Hašim Tači, predsednik Kosova
Tači

Photo: Odeljenje za informisanje i komunikaciju sa javnošću predsednika Kosova

Oružane snage formiraće se voljom svih zajednica

Predsednik Tači rekao je da je transformacija BSK nakon dugog perioda njihovog razvoja, u sjajnom partnerstvu sa SAD, KFOR i NATO, u interesu svih građana Kosova, u interesu svih zajednica i u interesu bezbednosti i mira na Kosovu i u regionu.

On je rekao da Oružane snage Kosova ne predstavljaju nikakvu vrstu pretnje ni za koga, kao što nikakvu pretnju ne predstavlja ni BSK.

Jedini cilj BSK-a danas i Oružanih snaga Kosova sutra, ostaje isti. To je jačanje mira, stabilnosti u regionu i pružanje bezbednosti svim građanima naše zemlje“, rekao je on, dodajući da ovaj proces koji je započet pre nekoliko godina, polako ide prema završnoj fazi.

Šef države je govorio i o javnoj debati o transformisanju BSK-a, koja je prema njegovom mišljenju, mnogo puta bila praćena redukovanim pogrešnim shvatanjima oko pitanja da li ovaj proces treba zaključiti putem ustavnih promena ili zakonskih izmena.

„Niko ne može namerno da blokira ovaj proces. Niko ne može da uloži veto protiv ovog procesa. Nezavisno od načina kako će se ovaj proces završiti, to je ustavni i zakonit proces. Ističem ovu činjenicu, kako bi otklonio neke nesuglasice koje mogu da postoje u nekim državama, članicama NATO pakta."

Ustavne izmene, prema njegovim rečima, neophodne su samo u simboličnom smislu, dakle izmena imena iz BSK-a u OSK, a ustavnim promenama Kosovo obezbeđuje šire obuhvatanje svih zajednica, što će dalje učiniti lakšim put Kosova prema učlanjenju u NATO.

„Mi želimo da se Oružane snage Kosova formiraju putem ustavnih izmeni, ujedinjujući na jednom mestu, u Skupštini Kosova, političku volju svih zajednica na Kosovu. To je najbolji mogući način da svi zajedno postignemo veoma bitnu zajedničku vrednost Kosova“, rekao je i dodao da se u tim vrednostima ujedinjuju svi, i policija, carine Kosova, demokratija i glasanje za lokalnu i centralnu vlast u zemlji, Vlada i Skupština Kosova, sudovi, kosovski poredak i zakoni.

Samo nekoliko godina ranije bilo je nezamislivo da će Albanci i Srbi glasati zajedno, svuda u ovoj zemlji, za svoje predstavnike, opštinske i centralne uprave, da će zajedno raditi i Skupštini i Vladi, u policiji, u carinama, u poreskoj upravi i na kraju u Osnovnom sudu u Mitrovici“, zaključio je kosovski predsednik.

Samo pre nekoliko meseci, prema Tačijevim rečima, malo ko je mogao da zamisli da će u Komisiji za istinu i pomirenje zajedno sedeti Albanci i Srbi  koji još uvek pate od posledica rata na Kosovu, u traženju njihovih najmilijih koji su još uvek nestali.

„Danas smo svi ponosni na sastav BSK-a, koji čine 103 pripadnika iz srpske zajednice i koji rade rame uz rame sa ostalima, kako bi ih ojačali i kako bi ih spremili za transformaciju u Oružane snage Kosova. Albanski i srpski oficiri danas se nalaze na prestižnim svetskim vojnim akademijama, od West Pointa pa nadalje, spremajući se za nove dužnosti koje ih u budućnosti očekuju“, istakao je on.

Svestan briga koje preovlađuju kod srpskih političara i građana o procesu formiranja Oružanih snaga Kosova, predsednik Tači je izrazio spremnost da razgovara, ukoliko je potrebno i svakog dana, sa srpskim političarima i građanima Kosova, kako bi im objasnio zašto treba da osnujemo Oružane snage Kosova.

„Mi svi zajedno znamo da KFOR ne može zauvek da ostane na Kosovu. Štaviše, u interesu KFOR-a i NATO pakta jeste da što je pre moguće, Kosovo stane na svoje noge, a posebno u segmentu bezbednosti. Na kraju krajeva, Oružane snage će se formirati u potpunoj saradnji sa KFOR-om, NATO paktom i SAD“, rekao je on.

Tači je istakao da je nedavno preduzeo nekoliko inicijativa kako bi se stvorio potpuni konsenzus sa svim zajednicama o transformisanju BSK u Vojsku Kosova. 

Oceni 5