Homofobi su pali na teme
Bow 03 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Osmehom protiv nasilnika

Pošto je napadnut u škotskom gradiću Neilston, Blair Wilson je umesto straha izabrao potpuno drugačiji način da se izbori sa onim što se dogodilo, te na društvene mreže postavio fotografiju koju je napravio odmah posle napada, a na kojoj se osmehuje, iako vidno povređen. Zajedno sa fotografijom podelio je i tekst koji je uputio napadačima, a koji je ubrzo postao viralan, te se transformisao u snažnu poruku svim homofobima, ali i podršku žrtvama sličnih napada.

Njegov post je od tada podeljen skoro 600 puta, a poruku prenosimo u originalu, kako ne bi ostala izgubljena u prevodu: “To the wee cunt that called me a faggot across the main street then tried to attack me when i called him ‘hen’ we aw [sic] know who you are and you will get what’s coming to you—Trust it to be someone insecure with his own sexuality trying to take it out on someone secure in himself. Wish you well.”

Dvadesetjednogodišnji mladić je kasnije objasnio da je mirno hodao ulicom, kada ga je nepoznati muškarac nazvao „pederčinom,“ da bi ga odmah nakon toga i fizički napao. Pošto je uspeo da pobegne, Wilson je odmah napravio selfi, na kojem, i pored povreda, dominira njegov osmeh, te ga postavio na svoj Facebook profil kako bi one koji ga poznaju obavestio o napadu. Dodaje da je bio šokiran incidentom, budući da nikada pre toga nije doživeo nasilje zbog svoje seksualnosti, te naglašava da je fotografiju postavio najpre zbog toga da napadač, ali i ostali koji razmišljaju kao on, vide da žrtve nisu potpuno same, te da imaju podršku zajednice.

Žrtve ovakvih napada obično ne govore javno o onome što im se dogodilo, budući da ih verbalno, te fizičko nasilje koje se dešava na ulicama njihovih gradova uglavnom ostavlja u šoku. Wilson je tako progovorio i u njihovo ime, te kaže da je osetio veliko olakšanje čim je postavio fotografiju i počeo da dobija poruke podrške.

Njegova poruka, pored toga što nasilje izvodi iz anonimnosti, pokazuje da su ljubav i podrška jedini alati za prevazilaženje ovakvih incidenata, te homofobima širom sveta poručuje da ima i onih koji ne razmišljaju kao oni, i da svet nije tako mračno mesto kakvim nasilnici žele da ga učine.

Oceni 5