Nezaboravna promocija u Rijeci
Prffe 04 S

Nezaboravno veče: Nakon promocije, koncert u Palachu

Photo: Stephany Stefan

Parafi odsvirali poslednji set

Tribina u Palachu: Bojan Mušćet, Velid Đekić i Mladen Ilić

Moderator večeri bio je Bojan Mušćet, urednik izdanja, a o sinoćnjem događanju kaže: "Promocija je pokazala nekoliko stvari. Prvo, bend kao što je Paraf zaslužuje puno važniju poziciju u analima hrvatske i regionalne popularne glazbe nego što je ima danas. Nadam se da je box-set 'Sabrana djela 1976. - 1987.' to i pokazao jer sada napokon njihova djela dobivaju pravi kontekst. Na promociji smo se na žalost oprostili od Parafa, oni su odsvirali svoj posljednji set.

Ono što me fasciniralo je da bi Parafi danas, kad bi bili aktivni, bili vjerojatno ponajbolji live bend u regiji - jer toliko emocija, toliko snage i poleta zaista se ne može vidjeti na pozornicama. Čini se da je odabrani set pjesama bio zaista nevjerovatno inspirativan za ljude koji se uglavnom više i ne bave sviranjem. Djela će nastaviti živjeti uživo kroz nastupe Valtera Kocijančića i izvrsne Perspektive pa će tako i ova sabrana djela, u jednom svom dijelu, nastaviti svoj put i razvoj. U svakom slučaju, Parafi ostaju jedan od najsjajnijih svjetionika popularne glazbe na ovim prostorima."

O povijesti benda, počecima i završecima, govorili su osnivači Parafa, Valter Kocijančić i Zdravko Čabrijan, otvarajući i nemalo drage teme odlazaka iz grupe koja je obilježila ne samo riječku i ex jugoslavsensku scenu već i onu cijelog tadašnjeg istočnog bloka. Pavica Čabrijan, u glazbenim krugovima poznatija kao Vim Cola, prisjetila se pak kako je to bilo biti frontwomen u ono vrijeme.

– Tada nisam razmišljala da probijam neke predrasude, niti da činim nešto izvan okvira, niti sam se zamarala muško-ženskim odnosima. Uostalom, bilo je još cura poput mene. Iz današnje perspektive mogu reći da nije bilo lako, naglasila je Čabrijan.

Moderator Bojan Mušćet pročitao je poruku Petra Lukovića, glavnog urednika XXZ magazina, upućenu prisutnima: "Dragi moji prijatelji, hteo sam da iznenadim sve vas, a sebe da častim dolaskom u moju dragu Rijeku na ovu uzbudljivu promociju, ali, jebiga, problemi koji me muče bili su jači od gole želje da se vidimo. Činilo se da je dan stvarno lijepo počeo, ali se sjebano završio. Pozdravljam vas sve, moje prijatelje, kolege, muzičare s kojima sam sedamdesetih I osamdesetih delio nešto mnogo više od puke muzike. U ime te Bolje prošlosti – primite najžešće pozdrave od Petra Lukovića, from Belgrade with love”.

Klub Palach, 7. ožujka: Tribina o bogatoj galzbenoj ostavštini grupe Paraf

Nakon završene tribine, Valter i Perspektiva (Vlado Simcich Vava, Robert Jovanović i Alen Tibljaš) zauzeli su položaje na pozornici i s nestrpljenjem iščekivana svirka je mogla početi. A počela je sa 'Živjela Jugoslavija', slijedili su 'Goli otok', 'Moj život je novi val', hitovi koji su rasplesali publiku uz neizostavno pankersko poganje.

Stage je nakon Valtera i Perspektive prepušten drugoj postavi Parafa: Pavici Čabrijan - Vim Coli, Zdravku Čabrijanu, Raulu Varljanu i Mladenu Iliću. Uz glazbenu potporu Vave, Ive Močibob i Tibljaša, publika je uživala u izvrsnim izvedbama pjesama 'Zastave', 'Želim biti vojnik', 'Javna kupatila', 'Kada se oglasi'. Pridružio im se i Valter pa su zajedno izveli 'Narodnu pjesmu' i na bisu 'Rijeku'.  

Box-set 'Sabrana djela 1976. - 1987.' i njegova riječka promocija važan su element u stvaranju još bogatije povijesti punk rock scene ovih prostora koja ne bi bila ista bez legendarnih Parafa.


Galerija

Oceni 5