Prava i promene
Pappa 01 S

Photo: Vatican Pool/Getty Images

Papa podržao trans* seks radnice u Italiji

Seks radnice, posebno one bez dokumenta, su u posebno teškoj situaciji, jer mnoge od njih zbog vanrednih mera ne mogu da rade, niti da dobiju socijalnu pomoć. To je bio i slučaj sa grupom trans seks radnica u Italiji, koje je KOVID-19 oterao u siromaštvo.

Pre dve nedelje, ocu Andreu Konokiji obratila se jedna trans seks radnica u crkvi. Pošto mu se obratila za pomoć, dao joj je hranu i osnovne potrepštine koje je obezbedila katolička dobrotvorna organizacija Karitas. Narednog dana, ista žena se vratila, i ovog puta došla je s prijateljicom. U narednim danima sve više trans seks radnica obratilo mu se za pomoć. Sve ukupuno, 20 trans žena, uglavnom iz Latinske Amerike, obratilo se Konokiji za pomoć tražeći osnovne potrepštine. Većina žena su seks radnice koje su ostale bez primanja i nisu bile u mogućnosti da plate stanarinu, niti su imale novca za hranu tokom pandemije. Međutim, otac Konokija nije mogao da im pruži dovoljno novca da se izbore s trenutnim stanjem, tako da se obratio Papi Franji tražeći pomoć.

Papa je prošle nedelje dao instrukcije administratoru papalne dobrotvorne pomoći, Krajevskom, da novac uplati zajednici trans žena. Žene su nakon toga poslale audio poruku za Papu u kojoj su se zahvalile na pomoći. Većina žena nisu katolkinje, ali su od oca Konokije zatražile da se moli za njihovo spasenje. On je izjavio za Religious News Service da je važno „ne osuđivati druge“.

„Ovo je vanredno stanje, potrebna je zdravstvena ali i socijalna podrška,“ izjavio je i dodao: „Rekao bih da ove ljude (trans) tretiramo kao da su nevidljivi. „Da se situacija s koronavirusom nije desila, možda ih nikad ne bih lično upoznao, one mi se možda nikada ne bi obratile za pomoć, ne bi se obratile crkvi, i možda ne bismo imali prilike za ovaj dijalog, ne bismo upoznali jedni druge i porazgovarali.“

U međuvremenu, Krajevski je za Rojters izjavio da je ova vrsta pomoći „uobičajena“ za Katoličku crkvu. On je takođe izjavio da su neke od žena koje su se obratile za pomoć u velikom problemu jer im je mafija oduzela pasoše, tj. makroi koji rade za mafiju i kontrolišu seks radnice. Krajevski je takođe pohvalio žene jer „su imale hrabrosti da se obrate crkvi za pomoć“.

Vatikan se oduvek žestoko protivio pravima trans osoba

Ove vesti će međutim mnogima delovati iznenađujuće, pošto Katolička crkva, i sam Papa Franja imaju kontroverzan odnos prema LGBT+ osobama.

Prošle godine je Vatikan objavio dokument kojim se oštro odbacuju trans identiteti i insistira na tome da rodna fluidnost predstavlja pretnju za tradicionalnu stukturu porodice. Ovaj dokument je osudio „pozive za javno priznanje prava na samoodređenje u pogledu roda i pluralnost novih vrsta zajednica, koje su u direktnoj suprotnosti s modelom braka koji je između jednog muškarca i jedne žene i predstavlja simbol patrijarhalnih društava.“

Katolička crkva nikada nije podržavala LGBT+ osobe i njihovu borbu. Čvrsti je protivnik gej seksualnih odnosa, istopolnog braka i trans prava, ali kada je Papa Franja postao papa 2013. mnogi su izrazili nadu da bi sve to moglo da se promeni. Međutim, nade da bi Papa Franja liberalizovao ovu instituciju ubrzo su razvejane, jer skoro nikakav napredak nije postignut.

I dok je Papa Franja vidno manje neprijateljski nastrojen prema LGBT+ osobama u odnosu na svoje prethodnike, neke veće promene u pogledu mera nisu se desile za vreme njegove službe.

Prevela: MJ

Oceni 5