Plašim se šta ovo znači za muslimane u Norveškoj
Rnbv 01 S

Photo: Instagram

Oslo, jun 2022: Više borba nego parada

„Sada moramo aktivno da se borimo i da im ne dozvolimo da pobede. Ne smemo da se plašimo da idemo bilo gde“, rekao/la je u svom obraćanju Begard Reza.

Parada je zvanično otkazana, ali su se građani bez obzira na to okupili i prošetali ulicama. Šetnju je organizovao Salam – interesna organizacija za LGBTQIR osobe muslimanskog porekla, a Begard Reza se našao/la na čelu kolone. „Nismo odmah znali da je počinilac osoba kurdskog porekla. I ja sam kurdskog porekla. Simbolika je veoma jaka", kaže i dodaje: „Nećemo dopustiti teroristima da nas ućutkaju strahom“.

U subotu 25. juna, u ranim jutarnjim časovima, začuli su se pucnji u blizini lokala „Per na ćošku“ i „London pub“, koji je popularan među kvir populacijom. Nalaze se na trgu C. J. Hambros plas, kod zgrade suda u Oslu. Pucnjava je počela u jedan sat posle ponoći, a počinilac je vrlo brzo uhapšen. Dve osobe su ubijene. Parada ponosa, koja je bila planirana za subotu je prema preporukama policije otkazana. Isto je važilo i za Prajd park i druge događaje u okviru Oslo Prajda.

Begard Reza kaže da je Salam ipak organizovao šetnju, bez obzira na preporuke, jer su smatrali da je to jedino ispravno. „To je bila jedina prava stvar. Moramo da se sećamo svojih prijatelja, saboraca, i da kažemo NE. Nećemo dozvoliti da nas strahom ućutkaju“, kažu i dodaju: „Ulice će biti naše“.

Iz organizacije ističu da je šetnja ove godine bila drugačija, bez sponzorstava i reklama na sve strane, ali i bez programa koji su uobičajena stvar. Reza smatra da je tako jer je Prajd ponovo dobio ulogu borbe, pa je proslava ostala u drugom planu. „Ove godine se pokazalo u kojoj meri se radi o životu i smrti. Očigledno je da je i dalje opasno biti kvir. Jasno je da nismo bezbedni“, kaže Reza, te dodaje da će ovogodišnja protestna šetnja sigurno uticati na buduće Prajdove.

Strah od islamofobije

„Plašim se šta ovo znači za muslimane u Norveškoj“, kaže Reza i naglašava koliko je važno što su kvir građani kurdskog porekla našli na čelu kolone u subotu.  Islamski savez Rabita je podržao Salam i iskazao solidarnost sa svima koji su pogođeni ovim događajem.

Reza ističe da ovo nije prvi put da ih je Rabita podržala. „Oni bolje od mnogih znaju koje su posledice islamofobije. Pogledajte kako je poslednjih nekoliko godina ovde – nije bezbedno biti musliman i ići u džamiju. Važno je da se svi zajedno borimo“.

*Begard Reza je nebinarna osoba

Prevela Jana Aleksić, izvor: Dagsavisen

Oceni 5