Mala pobuna običnog čoveka: U svetu razočarani, u Srbiji presrećni
Srednji prst novo

Photo: Brendan Smialowski/AFP/Getty Images

Otpuštena jer je Trampu pokazala srednji prst

Džuli Briskman vozila je biciklu prošlog meseca u Virdžiniji, kada je kolona vozila u kojoj je bio američki predsednik Tramp prošla pored nje. Pokazivanje srednjeg prsta je, kako sama kaže, reakcija na Trampovu politiku.

„Prolazio je pored i krv je jednostavno počela da mi ključa. Pomislila sam – isteruju iz zemlje ljude koji su u programu DACA (program američke vlade koji pruža privremenu zaštitu imigrantima bez američkih papira koji su u SAD došli kao deca, prim. XXZ), ukidaju Obamacare program zdravstvenog osiguranja, samo trećina Portorika ima struju, a on je opet na prokletom golf terenu. Pokazala sam srednji prst koloni više puta“, izjavila je Briskman za Huffington Post.

Fotograf koji je bio u koloni uslikao je Džuli Briskman, a fotografija se ubrzo proširila po društvenim mrežama i medijima. Briskman je za mnoge heroj, a neki čak kažu da treba i da se kandiduje za predsednicu 2020.

Džuli je poslednjih šest meseci radila u firmi Akima, koja se bavi marketingom i komunikacijama, te sarađuje sa federalnom vladom. Mislila je da je najbolje da o fotografiji obavesti sektor za ljudske resurse u firmi, nakon čega su je nadređeni pozvali na razgovor.

„Rekli su da hoće da se distanciraju od mene i da ne mogu da imam nepristojne i opscene postove na društvenim mrežama. Dakle, to što sam ja pokazala srednji prst nazvali su opscenim“, rekla je i dodala da su u kompaniji bili nezadovoljni zato što je tu sliku koristila kao profilnu na Facebooku i Twitteru, ističući da time vređa ugled kompanije koja sarađuje sa vladom.

Uprkos tome što se na njenim profilima na društvenim mrežama ne pominje poslodavac i što kolege koje su imale nepristojne postove na Facebooku nisu izgubile posao, Džuli je otpuštena, a firmu štiti zakon, budući da u Virdžiniji poslodavac iz privatnog sektora može otpustiti radnika iz bilo kog razloga.

Nakon što je napustila golf klub u Virdžiniji i prošla pored Džuli Briskman, Trampova kolona prošla je i pored pešaka koji je pokazao palac nadole, dok je jedna žena ispred ulaza na golf teren držala transparent na kojem je pisalo „Impeach“ (Opozvati).

Briskman kaže da ne žali ni zbog čega i da joj je, štaviše, drago što predstavlja simbol protesta: „Na neki način, bolje mi je nego ikad. Besna sam zbog puta kojim naša zemlja ide. Zgrožena sam. Ovo je bila prilika da poručim nešto.“

Dok se svetom šire vesti o Džuli Briskman, njenom gubitku posla i maloj pobuni običnog čoveka, stanovnici Srbije jedva čekaju da daju podršku Trampu, te se tako na šturu i loše prevedenu agencijsku vest koja se širi srbijanskim medijima kao male boginje mogu pročitati komentari koje kao da je pisala spoljna redakcija RTS-a, inače smrtno zaljubljena u sadašnjeg američkog predsednika.

Tako se Politici javio Borivoje Banković, očigledno veliki poslodavac i privrednik, sa ćiriličnom porukom za Džuli, da ga bolje razume: То што си му показала "средњи прст", душо моја драга, јесте опсцено у целом свемиру. Осим можда у појединим интелектуалним круговима око породице Кардашијан и сродним маргиналним појавама. И ја бих ти дао отказ да радиш код мене, према коме год да си била вулгарна.

Uplašeni Petar Stanimirović hrabro konstatuje: Ova samozačetna,samohrana majka izgleda zaista nema problema na ovome svetu pa može i najjačem čoveku sveta da mirno pokaže taj famozni treći prst.

Branislav Stanojlović tumači gest: Браво! Можда не самом Трампу који воли Словене (или бар Словенке), али Америци...

Odgovara mu neki nesrećni Bane: Можда он воли Словене и Словенке, али госпоџа каже (жели) да је пореклом Немица.

Iz belog sveta javlja se izvesni Ivan, gramatički slabo povezan sa maticom: Kod Vas u Srbiji pisete za Predsednika svasta pljujete po vladi a Evropa kaze nemate medijske slobode neznam koje ovde lud.

Nepoznat neko na sajtu RTS-a poručuje: Realno zasluzila je. A i ko normalan pokazuje srednji prst bilo kome a kamoli svom predsedniku.

Šaljivdžija primećuje: A ja mislio... da se to desava samo u Rusiji, Kini, S.Koreji, Saudi Arabiji...

Pismenost i zdrav razum ipak poentiraju: E sta cine mediji... Ne prikazu one koji pozdravljaju i koji su glasali - jer da nisu glasali za Trumpa nebi pobijedio....prikazu neku tamo nekulturnu na biciklu....jer da je kulturna nebi to pokazivala. ...e pa sada pametnom dosta.....

Oceni 5