Retro Šibenik: More suza zbog ljepote
Depil 01 S

Photo: volim-sibenik

Paklene muke depilacije

- Najviše suza, baš cijelo jedno slano more, prolile su naše vrle Šibenčanke da bi bile ljepše nego što jesu i da bi izgledale infantilno što će reći, bože mi oprosti, nevino - tako 1928. godine piše nama nepoznati, ali u pitanja mode, ljepote i kozmetike, po svemu sudeći, dobro upućeni Šibenčanin i otkriva mnoge delikatne šibenske ženske i muške tajne: 

Šibenčanke su više zbog napasti da prate modne ludorije iz Beča, Pariza i Amerike nego da se više svide šibenskim mladićima i muževima, koji o ženskoj ljepoti imaju i drukčije kriterije, odlučne podnositi paklenske muke kakve se ne pamte još od doba inkvizicije.

Doduše, Šibenčanke se ne spaljuje na lomači, ali on sveudilj spaljuju svaku svoju nepoćudnu dlaku pa kad se prođe ispod prozora tih naših vrlina punih dičnih dama, svakom se čini da prolazi pored kovačije u koji se užarenu potkovu namješta na konjsko kopito. Vonj je isti, a ni količinom dima ne zaostaje palež ženskih dlaka za kovačijom.  

Jauci, vrisak i kuknjava

- Ali nije sva muka u vonju spaljenih dlaka. Dlake raznim napravama spaljuju gospođe pa i mlađahne djevojke iz imućnijih kuća koje mogu nabaviti razne sprave čak i one na struju. Iz njihovih kuća dopire uglavnom taj konjski vonj, ali ne i jauci, vriska i kuknjava. Tako se glasaju one Šibenčanke koje dlake čupaju jednu po jednu pincetama ili golim rukama, a još više, glasnije, kukakvnije i s takvim užasom kao da u kinu prikazuju film pun strave, one naše uznosite i uzorite koje po starinski čupaju dlake borovom smolom i ili malo modernije, ali ni za dlaku manje okrutno, kaustičnom sodom ili vrućim mazalom od meda i maslinova ulja. Ima ih koje se s dlakama bore umačući udove u gips. One umoče ruku ili nogu u tekući gips pa onda sjede na suncu i čekaju da se gips ukruti. Kada se ukruti one ga natuku nečim što im se nađe pri ruci i onda navale na posao. Kidaju taj gips i gledale bi one zadovoljno u njemu zarobljene svoje dlake da im oči nisu pune suza pa ništa ne vide.

Filozofija čupanja dlaka borovom smolom

- Pravi je koncert ipak kad Šibenčanke čupaju dlake pomoću borove smole izmiješane s terpentinom. To je najprije cijela jedna filozofija, da ne kažem ritual. Borova smola se najprije na ženska uda nanosi niz dlaku, a učinak se postiže odlučnim potezom uz dlaku. Ima nekih dama koje stisnu zube i muški podnose torturu. Njima s druge strane su "operne pjevačice" koje vrište u sav glas reklo bi se kao da ih kolju. Ništa nije bolje ni kada dame omrznute dlake spaljuju kaustičnom sodom.

Sve ori kao da negdje gori!

- Zainteresirana gospoda koja se vole pretvarati da su nezainteresirana već imaju istančana uha za to žensko žalobno "pjevanje". Oni su, a čine se kao da ništa ne znaju i ne čuju, već tako izvježbali svoj sluh da točno znaju je li dotična dama uklanja nepodobne dlake s prsa, ruku ili nogu. Najveći ushit izaziva damsko stenjanje, cika, plač, a bogme i sočne psovke, kada one smolom eliminiraju dlake ispod pazuha!  Sve ori kao da negdje gori!

Miris muškog sapuna

- S druge strane ima i diskretnih šibenskih dama koje s dlakama ratuju u miru i tišini. To su one dame koje izbjegavaju smolu, gips i vreli med kao vrag tamjan, a dlake strižu britvama koje su do sada rabili samo muškarci ili onim zgodnim malim britvicama koje su  se odnedavna pojavile. Te dame koje svoje dlake eliminiraju u blaženoj tišini poznaju se uglavnom po mirisu muškog sapuna kao da su tren prije izašle iz kakve brijačnice.  

Ima ih u Šibeniku kojima nikako nije jasno zašto žene misle da su im noge bez dlaka ljepše

Muške duševne patnje zbog bezdlakih ženskih nogu

- E sada nije sva muka u tome što sve žene u ime ljepote trpe i na kakve su torture spremne. Ima tu i jedna muška strana priče, a u njoj je sve više nezadovoljne gospode, muževa i štovatelja ženske ljepote kojih se namnožilo osobito u novije vrijeme od kada se nose kraće suknje i haljine. Njima ne smeta na osobit način ženska potreba da nemaju dlaka ispod pazuha. Isto tako moglo bi se reći da oni nemaju ništa ni protiv eliminacija dlaka s ženskih ruku i prsa. Mora im se priznati da imaju razumijevanja za istrebljivanje ženskih brkova i dlaka sa ženskih brada. Ali brijanje i čupanje dlaka sa ženskih nogu to je njima već svetogrđe. Ima ih u Šibeniku kojima nikako nije jasno zašto žene misle da su im noge bez dlaka ljepše i da se one onako bezdlake više sviđaju muškarcima među kojima je sva sila koji bi za dlakavu žensku nogu dali i glavu i imanje. Oni žale. Nije pretjerivanje kada se kaže da duševno pate jer po Šibeniku nigdje više ne možeš vidjeti naturalnu žensku nogu s dlakama. 

Ljepota & higijena

Bezdlaka ljepota i higijena nisu u to doba u Šibeniku išle šotobraco jer pisac ovih zanimljivih redaka poručuje Šibenčankama da bi se trebale, kada već tako usrdno pokazuju svoja obrijana pazuha, malo više raspitati o toaletnom sapunu kojemu se broji već cijelo stoljeće, te da bi mogle upoznati i pastu za zube koja se eto već trideset godina prodaje u tubama, a ima je i na vagu. K tome dodaju još i ovo:

- Treba se muška glava nakloniti tom ženskom paklu trpljenju bola i patnje zbog ljepote, ali bi i naše Šibenčanke trebale znati da će im mladost, ljepota i nevinost proći bilo na njima dlaka ili ne i da bi mnogim muškim srcima bile draže da su prekrite dlakama  od glave do pete, ali da su manje ohole, a više vesele i kada bi bile čuvenije po osmjehu nego po smrknutu čelu.

*Transkript rukopisa nepoznatog autora iz 1928. godine dopunjen podacima iz drugih izvora; tekst objavljen na prijateljskom portalu “Volim Šibenik” prenosimo s dozvolom uredništva

Oceni 5