XXZ magazin preporučuje
The Northman

Photo: IMDb

Osveta mišićavog Hamleta

Film

The Northman (2022)

Robert Eggers nas opet nije izneverio, pa nam je nakon sjajnih filmova The Witch (2015) i The Lighthouse (2019) poklonio još jedan – The Northman je pravo uživanje.

Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke i Björk. Skup koji je obećanja pretvorio u stvarnost i oživeo priču o mišićavom Vikingu koji po mnogo čemu liči na Hamleta. Internet nam  je objasnio da je tako zbog toga što se obe priče temelje na prastaroj nordijskoj sagi, a bilo bi u redu i da nije tako – kad je kopija dobra nije ni važno što nije original.

Amleth (Alexander Skarsgård) liči i na mnoge druge junake koji nakon traumatične mladosti razmišljaju samo o osveti. Čovek bez kuće i klana nije samo usamljen, već je smrtno ranjen. Možda ta rana ne krvari, ali tako otvorena ne obećava niti dobar, niti dug život.

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022)

Kritičari nisu oduševljeni, ali je ovaj nastavak zabavan kao i bilo koji prethodni.

Najviše smeta polovična gej romansa – ako se nešto radi, onda mora da se uradi do kraja. Pobogu, 21. vek je – više nije dovoljno da nam junak kaže da mu se sviđa tamo neki drug iz klupe u školi za čarobnjake. Životi onih koji se razlikuju od većine nisu i nikako ne smeju biti ispunjavanje uslova izmišljenog pravilnika za moderne pisce i filmadžije, posebno ako je autorka romana po kojem je film pravljen vrlo često transfobična.

Ako to zanemarimo, priča je slatka, zgodna za bekstvo iz realnosti i od asfalta koji se polako usijava.

Transit (2018)

Glavni junak filma Transit iz 2018. godine – Georg (sjajni Franz Rogowski) – mogao bi da bude simbol altruizma. Iako isprva izgleda kao grubijan, vrlo brzo postaje jasno koliko je ranjiv, koliko puno razmišlja i koliko polaže na romantična osećanja. Nakon što junakinju Melissu (MaryamZaree) obavesti da joj je suprug mrtav, on ne napušta ni nju, ni njenog malog sina Drissa (LilienBatman), već im se vraća sve dok je to moguće. U takvom bi haosu neki zaboravili i rođenu majku, ali ne i Georg. Scena u kojoj popravlja dečakov radio jedna je od najlepših, a usput mu se s usana otima pesma koju mu je majka pevala u detinjstvu, kad je bilo potrebno da ga smiri: „Bakalar se vraća kući, i mrav žuri domu svom, jer dan je već na izmaku“. I Driss i Georg bi da pronađu svoje kuće, neke nove, s krupni cvetovima i Suncem, daleko od Gestapoa.

Više čitajte ovde.

Apprentice (2016)

Ako vam se gleda neki singapurski film, ovo je naslov za vas.

Aiman je zatvorski čuvar, a u zemlji postoji smrtna kazna. Rahim je najbolji među dželatima, a s glavnim junakom ga povezuje jedno pogubljenje iz prošlosti. Duhovi iz prošlosti obično utiču na život, retko kad je taj uticaj povoljan po onoga koji ga oseća.

Serije

Harry Wild (prva sezona, 2022)

Već decenijama Englezi s ljubavlju i pažnjom neguju žanr koji je negde na sredokraći između lake kriminalističke drame i još lakše komedije, a čiji je efekat uvek efektna, relaksirajuća zabava, savršena za opuštanje. Takve su serije Father Brown ili Agatha Raisin gde se amateri-detektivi uspešno nose sa lukavim kriminalcima, ali i sa pravom policijom koja baš nema razumevanja za njihov istraživački hobi. Najnovija serija Harry Wild perfektan je obrazac ovog žanra: penzionisana profesorka literature (briljantna Jane Saymour, čija karijera traje još od 1969.) igrom slučaja sreće problematičnog studenta (sjajno ga tumači mladi Rohan Nedd) s kojim kreće u detektivsku avanturu – otkrivajući ubice, otmičare, ucenjivače i ostalu ne tako karakternu skalameriju zlih i loših ljudi.

Posebno je intrigantno kako profesorka Wild koristi svoje znanje literature u borbi protiv zločina; književne reference su okosnica mnogih vrcavih, inteligentnih dijaloga, što uz niz lepo izgrađenih karaktera čini da Harry Wild bude utočište za relaksaciju, ali i za edukaciju. Zabavno, pametno, duhovito: dobro raspoloženje zagarantovano!

42 Days Of Darkness (prva sezona, 2022)

Provokativno nazvana 42 dana mraka, čileanska serija – rađena po istinitom događaju – atipična je po mnogo čemu; 42 dana iz naslova, brzo ćete otkriti, pretvara se u blizu 2000 dana očaja, jer se slučaj godinama vukao po sudnicama; kidnapovana, potom nađena mrtva Veronica Mortes, žrtva je o kojoj najviše brine njena sestra, ali i advokat sa svojim timom kojeg je sestra angažovala. Mada je svima jasno da je suprug taj koji je organizovao ubistvo i našao plaćenika da posao obavi, nesposobna i zaprepašćujuće glupa policija ponaša se kao da je sve jasno; čak je žrtva optužena da je izvršila samoubistvo tako što se sama zatvorila u neku malu prostoriju gde nije bilo dovoljno vazduha, te se ugušila!

Neverovatna je serija budalaština koje je policija učinila; nije primetila da suprug stalno menja svoje izjave, nije ga čak ni pratila ili prisluškivala njegov telefon: kao da su hteli da se čitav slučaj što pre zataška. Kad je otkrivan plaćeni ubica, odmah je priznao zločin, ali nije hteo da kaže ime nalogodavca, što je ostavilo supruga na slobodi u kojoj i danas uživa. 

Mračna, tužna i depresivna serija koja svedoči da je policija ponekad najgora vrsta kriminala.

Knjige

Sigrid Nunez „Prijatelj“

Prijatelj je jedna od onih knjiga kojima se vraćamo, koja nas nosi svojim ritmom i izbacuje na novu obalu otkrivajući esenciju života dok pratimo jednog psa i jednu ženu kako zajedno pobjeđuju tugu (SigridNunez, Prijatelj, prevela SenadaKreso, Buybook, 2021)“ (Matej Vrebac)

Robert Harris „Munich“

Britanski romanopisac Robert Harris, bez preterivanja, jedan je od najtiražnijih svetskih pisaca i što je još važnije – autor čitavog niza literarno sjajnih romana kao što su Homeland, Enigma, Archandel, The Ghost, The Fear Index, An Officer And The Spy ili najnovija V2, koje se mogu podvesti pod termin „istorijska fikcija“. Mnoga njegova dela su ekranizovana, među kojima je i Munich (filmski naslov: Munich – The Edge of War, 2021).

Priča o pregovorima u Minhenu 1938. godine nije samo okvir za političku analizu galopirajućeg fašizma, već, pre svega, drama u kojoj se obični ljudi, antijunaci, odjednom nađu u vrtlogu istorije, ophrvani svojim strastima i žudnjom. Roman i film deo su iste misterije koja nema odgovor: šta bilo da je – bilo? U svakom slučaju, ovaj istorijski triler iznova govori o ulozi pojedinca u političkom sunovratu ratnih pokliča; u najmanju ruku – poučno, naročito danas kad Rusija sledi Hitlerovu strategiju uništenja cele jedne države i njenog naroda.

Nostalgija

Salaam Bombay! (1988)

Jedan od onih kultnih filmova koje bi svako morao da zna, bar svako ko se interesuje za ovu umetnost. Prati malog Krishnu koji iz putujućeg cirkusa stiže u Bombaj. Njegova priča je priča dece s ulice – strašna, važna, nezaboravna.

Dokumentarni film

Liefsteling – Sweetling (2022)

Ovaj film bi slobodno mogao da se svrsta među najlepše dokumentarce u filmskoj istoriji, između ostalog i zbog toga što su autori imali oko za emociju. Priča o ljubavi i o životu koji se živi uprkos bolesti i drugim nevoljama je obavezna. 

Više čitajte ovde.

Horor

Get Out (2017)

Nikada vam nismo preporučili ovaj film, a trebalo je. Ako ste ga kojim slučajem propustili, obavezno pogledajte.

Video igre

Besplatne Epic igre: Odlični Prey

Sjajni naučno-fantastični horor Prey trenutno je besplatan u Epic online prodavnici, a radi se o igri koja inače košta oko 39 evra. Pored nje tu su još dva besplatna naslova – Jotun: Valhalla Edition i Redout: Enhanced Edition.

Prey je izašao još 2017. godine, a igru je lansirala Bethesda. Zaplet nije revolucionaran, ali je sjajan – junak je zarobljen na napuštenoj svemirskoj stanici Talos I koja kruži oko Meseca. Godina je 2032, a igrač je glavni deo eksperimenta koji bi zauvek mogao da promeni čovečanstvo. Kao što se često dešava u horor žanru – ništa ne ide po planu, a zbog agresivnih vanzemaljaca čiji je jedini cilj da eliminišu sve ljudske članove posade.

Napadači mogu da menjaju oblik, što ih čini još opasnijima, a igru još zabavnijom. Avantura je zagarantovana, a naslov može besplatno da se preuzme u Epic prodavnici sve do 19. maja, zajedno s druge dve pomenute igre.

*Kontrapreporuke

Chucky (prva sezona, 2021)

Slobodno promenite kanal i spalite ekran.

 

Oceni 5