Međunarodni festival dokumentarnog filma
Još jedno proleće film

Photo: Beldocs promo

Otvoren 16. Beldocs

Zaplet filma Još jedno proleće baziran je na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića, koji je i sam prisustvovao otvaranju festivala i beogradskoj premijeri filma.

Još jedno proleće je film o  jugoslovenskoj epidemiji variole vere 1972. godine, nastao tokom pandemije Kovida i u tom smislu inspiracija za film je očigledna“, kaže autor filma, Mladen Kovačević i dodaje:

„Film je imao svetsku premijeru na festivalu u Karlovim Varima, kao i na nekoliko bitnih festivala posle toga; ove godine prikazan je u Roterdamu. Publika nigde nije ravnodušna. Prizori u ovom filmu su zastrašujući, priča je potresna i naravno da iskustvo pandemije intezivira doživljaj ovog filma. Neki ovaj film vide kao priču o nadi i o jedinstvu, a neki kao zastrašujuće upozorenje. Na neki način i jedni i drugi su u pravu.“

Po završetku projekcije održan je razgovor sa autorom, koji je vodio Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala Beldocs.

Repriza filma je u četvrtak, 11. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 21.30.

Podsetimo, tokom narednih sedam dana biće prikazano više od 100 filmova. Beldocs se ove godine, pored Doma omladine Beograda, održava i u Dvorani Kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Cineplexxu Ušće, Art bioskopu Kolarac i Centru za kulturu „Vlada Divljan".

Program 16. Beldocs festivala možete pogledati ovde.

Oceni 5