Autentičan i hrabar filmski izraz
Ruže film Palić

Film "Ruže"

Photo: Promo

Palić: Ukrajina u fokusu

Festival evropskog filma Palić ovaj program realizuje u saradnji sa Ukrajinskim institutom, javnom ustanovom povezanom sa Ministarstvom spoljnih poslova Ukrajine. Institut olakšava međunarodne veze između ljudi i institucija i stvara prilike za Ukrajinu da komunicira i sarađuje sa svetom.

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, u osvrtu na ovu selekciju je istakao: „U poslednjoj deceniji ukrajinski filmski stvaraoci su razvili autentičan i hrabar filmski izraz, stilski se oslanjajući na nadrealizam. Ovo stvaralačko nadahnuće novih mladih i perspektivnih autora ponovo je vratilo ukrajinsku kinematografiju u žižu interesovanja svetskih festivala, te je pre početka agresije kojoj svedočimo, ukrajinski film doživeo novi veliki uzlet. U našoj selekciji savremenog ukrajinskog filma posebno se ističu autorke, čija ženska perspektiva donosi nešto novo i autentično, bilo da sagledava vojne sukobe ili prati intimnu dramu o odrastanju i zaljubljivanju”.

U filmu „Refleksija” ukrajinski hirurg Sergej je zarobljen od strane ruskih vojnih snaga u zoni sukoba na istoku Ukrajine i nakon puštanja na slobodu, pokušava da pronađe svrhu u životu obnavljajući svoj odnos sa ćerkom I bivšom ženom.

Iz filma 'Refleksija'

Ostvarenje „Loši putevi” predstavlja četiri kratke priče smeštene u Donbasu (Donjecki basen), u ratnoj Ukrajini i nastao je kao adaptacija istoimene predstave koju je režirala Natalija Vorožbit.

 Film „Nosorog” svoju radnju smešta u industrijski provincijski grad u Ukrajini devedesetih godina prošlog veka, gde srećemo mladića po nadimku „Nosorog“ – agresivnog delinkventa još od detinjstva, a koji sada postaje nasilni kriminalac. Posmatramo njegovo odrastanje, porodicu i ljubavni život.

 Film „Stop Zemlia” dobitnik je nagrade Berlinale 2021 Generation - Crystal bear award, a prati kretanje kroz emocionalna previranja, čekanja da život počne dok se družite sa drugovima iz razreda. Ovo je radikalan, autentičan i osetljiv uvid u uznemirujući osećaj mladosti i unutrašnja perspektiva ukrajinske omladine.

„Ruže” su tragikomični mjuzikl u kojem učestvuju umetnice grupe Dakh Daughters iz Ukrajine. Ovaj bioskopski kabare prikazuje lepotu i poteškoće u želji da slede sopstveni put - kao žene, umetnice, građanke zemlje koja prolazi kroz revoluciju i rat.

Dokumentarni film „Ova kiša nikada neće stati” vodi publiku na snažno, vizuelno privlačno putovanje kroz beskrajni ciklus rata i mira. Film prati dvadesetogodišnjaka Andrija Sulejmana koji pokušava da obezbedi održivu budućnost dok su svuda žrtve oružanih sukoba. Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život se nalazi uokviren konstatnom borbom između života i smrti.

Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Oceni 5