Novi Sad
Milica Rakić, JUGOvizija

Milica Rakić, JUGOvizija

Photo: Fondacija Saša Marčeta

Otvaranje velike izložbe „Mlečni put – umetnost, vreme, prostor“

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u 19 časova u Galeriji u suterenu, biće izveden zvučni performans Ilia Belorukova, around, there, now. U Kino sali MSUV za 19:30 zakazane su projekcije filmova Gestualni govor Jozefa Bojsa, 12-časovno predavanje, Edinburg, 1973. Zorana Popovića i Izvinjenje za modernost, Paviljon NSK Država u Vremenu grupe IRWIN i Igora Zupea, uz gostovanje i razgovor sa autorima.

U Kreativnom distriktu BIRO (Bulevar Despota Stefana 5), u 17 časova biće otvoreni segmenti izložbe Arhiva MSUV – Projekti u Kineskoj četvrti / Kreativnom distriktu, Danica Bićanić, Mirko Lazović, i TOKI Art Space (Tokio Maruyama, Sawada Ikuhisa).

Istog dana u 18 časova, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, biće otvoreni segmenti izložbe Katarina Allfa, Christo and Jeanne-Claude, diSTRUKTURA, Rastislav Škulec, i Verbumprogram (Ratomir Kulić, Vladimir Mattioni).

Program izložbe biće nastavljen u subotu, 26. novembra u 12 časova u Kino sali MSUV, kada će biti držana projekcija dokumentarnog filma Project Cancer o umetniku Ulayu, uz razgovor sa scenaristom i kustosom Tevžom Logarom.

U sredu, 7. decembra u 18 časova u SKC Fabrici u Kreativnom distriktu, zakazan je audio-vizuelni performans IIC – International Internal Catastrophes’ by NOVI_sad / Isaac Niemand, a u sredu 14. decembra u 17 časova biće organizovano vođenje kroz izložbu sa kustoskinjom Sanjom Kojić Mladenov i umetnicima.

Izložba Mlečni put prezentuje primere nestabilne i emancipatorske umetničke prakse, od avangarde do savremene, medijske i postmedijske umetnosti. Za svoje polazište referiše na rezultate projekta Trajni čas umetnosti Centra za nove medije_kuda.org usmerenog na mapiranje društvene i umetničke istorije Novog Sada, a kroz predstavljanje mreže protagonista i referenci, umetničke, društvene i političke teorije i prakse koja je uticala na novosadsku neoavangardu šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka.

Pokrovitelj MSUV je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Podršku izložbi pružili su Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022” – „Druga Evropa”, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU-Japan Fest iz Tokija.

Izložba će biti dostupna za posetioce do 30. decembra 2022. godine u MSUV i Likovnom salonu Kulturnog centra, a u Kreativnom distriktu – BIRO do 11. decembra.

Oceni 5