Beleške iz Moneove kuhinje (13)
Plavi patlidžan s paradajzom

Photo: www.foodandwine.com

Patlidžan s paradajzom i kuvani crveni pasulj

Plavi patlidžan s paradajzom

Potrebno je: 12 plavih patlidžana, 12 lepih paradajza, oko 100 grama putera, 6 malih crnih lukova (ljutika), jedan ili dva čena belog luka, začinske biljke i maslinovo ulje.

Preseći plave patlidžane na pola, bez ljuštenja, posuti krupnom solju i ostaviti ih duže od sata. Oguliti paradajze, pri čemu se uklone delovi uz peteljke, potom se proprže na puteru, sa jednim strukom majčine dušice i jednim karanfilićem (stavljenim u kesicu koja će se ukloniti čim se paradajz skuva), sa 5 ili 6 malih crnih lukova, peršunom, krbuljicom i fino isečenim estragonom.

Na dno zemljane činije sipa se izvesna količina ulja, naređa se jedan sloj plavih patlidžana, zatim jedan sloj paradajza, potom drugi sloj patlidžana, i tako redom. Pospe se prezlom i zapeče u rerni na blagoj vatri tokom 2 do 3 sata. Nadgledati.

Kuvani crveni pasulj

Za 6 osoba je potrebno: 6 strazburskih kobasica (1), malo više od 2 šolje pasulja, jedan do dva crna luka, veliki komad slanine i isto toliko dimljenog mesa, svinjska mast, crno vino. Potopiti crveni pasulj u vodu najmanje 6 sati. Promeniti vodu i dodati pola kašike krupne soli, jednu ili dve glavice crnog luka (prema veličini), jednu vezu majčine dušice i lovora.

Staviti šerpu na umerenu temperaturu i ostaviti da se jelo kuva, pokriveno, najmanje dva sata. Jelo se mora polako kuvati. Zrna pasulja moraju biti naduvena, ali ne smeju da pucaju. Kada su mekana na dodir, ali ne sasvim kuvana, treba ih procediti kroz cediljku iznad duboke činije da bi se sačuvala voda od kuvanja. Pokriti zrna pasulja da se ne bi sušila.

U posudu staviti kašičicu svinjske masti, slaninu, dimljeno meso i kobasice. Ostaviti da sve porumeni, ali da ne zagori. Onda dodati pasulj, čašu crnog vina i 4 čaše, otprilike, tečnosti od kuvanja. Pokriti šerpu nekim okruglim papirom koji je oivičava svuda unaokolo, potom poklopcem koji se dobro uglavljuje kako bi se para zadržala unutar šerpe. Kuvati na tihoj vatri. S vremena na vreme možete pogledati jelo, ali ga ne mešajte. Kada je pasulj skuvan, treba da ostane tek malo sosa.

(1) Strazburske kobasice (Knacki) predstavljaju specijalitet alzaške kuhinje i njihovo poreklo nas vraća u XVI vek. To su dimlјene kobasice napravlјene od svinjetine, čiji naziv potiče od nemačkog glagola knacken i opisuje zvuk kobasice kada joj koža puca pod zubima

Oceni 5