Film „Joe Bell“ (2021)
Joe Bell 01 S

Photo: IMDb

Otac nije kolac

Ponekad se čini da smo postali ravnodušni na filmove koji se zasnivaju na istinitim pričama, posebno od kada se ta etiketa koristi kao sredstvo za plašenje publike – sve više horor filmova na početku obaveštava o istinitosti onoga što će u filmu biti prikazano. Tako su se životne priče pomešale s demonskim narativima, pa se retko ko zamisli nad obaveštenjem da se ono što gleda zaista nekome i dogodilo.

Film Joe Bell nije dobro prošao kod kritičara, ali je jedno sigurno – svaki će gledalac odmah po završetku potražiti informacije o životu Joa i Jadena Bella. Rediteljima se zamera da je prepun opštih mesta, što je tačno, ali su upravo ta mesta ona od kojih se najviše uči – možda Joe Bell nije materijal za Oskara, ali se sigurno radi o sadržaju koji bi mogao da postane važan za edukaciju roditelja koji nisu sposobni da se nose s različitošću sopstvene dece.

U pitanju je priča o gej tinejdžeru koji je trpeo nasilje, budući da nije želeo (ni mogao) da odustane od svog identiteta. Svaka kvir osoba dobro zna koliko se različitost ne trpi, a posebno one koje su odrastale u malim sredinama. La Grande je jedan od takvih gradića, mesto u kojem su izmišljene porodične vrednosti važnije od bezbednosti onih koji se ne uklapaju u čopor.

Svaka žrtva ima granicu, a Jaden je do nje stigao u februaru 2013. godine. Mnoge su kvir osobe i pre i posle njega trpele (i trpe) nasilje, ogroman broj je sebi oduzeo život, ali njihove priče nisu odjeknule kao Jadenova. Jedan od razloga za to je i otac, Joe Bell, koje je nakon smrti sina krenuo u šetnju do Njujorka. Usput je razgovarao sa svima koji su želeli da slušaju, pokušavajući da ispriča priču o svom gej sinu. Akcija je odjeknula na društvenim mrežama, pa je ubrzo postao poznat kao otac-mučenik, roditelj koji želi da smrti podari smisao, te da pričom o svom gubitku zaštiti druge.

Na početku filma Jaden je pored oca, pa oni koji nisu upućeni u priču ne znaju da je tek duh, nešto poput pomoćnika namučenom roditelju. To je možda jedna od najvećih mana filma koji je vrlo lako mogao da postane veliki – Jaden do kraja ostaje avet, pa o njegovom životu saznajemo tek nekoliko detalja. Jasno je da je tako i zbog toga što nam o njemu priča Joe, koji ga ni sam nije dobro poznavao, te tako do kraja ostajemo uskraćeni za životnu priču koja je sasvim sigurno bila mnogo više od nekoliko suza i jedne traumatične ljubavi.

Reid Miller briljira u ulozi namučenog tinejdžera (Jadenu je bilo tek petnaest godina kada je izvršio samoubistvo), pa zahvaljujući tome verujemo i Marku Wahlbergu, koji se u ulozi Joa nije baš najbolje snašao. Njihov odnos nam je prikazan u formatu razgovora s pokojnikom, u obliku svih onih rečenica koje za Jadenovog života nisu izgovorene, jer se mislilo o tome šta će reći drugi.

Nije retko da se zbog brige za mir homofobičnih rođaka, poznanika i komšija izgube oni koji zbog te smirenosti trpe – nasilje je strašno, a nevidljivost ga još više pogoršava. Kvir građani koji pristanu na kompromise (koje uglavnom prave samo oni), na prvi pogled žive s manje trauma. Tako je samo na površini, jer je svako odustajanje od sebe poput metka koji kad-tad stigne do svoje mete.

Joe Bell je prikazan dvanaest godina nakon filma Prayers for Bobby (2009). Bilo bi dobro da se gledaju u paru, da se prikazuju u učionicama, crkvama, mesnim zajednicama i halama sportova, a posebno onim roditeljima koji veruju da je njihovo dete „samo faza“. Joe onom poznatom „Dete vas sluša“ (odlomak iz govora kojim majka pokojnog Bobbya upozorava homofobe da deca imaju uši i mozak) dodaje i „Dete oseća“. To znači da dete oseća danas, sutra je već kasno.

Oceni 5