Beleške iz Moneove kuhinje (21)
Hrana

Photo: www.rouentourisme.com

Patka na ruanski način

Patka na ruanski način

Za 4 osobe: 1 mlada patka, lep režanj slanine, nekoliko ljutika, komad putera veličine jajeta, 6 ili 8 glavica crnog luka shodno veličini, 2 čaše crvenog bordoa.

Patka se mora ugušiti kako ne bi izgubila krv. Pošto se očisti, treba iseckati džigericu, slaninu i crni luk, i sve pomešati. Začiniti solju, biberom i prstohvatom četiri začina. Ovim nadevom ispuniti unutrašnjost patke. Ušiti otvor. Peći je u dobro zagrejanoj rerni pola sata, nešto kraće ako patka nije debela. Iseći je i staviti na stranu batake i krilca.

Posudu za pečenje namazati puterom i smestiti preostali nadev te napraviti sloj od iseckanog luka, na koji treba položiti pačja prsa. Ukloniti kosti iz bataka da bi pri tom iscurila sva krv. Pomešati je s vinom i sipati preko mesa. Ubaciti posudu u blago zagrejanu rernu da bi se sos zgusnuo. Patka ne sme biti prepečena, jer bi meso izgubilo svu finoću. Dok se jelo nalazi u rerni, u nekom tiganju nastaviti pečenje bataka i krilaca.

Patka sa belom repom

Iseku se džigerica i bubac na male komade, posole, pobibere i ubace u unutrašnjost patke. Zagreje se dobra supena kašika putera, ali ako se raspolaže masnoćom od patke, može se upotrebiti i ona, po volji. Kada se puter zagreje ili masnoća počne da se dimi, u nju se stavi patka da porumeni, i mora se okretati s vremena na vreme.

Potom se tepsija prekrije i ostavi da se peče pola sata na tihoj vatri. Onda patku okružiti kilogramom finih, belih repa; ako su prevelike, iseći ih nadvoje ili pak načetvoro.

Posoliti. Naglo zapeći, a onda ponovo pokriti i nastaviti s pečenjem, na blagoj vatri, sledećih sat vremena.

Patka u testu

Potrebno je: 1 patka, oko 700 grama telećeg mesa, 150 grama slanine, 150 grama mesa od kobasica, 80 grama prezle, traka bele slanine, belo vino, glatko testo od brašna, putera, jajeta i vode, konjak.

Očistite patku od kostiju. Isecite meso na trake što je duže moguće. Učinite isto s teletinom. Marinirajte i  jedno i drugo meso u čaši belog vina pojačanoj sa 3 supene kašike konjaka. Očistite svo meso oko kostiju, iseckajte ga i pomešajte s prezlama i mesom od kobasica.

Obložite testom dno i zidove posude za pečenje i preko položite red traka od pačjeg i telećeg mesa, onda red mesa od kobasice, sve dok se ne potroše svi sastojci. Pritisnite i pokrijte trakama bele slanine. Načinite poklopac od testa s rupom u sredini. Kroz ovaj otvor sipajte malo soka od mesa. Pecite u vreloj rerni 3 sata. Služite hladno.

Oceni 5