BINA
Otvaranje izložbe Rikarda Santohe BINA

Photo: Aleksandar Gazibara

Otvorena izložba "Arhitektura u Španiji u 21. veku"

"Arhitekturu ne čine samo zgrade, kako to ljudi često misle, već je ona duboko utkana u samu dušu gradova i mesta u kojima živimo. Na izloženim fotografijama možemo da vidimo kako su mnogi gradovi u Španiji oživeli zahvaljujući originalnoj arhitekturi i impresivnim zdanjima. Španija jeste prepoznata po draguljima arhitekture koji su stari vekovima, a ovom izložbom želeo sam da vam približim savremeno lice moje zemlje”, istakao je Santonha prilikom otvaranja izložbe i dodao: “Kada mi neko kaže kako arhitektura nije toliko važna, uvek skrenem pažnju na to da mi i dan danas putujemo u Egipat da bismo videli piramide, ili pak u Njujork da vidimo Empajer Stejt Bilding. I dalje putujemo zbog arhitekture i umetnosti, jer to je ono što nas pokreće i što može da učini naš život lepšim i bogatijim.”

Dario Otero Kastro, zamenik ambasadora i ataše za kulturu u Ambasadi Španije u Beogradu, na otvaranju izložbe je najavio: “S jedne strane prikazaćemo inženjerstvo i arhitekturu Španije iz 21. veka, a ova izložba je povezana i sa misijom i glavnim ciljevima BINA-e u smislu predstavljanja arhitekture i njenog umetničkog i kulturnog doprinosa. Ali isto tako, imaćete priliku da vidite jednu duboku transformaciju španskog društva u 21. veku”.

Ružica Sarić, članica organizacionog tima Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, zahvalila se ambasadi Španije u Beogradu i Institutu Servantes i naglasila: “Tema arhitektonske fotografije je veoma interesantna i u današnjem vremenu je jedan od načina komunikacije arhitekture i kroz medije. Ova izložba fotografija arhitektonski nosi i dimenziju senzitivnosti, pa se po tome razlikuje od klasičnih izložbi fotografija arhitekture.”

Nj. eks. g. Raul Bartolome Molina, Ambasador Španije, u svom govoru na otvaranju je rekao: “BINA je jedan od najvažniijih festivala arhitekture u ovom regionu i predstavlja važnu sponu koju smo koristili da napravimo fantastičnu saradnju, kako bismo kulturno zbližili naše dve zemlje. Nadam se da ćete uživati i da ćete upravo preko ovih fotografija moći da vidite kako se Španija razvila i transformisala.”

U utorak, 16. maja u 18 časova u Institutu Servantes održan je razgovor s autorom koji je vodila Snežana Ristić, dok će u subotu 20. i 27. maja od 12 časova biti organizovano vođenje kroz izložbu uz prisustvo BINA tima.

Fotografija kao sredstvo za komuniciranje, fotografa i istraživača Rikarda Santonhe (Ricardo Santonja), čiji je rad podržan  od strane Tehničkog univerziteta u Madridu (UPM), pruža novi uvid u razvojni potencijal Španije u sferi arhitekture i inženjerstva ovog perioda.  Istovremeno, atraktivnošću fotografija, ova izložba poziva  posmatrača da poseti predele i bude svedok neverovatnog graditeljskog postignuća nastalog naporom institucija, privatnih kompanija i naravno španskog naroda.

Sve fotografije deo su različitih izložbi, kao što su „Umetnost građenja u Španiji” ili „Inženjering i arhitektura”, pod pokroviteljstvom Španske agencije za međunarodnu saradnju – AECID i Ministarstva za međunarodne poslove, Evropsku uniju i Kooperaciju. Obe izložbe, u različitim formatima, obišle su svet i prikazane su na manifestacijama u gradovima kao što su Kijev, Muskat, Tokio, Moskva, Rim, Talin, Riga, Alžir, Brazilija, Kuritiba, Resife, Managva i Grenada.

Rikardo Santonha je po obrazovanju geograf i fotograf, sa doktoratom iz arhitekture, transdisciplinarni autor i predavač na Visokoj tehničkoj školi arhitekture u Madridu (UPM) na Odseku za arhitektonske grafičke ideje; takođe je vizuelni umetnik i profesionalni fotograf, specijalizovan za arhitekturu i inženjering. U svom radu on objedinjuje svoja znanja, umeća i strasti kako bi predstavio izuzetnosti arhitektonskih ostvarenja. 

Oceni 5