte na tribini.

Programski ciklus čija je tema veština pripovedanja kroz analizu pet pesama iz srpske (usmene) narodne književnosti, uz moderaciju i interpretaciju Gorana Jevtića i razgovor sa stručnjacima storitelinga (teoretičari, reditelji, pisci, filosofi), pokušaće ( u interakciji sa publikom) da odgovori na pitanje: Šta je to što čini dobru priču?

U saradnji sa Remont – nezavisnom umetničkom asocijacijom u okviru tribine“Oranje Marka Kraljevića- storiteling u srpskoj narodnoj poeziji“ biće prikazan i video rad “Oranje Marka Kraljevića” Saše Markovića Mikroba, MIXUPa i Aleksandra Vasiljevića iz 2004. godine. Saša Marković Mikrob ( 1959- 2010)  je jedan od najznačajnijih predstavnika srpske alternativne i savremene umetničke scene.

Oceni 5