XXZ magazin preporučuje
Parasite 01 S

Photo: IMDb

Parazit, posveta žrtvama klasnih podela

Film

Parasite (2019)

Reditelj Bong Joon Ho vraća se u rodnu Koreju, i sa sobom dovodi dve porodice – Parkove, koji su oličenje više klase koja živi u izobilju, i Kimove koji su sušta suprotnost, snalažljive žrtve klasne podele. Da bi preživeli, siromašni su prinuđeni da se ponašaju kao paraziti, pa već u prvoj sceni, koja će sigurno postati kultna, Kim Ki-woo (igra ga Choi Woo-sik) gledaoca upućuje u situaciju, dok pokušava da ulovi Wi-Fi signal iz obližnjeg kafića, i tako dođe do usluge za koju neće morati da plati.

Iako naslov asocira na stravu i užas, ovde su jedina čudovišta ljudi, a kralj svih monstruma je siromaštvo. I to je sve što bi gledalac trebalo da zna pre nego što se prepusti filmu i briljantno sarkastičnim scenama kojima se balansira između komedije, trilera i teške drame.

The Harvesters (2019)

Scenarista i reditelj Etienne Kallos je sa filmom The Harvesters kreirao duboku priču o suživotu, koristeći biblijske reference koje upućuju na to da smo svi pomalo Kain i Avelj, a posebno kada su u pitanju emotivni sukobi za prevlast u porodici.

Mračna psihološka drama u prvi plan stavlja i sudbinu onih koji se razlikuju, a posebno u ruralnim zajednicama koje poštuju tradiciju. Nasuprot straha i tenzije stoji prividno miran farmerski život, i prostori u kojem su relaksirane jedino krave.

Film nam pored pažljivo građene priče nudi i pogled u zajednicu o kojoj se ne zna mnogo, te nas upućuje u život Afrikanera koji su dom pronašli u Južnoj Africi krajem XVII veka, pa će radoznaliji gledaoci sigurno biti motivisani da nastave sa istraživanjem, a kako bi saznali koje su to tačno tradicije koje se poštuju, ko su ubice farmera, i zašto glavni junaci filma strahuju za sudbinu svoje zajednice.

Late Night (2019)

Komedija o jedinoj ženi koja vodi noćni talk show progovara o svim –izmima današnjice na duhovit način. Emma Thompson, koja inače igra glavnu ulogu, kaže da film zapravo pripada žanru naučne fantastike, budući da u Americi u tom trenutku nije postojao nijedan talk show tog tipa koji vodi žena. To se promenilo koliko prošlog meseca, kada je NBC počeo da prikazuje A Little Late with Lilly Singh.

Za razliku od Lilly, naša Katherine je već u pedesetim godinama, za Holivud praktično mrtva, kako sama kaže, ili pak u mogućnosti da igra jedino majke muškarcima starijim od sebe. Pored toga, nije previše u dodiru sa popularnom kulturom, ne zanimaju je društvene mreže, izbegava političke teme u emisiji, a scenarsti koji pišu za nju su odreda beli muškarci humorom i stavovima zaostalim u kasnim '90-im, u najboljem slučaju. Svi oni osećaju da nešto ne valja i da mora da se menja, ali tako ušuškani i privilegovani navikli su da ne talasaju i ne rizikuju gubitak dobro plaćenog posla.

Sve se menja kada se timu priključi Molly, mlada Amerikanka indijskog porekla bez ikakvog iskustva u tom poslu, ali sa ogromnom ljubavlju prema komediji i late night emisijama. Zaplet koji će uslediti možda je predvidiv, ali se u ovom žanru i ne očekuju velika iznenađenja. Svakako, u datim okvirima film i uspeva da nas na momente iznenadi i ne krene putem klišea koji nam prvi padaju na pamet.

Film ostaje na tragu dosadašnjeg rada i interesovanja autorke i jedne od glumica, Mindy Kaling, pa ako ste upoznati sa njenom serijom The Mindy Project, znate šta treba da očekujete. Late Night je duhovit, relevantan i zanimljiv film, taman za večernje opuštanje. Još sa Emmom Thompson u glavnoj ulozi – nema greške.

Serije

Mrs. Fletcher (2019)

Iako su dosad emitovane samo tri epizode, deluje da seriji Mrs. Fletcher treba pružiti šansu. Pre svega zato što glavnu ulogu igra Kathryn Hahn, koja kao da nema slabu tačku i neverovatno, a gotovo neprimetno se transformiše u svakoj ulozi. Ovde je usamljena i izgubljena sredovačna žena koja naizgled ima sređen život sa kojim ne zna šta bi. Kako joj sin napušta kuću i odlazi na koledž, ona pokušava da značajan višak slobodnog vremena nekako ispuni. Zanimljivo je videti šta je njen prvi izbor, pokazaće se da li će na tome i ostati.

Pored toga što pratimo njenu liniju radnje, u nešto manjem obimu pratimo i život sina jedinca u kampusu. Imajući u vidu njegovo ponašanje i razmišljanje, teško nam je da poverujemo da je sve to slobodno vreme koje majka sada ima nekad izdvajala na vaspitanje sina. No, uz odsutnog bivšeg muža koji više brine o svojoj novoj porodici, bolje možda nije ni moglo.

S obzirom na to koliko je poražavajuće gledati ženu koja je najbolje godine uložila u sina koji nije odrastao u bogznakakvog čoveka i muža koji ju je napustio, a uz to još i radi u staračkom domu, dobro je da ova serija nije ispala neka teška tragedija, već obećavajuća dramedija. Malo iščašena, ali za sada vredna gledanja.

Rick and Morty (4. sezona)

Rick i Morty su konačno ponovo sa nama, a nakon dve godine pauze. Nestrpljivi su već mogli da pogledaju prve dve epizode, i da posvedoče promenama koje su od surovih junaka bez moralnih granica napravile nacrtane pojedince koji komuniciraju nešto pažljivije, a uz pomoć pitanja poput "Would you please accompany me to Forbodulon Prime for Death Crystals?"

Već je prva epizoda, pod naslovom "Edge of Tomorty: Rick Die Rickpeat," umetničko delo, ali i filozofija o smislu i načinu života. Nakon samo nekoliko minuta postaje nam jasno da se poručuje da život ne može da se kontroliše, i da na kraju ništa nije onako kao što izgleda.

Knjige

„Geopolitika televizijskih serija“, Dominik Mojsi (Clio, 2016)

Kao da nije dovoljno što toliko pišemo o serijama, rešili smo  da vam preporučimo knjigu koja se bavi serijama. Autor je izabrao neke od u tom trenutku najvažnijih serija, za koje se pretpostavlja da će biti relevantne i ubuduće i može se reći da nije pogrešio. Od studije o Game of Thrones, preko Mad Men, House of Cards, Homeland, do Downton Abbey, ali i nordijskih hitova i starih američkih serija, ova knjiga ne samo da donosi sveobuhvatan uvid u sve pobrojano, već pokušava tematski i idejno da poveže mnoge TV uratke i uopštavanjem dođe do potencijalne predstave televizije budućnosti.

Inteligentno i zanimljivo napisano štivo namenjeno onima koji vole kvalitet na TV ekranima, a još više da zavire iza njih.

C.A. Blues, Milan Oklopdžić

Teško da bi nešto što je objavljeno pre 37 godina moglo da se doživi kao svežina, ali redovi koje je ispisao autor koji je prve stihove nažvrljao na prljavom stolnjaku jednog čuburskog restorana, podsećaju na Keruaka koji je i sam svoje romane živeo punim plućima.

Kalifornijski blues, koji bi mogao da uznemiri one osetljivije, prozor je u Ameriku sedamdesetih godina prošlog veka, a sluša se kao san koji vam neko prepričava. „Oda zlatnoj mitomaniji tadašnjeg „svetog trojstva“ (seks, droga i rokenrol), pisana je filmskom kamerom i snimljena običnom pisaćom „remington“ mašinom na kalifornijskom suncu u društvu besmrtnika – Hendriksa, Ferlingetija, Korije.“

Pesma

Sam Fender „The Borders“

Pojavio se tiho i možda uđe u legendu, ko zna. U novoj pesmi mladog engleskog muzičara Sama Fendera čujemo malo starih The Killersa, uticaje Springsteena, a ponajviše nadu u savremenu muziku.

Video igre

Star Wars Jedi: Fallen Order

Oni koji su testirali Star Wars Jedi: Fallen Order tvrde da u igri nema mnogo svežih momenata, i da se radi o avanturi koja je svojevrsna kombinacija savremenih elemenata iz igara TombRaider, Breath of the Wild, Uncharted, God of War, sa finim slojem Star Wars mitologije. Rezultat nije revolucionaran, ali ljubiteljima nije ni potrebna revolucija, već solidna igra koja čini da se osećaju kao džedaji.

Ako se ima u vidu stanje Star Wars igara iz prethodne decenije, solidna single-player avantura slobodno može da se posmatra kao neka vrsta „čuda,“ a dobro izgrađen scenario, posebno trenuci okršaja svetlosnim sabljama, inteligentne zagonetke, i univerzum koji je bogat istorijom i tradicijom, ovu igru čine vrednom pažnje.

*Kontrapreporuke

The Terror: Infamy (2. sezona)

Sve što je u prvoj sezoni bilo dobro, toga u drugoj nema. Kao istorijska drama druga sezona je možda i pogodila ono što je ciljala, ali kao horor nije ponudila ni pola pristojnog čudovišta.

Radnja prati američke državljane japanskog porekla koji se nakon bombardovanja Hirošime nađu u logoru koji su za njih pripremili dojučerašnji sugrađani. I to je otprilike sve čime bi ova sezona mogla da se pohvali, budući da je glavna demonica jedva nešto malo više od katastrofe u obliku osvetoljubivog duha. Čak i nakon što saznamo ko je i šta hoće, dušica Yuko i dalje nastavlja sa nelogičnim ponašanjem, i balansira između duha, duše i loše našminkanog zombija. Između sukoba u logoru, duha koji vreba iz napuštenih baraka, teške trudnoće i gužve od likova, gledalac ostaje zbunjen u vezi sa namerama kako ljudskih, tako i demonskih likova, što čitavu sezonu čini prilično nezgodnom za gledanje.

The Politician (2019)

Netflixova serija The Politician delo je autora koji su se već specijalizovali za tinejdžerske over the top sapunice koje svi vole da mrze, pa tako ni sa najnovijim projektom ne greše. U svakom kadru se vidi da su imali gotovo neograničen budžet, sve pršti od zvučnih imena, jednu od uloga igra Jessica Lange, jednu epizodu režirala je Helen Hunt, ima čak i Martine Navratilove, a tu je i Gwyneth Paltrow, u ulozi koja kao da je krojena za nju, odnosno za ono kako je svi doživljavaju – tipičan proizvod sa njenog sajta Goop.

Ovo je, najblaže rečeno, čudna serija, o kojoj ne znate šta da mislite ni dok je gledate, ni nakon što je odgledate. Kako je završena odličnim cliffhangerom, verovatno ćemo joj se vratiti, ali pitanje je vredi li trošiti vreme na seriju koja želi da bude toliko toga, da na kraju ne bi bila ništa. Isuviše je raskošna i van dodira s realnošću da bi predstavljala ikakav relevantan društveni komentar, isuviše sapunica da bi se shvatila kao politička drama, na pola puta između karikaturalnih likova i likova od krvi i mesa do kojih bi trebalo da nam je stalo. The Politician je sve to i ništa od toga. Odnosno, od svega je pomalo i lepo upakovano, sa pink-zlatnom mašnicom i šljokicama odozgo. Ni plitka, ni dovoljno produbljena serija. Mnogi je kritičari smatraju iritantnom, drugi pokušavaju da objasne zašto je dobro što je takva, treći veruju da će postati jedna od najboljih serija. Ako ste spremni na rizik, gledajte.

 

Oceni 5