Let iznad tolerantnog gnezda
Orllo 01 S

Photo: National Audubon Society

Orlovi srećno lete

Već smo pisali o tome da homoseksualnost nije nepoznata u životinjskom svetu, pa životinjski parovi koji se razlikuju od većine u miru i slozi odgajaju potomstvo. To znači da je fauna imala sreće, te joj sa homoseksualnošću nije stigla i homofobija, na koju izgleda pravo polaže tek jedna životinjska vrsta.

Jedan od poslednjih primera je i poliamorija u kojoj žive tri beloglava orla – dva mužjaka i jedna ženka. Tako se netradicionalna porodica našla i u divljini, potpuno slobodna da raširi krila, pa Valor I i Valor II dele gnezdo sa ženkom Starr, i zajedno uzgajaju već drugu generaciju potomaka. Iz tri jajeta su se u martu izlegla tri mladunca, a očinstvo nije poznato budući da je Starr ljubav pronašla u obojici Valora.

Porodice dolaze u različitim oblicima i formama, pa to važi i za divlje životinje, te Valor I, Valor II, Starr i njihovi mladunci u prirodi nisu ništa novo. Trio živi i leti u oblasti između reke Mississippi i Ilinoisa, a obožavatelji iz celog sveta već nekoliko godina posmatraju ovu porodicu preko web-kamere koja otvara prozor u život kvir orlova.

Kao i u slučaju mnogih drugih porodica i istorija ove familije je komplikovana, budući da je gnezdo prvo pripadalo Valoru I i ženki Hope. Valor I se u početku pokazao kao loš partner, te nije lovio i čuvao gnezdo kada Hope nije bila prisutna. Valor II se gnezdu pridružio 2013, te Valora I u međuvremenu naučio roditeljskim veštinama. Hope je iz nepoznatih razloga zajednicu napustila 2017, a pretpostavlja se zbog povrede koja ju je učinila manje tolerantnom. Umesto da potraže druge partnerke Valori su ostali zajedno, a Starr ime se pridružila tek godinu dana kasnije.

Trijumfi i drame ove srećne porodice deo su živog programa na YouTube platformi, te korisnici mogu sa njima da polete let tolerancije, a kako bi razumeli da „drugačije“ predstavlja problem jedino čoveku.

Oceni 5