Posveta starim bioskopima
Otvaranje DOK festivala 2024.

Photo: Marina Bugarčić

Otvoren Šesti festival dokumentarnog filma #DOK

Igor Toholj, umetnički direktor festivala se na otvaranju publici obratio rečima: „Hvala vam što ste došli u ovolikom broju. Način na koji se razvija DOK festival je neverovatan, ali nije uvek sve u brojkama, ima nešto i u posvećenosti i u nekoj vrsti sreće jer nije svaka godina dobra produkciona godina što se tiče dokumentarnog filma. Ove godine smo imali veliki izbor i od toga smo odabrali 15 filmova. Pozivam vas da glasate za filmove u takmičarskom programu u kome se prikazuju debitantska ostvarenja i tako doprinesete nagradama festivala.

Od sedam filmova koje ćemo gledati u okviru ovog programa petoro autora će biti gosti. Posebna selekcija koju smo nazvali Izvan mraka na nostalgičan način priziva duh starog bioskopa, onog koji je postojao od našeg detinjstva (pre šoping molova). I u tom kontekstu festival će zatvoriti Bioskop Laika, film Veljka Vidaka o bioskopu koji je reditelj Aki Kaurismaki otvorio usred šume u Finskoj. Interesovanje za sve filmove sa ovogodišnjeg festivala je veliko i radujem se da se vidimo ovih dana".

Prisutnima se obratio i prof. dr Nikola Šuica, poznavalac stvaralaštva Anselma Kifera koji je imao priliku da upozna umetnika za koga je rekao da je superstar, da piše i predaje o njemu. Prof. Šuica publiku je podsetio i na dokumentarističku stranu Vima Vendersa.

Tokom četiri dana festivala biće prikazano 15 ostvarenja podeljenih u tri programske celine. Pored glavnog programa publici će biti predstavljena i selekcija debitantskih filmova Enter DOK koja je takmičarska selekcija festivala. U okviru ove selekcije biće dodeljene dve nagrade publike. Ove godine festival će predstaviti i posebnu selekciju filmova posvećenih bioskopima - Izvan mraka.

Šesti DOK traje do nedelje, 4. februara, a program festivala dostupan je na sajtu. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni mts Dvorane, kao i online.

Oceni 5