XXZ magazin preporučuje
P-Valley

Photo: Starz Network/skenews.com

Ovo je svet alfa ženki

Serije

P-Valley (prva sezona, 2020)

Junaci serije Pussy Valley žive punim životima, najpre zbog toga što se radi o raskošnim karakterima koji se bore sa teškoćama koje donosi život na margini. Već je od prve epizode jasno da je u pitanju sezona koja daje glasove onima koji se uglavnom ne čuju, te ostaju prepušteni na milost i nemilost svima koji mogu da ih kupe.

Kritičari tvrde da je ovo jedna od najprovokativnijih drama 2020. godine, i to ne samo zbog toga što su glavne junakinje striptizete. U osam epizoda sve pršti od glitera i južnjačkih karaktera, a na mestu gde se noir sudara sa trap muzikom. Junakinje žive neurednim životima, ali su jake uprkos tome, te ne staju pred preprekama, spremne da uzmu ono što im pripada.

Fierce Queens (prva sezona, 2020)

Ovu bismo seriju slobodno mogli da nazovemo „feminističkom pričom o divljini“, budući da se fokusira na ženke različitih životinjskih vrsta, te veštine kojima pribegavaju da bi se izborile za prevlast.  Od geparda, preko mravljih kraljica, pa sve do matrijarhata u čoporu hijena, pričaju se priče od po nekoliko minuta. Svaka epizoda nudi inspirativne i autentične narative o veštinama koje liče na borbu za jednakost među pripadnicima ljudske vrste. Ovo je svet alfa ženki!

The Comey Rule (mini serija, 2020)

Uoči poslednjih predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se dvodelna mini serija o tome šta je prethodilo izborima 2016. i usledilo neposredno nakon njih, a pre svega šta je direktno uticalo na rezultat. Ukratko – Rusi. To je dobro poznata i već potvrđena priča, no The Comey Rule dolazi sa mnogo više detalja i objašnjenja, ali i impotentnom porukom koja u 2020. ne znači gotovo ništa. Tako da se može reći da ova serija ni najmanje nije uticala na ishod nedavno održanih izbora.

Snimljena prema memoarima bivšeg šefa FBI-ja Jamesa Comeyja A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership, serija prati Comeyja kao staloženog borca za istinu uprkos svemu i van ikakvog konteksta. S tim u vezi FBI s njim na čelu istražuje slučaj procurelih mailova Hillary Clinton, i to u dva navrata - drugi put neposredno pred izbore 2016. Nešto što Comey smatra poštovanjem procedure, reda i discipline, njegovi saradnici vide kao potencijalnu opasnost za kampanju Hillary Clinton, a to što na kraju nije otkriveno ništa inkriminišuće ne znači da indirektno nije pomoglo Trumpu da dođe na vlast.

No, ono što serija nedvosmisleno pokazuje jeste da Comey nije imao nikakvu „zadnju nameru“ ili skrivenu agendu, čak ni političke preferencije. Ono za čim traga je istina, poštovanje pravila i, iznad svega, očuvanje demokratije i demokratskih vrednosti utkanih u srž Sjedinjenih Američkih Država, za šta su upravo zaduženi ljudi poput njega. Međutim, u toj plemenitoj ideji leži ne samo čitava poruka serije, već i njen osnovni problem. Pojava Trumpa na američkoj političkoj sceni nije samo plod ruske intervencije i tek jedno nasumično iskakanje iz šina demokratije nakon kojeg će se sve vratiti u normalu, već posledica, između ostalog, i takvog načina razmišljanja i delovanja.

Slagali se u potpunosti sa autorima ili ne, seriju svakako pogledajte, makar kao jednu od prvih dramskih obrada događaja od pre pet godina. Iako se čini da je vizuelno i ideološki zaglavljena u '90-im, treba je gledati baš i zbog tog čudnog osećaja anahronosti i svesti da su se vremena umnogome promenila.

The Undoing (mini serija, 2020)

Ni ovom serijom nismo oduševljeni, kao što ste već mogli da pročitate, no to ne znači da na nju ne treba obratiti pažnju i složiti se sa nama. Ili ne. Ovako razuđena, a u šest epizoda sabijena serija mami na interpretaciju, različita tumačenja i učitavanja. Samo je bitno da nemate nikakva očekivanja, jer preterana promocija ovoj seriji nikakvo dobro nije donela.

Njen najveći problem jeste to što jako želi da nas iznenadi, što se očajnički trudi da nam se dopadne, da bude i klasična i pomerena u isto vreme, dok zapravo i nema mnogo toga da nam ponudi osim tenzije koja svakim nepotrebnim obrtom polako jenjava. The Undoing je u svrhu iznenađenja pripremio i mnoštvo crvenih haringi, odnosno lažnih tragova i zaključaka na koje nas navodi. Međutim, ako imate iole iskustva sa savremenim proizvodima prestižne televizije, ništa vas neće previše iznenaditi. Ako imate višegodišnji staž u gledanju serija, biće vam sasvim sigurno poznat i kraj.

Film

Isadora's Children  – Les enfants d'Isadora (2019)

Američka plesačica Isidora Dankan je, pored svog briljantnog rada, bila poznata i po tragediji koja ju je zadesila, budući da je 1913. godine ostala bez dvoje dece. Bol je, između ostalog, preživljavala i kroz koreografiju “Mother”, u kojoj se bavi gubitkom i prazninom koja iza toga ostaje. Sto godina kasnije tri žene pokušavaju da ožive ovaj komad, te se približe onome što je velika umetnica osećala, te pokazala kroz plesački komad.

Hounds of Love (2016)

Radnja je smeštena u osamdesete godine prošlog veka, a film prati sedamnaestogodišnju Vicki Maloney. Zarobljena je u kući para koji kroz pervertiran odnos funkcioniše u pomerenom univerzumu, a ubrzo shvata da nije njihova prva žrtva. Posmatrajući dinamiku odnosa između otmičara ubrzo joj postaje jasno da će morati da pronađe način da ih razdvoji, a kako bi preživela i ponovo se dočepala slobode.

Reditelj Ben Young je uspeo da šokira publiku, budući da njegov debitantski film obiluje nasiljem, a čitav slučaj se delimično zasniva na istinitoj priči.

Amnesia (2015)

„Ljubav ne zna za granice“ je jedan od najvećih klišea u pričama o romantičnim odnosima. Ovaj film se delimično zasniva upravo na tome, ali nudi bogatiji kontekst, te dokaz da su ljubav i želja za životom ponekad neodvojive.

Dvadesetpetogodišnji Jo početkom devedesetih godina prošlog veka stiže na ostrvo u blizini Ibice, u nadi da će mu se ispuniti san da postane DJ. Jedne noći sreće Marthu, koja živi izolovano već četrdeset godina. Postepeno je uvlači u svoj svet techno muzike, a privlači ga ono što ona pokušava da sakrije.

Muzički film

Folklore: The Long Pond Studio Sessions

Tokom globalnog karantina usled pandemije Taylor Swift je bila izuetno vredna i kreativna, baš poput nas u XXZ magazinu. Ne samo da nam je u julu podarila jedan od albuma godine i svakako najbolji album svoje karijere, već je snimila i njegovu live verziju, i to u sklopu ovog filma. Folklore: The Long Pond Studio Sessions pored svih pesama donosi i razgovore autora o inspiraciji i njihovom stvaralačkom procesu, te saradnji u specifičnim uslovima.

Gledati kako i koliko neko uživa dok stvara i radi ono što voli jedna je od prijatnijih stvari u životu. Zato je pravo uživanje slušati i gledati Taylor uz saradnike i producente Aarona Dessnera i Jacka Antonoffa, kao i Justina Vernona iz benda Bon Iver. Taylor i on su i za film snimili duet „na daljinu“, svako u svom studiju, a uz sve to Vernon je nosio i maramu preko usta dok je pevao. Pa se vi posle žalite kako ne možete da dišete ispod maske.

Pesma

Texas & Wu-Tang Clan – Hi

Posle 23 godine Texas i Wu-Tang Clan ponovo sarađuju, i to na vodećem singlu Hi novog albuma škotskog benda. Publika je podeljena, kritika jednoglasna u pohvalama, fanovi oduševljeni, a nama ova zarazna melodija ne izlazi iz glave.

Knjige

Srđan Srdić „Ljubavna pesma“

 „U kontekstu celine književnog opusa Srđana Srdića, roman Ljubavna pesma izdvaja se ne samo osvajanjem tematski svežeg terena, već i novim vrhuncem primenjenog jezičkog kreativnog umeća, kojim je proza našeg autora i dosad obilovala. Ovom knjigom Srdić se potvrđuje kao pisac koji se i dalje uspešno razvija, menja, napreduje i iznenađuje čitaoce, bez obzira na to što je još odavno zauzeo mesto u samom vrhu naše savremene proze“ (Ivan Radosavljević)

Džon Fante „Puna života“

Fante je ovu knjigu posvetio najpre svojoj ženi, ali i svim potomcima i precima, zajednici iz koje je potekao i koja ga je oblikovala. „Puna života“ je topao i duhovit roman koji nam u ovim čudnim vremenima daje malu dozu eskapizma – u neki običan, normalan, davni život, divan samo onda kad smo i vremenski i prostorno odmaknuti od njega.

Nostalgija

Fata Morgana (1971)

Herzog je ljubiteljima filma sigurno poznat i po svojim dokumentarnim filmovima. Fata Morgana se bavi simboličnim rođenjem majke Zemlje, a pustinjski prizori oživljavaju kroz zvuk i sliku, te nude halucinogenu šetnju kroz Saharu.

“Eventhoughobviouslyshot on Earth, the film does not necessarilyshow the beauty and harmony and horror of ourworld, rather some kind of a utopia—ordystopia—of beauty and harmony and horror. When you watch Fata Morgana you see the embarrassedlandscapes of ourworld, anideathatappearsrepeatedlythroughout my work, from The Enigma of KasparHauser to Pilgrimage [to Lessons of Darkness]“ (Herzog)

Dokumentarni film

The Blue Flower of Novalis – A Rosa Azul de Novalis (2019)

Četrdesetogodišnji Marcelo pamti kao malo ko drugi. Između kafa i ljubavnih sastanaka priča nam različite priče: o svom HIV statusu, baki katolkinji, te nesvakidašnjim seksualnim fantazijama. Sebe naziva Genghis Khanom, ponekad pesnikom-filozofom Novalisom. Slobodan je, a njegova sloboda zavodi.

Kratki film

In My Room  – Miu Miu Women's Tales #20 (2020)

Snimljen tokom karantina, ovaj film u centru ima ženu koja je na zalasku života. O njoj se priča kroz snimke koje je pravila rediteljka Mati Diop, koja je i njena unuka. Dnevna soba se pretvara u pozornicu, a komšije u statiste koji sanjivo gledaju kroz svoje prozore. Pripoveda se o tome šta znači biti žena, ali i o slobodi, te zarobljenosti u životu koji ima rok trajanja.

Video igre

Cyberpunk 2077 i strateški priručnik na 464 strane

Internet je preplavljen priručnicima sa uputstvima za skoro svaku igru koja vam padne na pamet, ali mnogi i dalje radije biraju papirne knjižice sa uputstvima koje mogu da drže u rukama. Tako i Cyberpunk 2077 dobija jedan, a „masivna knjiga“ izlazi u isto vreme kad i igra.

U pitanju je priručnik na 464 strane – Cyberpunk 2077: The Complete Official Guide – koji iz štampe izlazi 10. decembra. Oni koji su ga videli tvrde da se radi o detaljnim uputstvima koja obuhvataju sve ključne sisteme, te svaki zadatak, takozvani quest. Tu je opis svih questova, mogućih opcija, ali i temeljno uputstvo o tome u kakvom su odnosu različiti questovi, gde se i kako preplići i koliko utiču jedni na druge.

Priručnik sadrži i mape, te uputstva za kreiranje likova, a knjiga dolazi u dve varijante – standardnoj, papirnoj od 464 strane koja košta 24,99 dolara i tvrdo ukoričenom izdanju za kolekcionare, koje ima 496 strane, te dodatne ilustracije i košta 39,99 dolara. Igra konačno izlazi sledeće nedelje, a iz kompanije upozoravaju da se na Amazonu već prodaju nezvanični priručnici koje ne bi trebalo kupovati.

*Kontrapreporuke

Tenet (2020)

Očigledno je da je reditelj Nolan bio toliko opsednut „fantastičnom misterijom“ na kojoj film počiva, da seta sjajna ideja na kraju pretvorila u trik koji ničemu ne služi. Svi su od filma očekivali mnogo, a krajnji rezultat je jedva gledljiv. Daleko je ovo od Mementa.

The Call (2020)

Odličan primer za to da klišei ne služe ničemu. Ideja dobro zvuči u teoriji, ali se u praksi svela na nulu, budući da je sve trapavo – od scenarija do glume.

 

Oceni 5