Putevima kvir umetnosti (17)
Ttra 01 S

Irene, 2015

Photo: Bex Day

Ostariću, kvir ću biti

Mlađi pripadnici LGBTIQ populacije sreću se sa mnogim problemima, a jedan od njih je i strah od starenja, budući da ne postoje uzori koji starenje u okviru manjinskog iskustva prikazuju na pozitivan i ohrabrujući način. Starije kvir osobe se najčešće povezuju sa depresijom i usamljenošću, te su uglavnom prikazane kao izolovani pojedinci/ke kojima život, nakon što se seksualna i životna moć utišaju, ne nudi ništa dobro.

Fotografkinja Bex Dey odlučila je da tome stane na put, te je poslednje tri godine provela u snimanju portreta starijih članova *trans zajednice, kao i beleženju njihovih iskustava koji su dragocena istorijska građa, ali i korisna uputstva za život. Starost dolazi sa raznim nezgodama – od bora oko očiju, do različitih ograničenja i bolesti – a svaka ranjivost se povećava, te postaje opasnija što se o njoj manje govori. U Velikoj Britaniji, odakle je većina onih koji su učestvovali u ovom projektu, milioni građana starijih od 65 godina, a bez obzira na identitet, žive sami, i svedoče o tome da je usamljenost veliki problem. Ipak, za starije *trans osobe ove komplikacije su daleko ozbiljnije, budući da diskriminacija pojačava osećaj izolacije, a siromaštvo stiže kao posledica toga što tokom života uglavnom nisu uspevali da ostvare radne odnose, a sve zbog identiteta koji se nisu uklapali u većinu.

Dey je svoje subjekte uglavnom prvo upoznavala na forumima, da bi se tek kasnije sretala sa njima, pa je tako upoznala i sedamdesetčetvorogodišnju Irene Heath koja živi u južnom Londonu. „Identifikujem se kao transrodna osoba,“ priča Irene, „što znači da se u javnosti pojavljujem najčešće u ženskoj odeći. Ipak, nisam stalno žena, pa se ponekad oblačim i kao muškarac.“ Ova priča zvuči slično kao i mnoge druge priče starijih *trans osoba, budući da mnoge od njih i dalje nisu u mogućnosti da se autuju, jer su odrastale u vreme kada je to bilo još opasnije nego danas (mada je situacija i dalje zabrinjavajuća), pa i dalje žive u tim okvirima.

Veliku promenu u živote *trans, ali i drugih osoba iz LGBTIQ spektra, doneo je internet, budući da su oni koji su se razlikovali ranije mislili da su jedini na svetu i da niko ne deli njihovo iskustvo. Online dimenzija omogućila je lakše pronalaženje zajednice, te okruženja u koje se pojedinac uklapa, tako da su socijalne platforme znatno poboljšale živote mlađih kvir generacija. Internet okruženje polako utiče i na ublažavanje drugih problema, pa je sve više priča koje govore i o tome da starost ne mora da bude tužna ukoliko nije ispunjena unucima i štapovima za pecanje.

Oceni 5