Uoči filmskog festivala "Otvoreni predeli"
Bicentenario film

Film "Dvestogodišnjica"

Photo: Promo

Pablo Álvarez Mesa: Odomaćivanje nasilja u svim aspektima društva

Film Dvestogodišnjica bavi se nasleđem Simona Bolivara, južnoameričkog vojskovođe, državnika i revolucionara koji je odigrao značajnu ulogu u borbi za nezavisnost nekoliko zemalja na ovom kontinentu. Povodom proslave dvestogodišnjice oslobodilačkih bitaka, Alvarezov film ispituje društvene rituale koji perpetuiraju nasilje u društvu, ali i preispituje često nekritički odnos prema Bolivarovom nasleđu i zaslugama.

*Kako ste došli do ideje za film Dvestogodišnjica?

Počeli smo tako što smo pristupili proslavama Dvestogodišnjice s upitanošću o tome šta se slavi, ko slavi, kako se slavi. Počeo sam da razmišljam o tim proslavama kao ritualima, a kada počnemo tako da ih doživljavamo, ispostavi se da je mnoštvo elemenata kulture u našem svakodnevnom životu zapravo veoma politizovano kao ritual. A kada počnemo da razmišljamo u tim parametrima, onda za ritual postoji i protivteža - egzorcizam. To je ovaj film.

Pablo Álvarez Mesa

*Kada govorimo o filmskoj estetici, šta vas je najviše intrigiralo u obradi ove teme?

Najsinematičnije je evocirati ono što je nevidljivo. Iako je film usmeren prevashodno ka slici, on zapravo funkcioniše kroz povezivanje sa nevidljivim mestima i graničnim prostorima koja se ne vide uvek na prvu loptu. U tom smislu  i u kontekstu ove teme, najsinematičnije je povezivanje sa istorijskim kursom i njegovo prikazivanje kroz ovaj medij.  

*Kako vidite nasleđe Simona Bolivara u kolumbijskom društvu?

Bolivar je bio neupitni vrhovni autoritet od početaka onoga što danas nazivamo Kolumbijom, sve do danas. Mahom ga slave i dive mu se, a mali broj njih postavlja pitanje o njegovoj ulozi u utemeljenju veoma podeljenog društva sa disfunkcionalnom političkom scenom i odomaćenim nasiljem.

*Koji su to "savremeni društveni rituali" koji se odnose na dvestogodišnjicu oslobodiliačkih bitaka i kako vidite njihov značaj i značenje?

Najdublji savremeni ritual koji je održavan kroz čitavih 200 godina je odomaćivanje nasilja u svim aspektima društva. Indoktrinacija dece da budu protagonisti rata i postavljanje prirodnog sveta kao pozornice za rat.

*Kako se političari Južne Amerike odnose prema Bolivarovom nasleđu?

Simon Bolivar je poput univerzalnog tokena koji se koristi na sve moguće načine, sa svih strana političkog spektra. Njegovi spomenici su sveprisutni, na svakom javnom trgu podsećaju nas na strukture moći, crkvu i Bolivara. On je večni patrijarh i vrhovni autoritet, mi smo njegova večna deca. Na taj način vlade infantilizuju svoje predstavnike i neutrališu bilo kakav osećaj dostojanstva i pripadnosti.

*Film se prikazuje u udaljenom seoskom predelu u Srbiji. Ovde ljudi možda i nisu toliko upoznati sa južnoameričkom istorijom. Koji je to univerzalni aspekt vaše priče?

Nije teško zameniti kontekst Dvestogodišnjice sa lokalnim glumcima i različitim regionima širom sveta. Film se kreće kroz ritual, a u svim zemljama rituali su društvene veze koje perpetuiraju ideologije.

Oceni 5