Nevinost profesora neobične taktike
Done37

Photo: thequeerfrontier

Pamtimo Lazarevićeve leševe

Istinski jeziva priča podseća nas na ratne zločine Treće armije Vojske Jugoslavije, nazvane najhrabrijom srbijanskom formacijom, uz konstataciju da je iz nje stradao najveći broj oficira tadašnje Vojske Jugoslavije; vreme performansa: 7. oktobar ove godine, manifestacija pod nazivom "Da se ne zaboravi", nije saopšteno šta i kojim povodom; rečeno je jedino to da su, uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković. Saznali smo kako narod može da bude ponosan na ratni učinak ove zločinima ovenčane formacije - naravno da su joj pripisani drugačiji nadahnutiji pridevi - a general Vladimir Lazarević namah je, zajedno sa ostalim odlikovanim visokim oficirima Treće armije, postao "najbolji među najboljima, "najhrabriji među najhrabrijima". Nastavljajući dugogodišnju hegemonističku odbrambenu tradiciju, poznatiju kao strategija masovnih grobnica, Ta se tradicija progona civila i ubistva dece, smestila direktno u istoriju.

I na Katedru taktike Vojne akademije kopnene vojske.

General neobične taktike: Vladimir Lazarević

A učinak je, priznajmo, istorijski: više od šest hiljada Lazarevićevih leševa, albanskih civila, za čiju su smrt, uz osuđenog i slobodnog Vladimira Lazarevića, poslednjeg komandanta Treće srmije Vojske Jugoslavije, sudski nevini i zapovednici Ljubiša Diković i Božidar Delić. Realizator zločina protiv čovečnosti i ubistvo dve hiljade civila, Albanaca, za - teško je svarljiva dikcija haških presuda - najmanje 760 hiljada izbeglica, civila proteranih u Albanaiju i Makedoniju, "sistematskim zlostavljanjima, silovanjima, rušenjem sela i gradova, pljačkom neverovatnih razmera".

Učiće, dakle, kadeti, da ponovo, kao njihovi prethodnici tokom ratova u SFRJ devedesetih, sa posebnim osvrtom na Kosovo, komanduju formacijama državnih ubica civila, žena i dece; nije to lako, zna generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ima iskustva, poručuje narodu da je obaveza Srbije da ceni profesionalnost pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije, naročito njene Treće armije, koja je bila najviše na udaru tokom oružane pobune na Kosovu i Metohiji 1998. i tokom NATO agresije 1999. godine.

"Na takav način pokazujemo i odnos prema vojsci uopšte i odnos prema državi, pokazujući odnos prema svakom pojedincu, naročito komandnom kadru naše vojske koji je bio u tim teškim trenucima za našu modernu istoriju, tamo gde je otadžbina ljude i pozvala", nadahnut je bio Selaković.

On smatra i to da "da pokazujemo i kao država i kao narod da neke stvari vraćamo na pravo mesto".

Masovna grobnica u Batajnici

"Srbija nastavlja svoju borbu drugim sredstvima, ne odustaje od onoga za šta ima legitimne, legalne i, možemo slobodno reći, ljudske, istorijske i svake druge interese", rekao je Selaković.

Potom nazočimo nezaboravnim ispadima stoge vojničke tradicije uvlačenja, discipline koja nagoni na bljuvanje: "Kada je tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić, ispred srušene zgrade Generalštaba u Beogradu, izašao i prvi put smogao hrabrosti da kao tako visoki funkcioner države Srbije kaže da je 24. marta 1999. bila NATO agresija, ukazalo se da se Srbija više nikada neće vratiti u period stida, u period nepriznavanja istorije, u period nepriznavanja istine", izgovorio je ministar vojni.

Na tragu haškog robijaša, nezaboravnog načelnika Generalštaba Nebojše Pavkovića.

Bilo bi nevojnički bez ulizištva šefu države: "Sve bitke i borbe u kojima ste učestvovali bile su veličanstvene, i svaka od njih podjednako i strašna i najteža. Kao vaš komandant Prištinskog korpusa 1998, a zatim i herojske Treće armije 1999. ponosan sam na sve vas! Treća armija je jedina, od svih armija na svetu, koju NATO nije uništio...Molim vas da ostanete jedinstveni i jaki uz ovu vlast, predsednika Vučića i ministra odbrane Vulina, koji vas uvažavaju, podržavaju i pominju vašu herojsku borbu i odaju počast žrtvama. Ne dozvolite da vas posvađaju hulje, foliranti, kukavice iz poslednjih redova, i lažne patriote", kazao je Pavković.

Srbija se stideti neće: Ministar vojni se obraća skupu

Kadidovao se da, kad više ne bude robijaš, postane ekspert za taktiku.

"Porazili smo terorizam na svojoj teritoriji, a agresora vratili u UN koje su donele poznatu Rezoluciju 1244. Ona je uporište Srbije sa koga ona brani svoje iskonsko pravo na KiM. Velika zasluga za to pripada herojskim braniocima na čelu sa vama i generalom Lazarevićem. Brzo nam se vratili", poručio je Pavkoviću izvesni Organizacioni odbor skupa u Nišu.

Američki ambasador Kajl Skat rekao je da bi "jedna izjava, poput one ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, mogla da pokvari višemesečni trud". Aleksandar Vučić bio je pak malo ciničniji, kazao je da se zbog ovog spora "slatko nasmejao".

Ne, nije se moglo bez tamjana, doskorašnji robijaš kazao je da bi trebalo sagraditi crkvu, ne bi li  masovna ubistva Treće armije ostala " za sadašnja i buduća neka pokoljenja". Treba da se pamti, ubijeni će zaboraviti.

Oceni 5