Putevima kvir umetnosti (26)
Angus 04 S

Photo: art/Patrick Angus

Patrick Angus: Burleskna kuća za muškarce

Američki slikar Patrick Angus rodio se 1953. godine u Los Anđelesu, a jednom je bio poznat kao "the Toulouse-Lautrec of Times Square," bar dok nije preminuo od AIDS-a i otišao u čeljusti zaborava. Sve do 2018. godine o Angusu se ništa nije čulo, da bi Kunstmuseum u Štutgartu te godine napravio veliku retrospektivu, u okviru koje je izloženo čak 200 radova zaboravljenog slikara.

Angus se proslavio slikama njujorških gej muškaraca, a posebno prizorima iz Gaiety Theatera – burlesknog teatra u kojem su nastupali samo muškarci. Tako, na primer,  slika Hanky Panky (1990) prikazuje zamračeni bioskop, na platnu je porno verzija bazena koje je često slikao engleski slikar David Hockney, a subjekti izgledaju kao da ne uživaju u onome što se dešava, ophrvani osećajem krivice, izolovani i sami u gomili.

AIDS je prerano okončao život, te karijeru, ovog talentovanog slikara, budući da je preminuo 1992. u 38. godini. Ali smrt nije bila jedina koja je zamalo obrisala svetove koje je slikao, budući da su i predrasude učinile svoje, pa je Angus umalo zauvek nestao, a sa njim i izgubljeni subjekti u svetu koji je za njih i pre toga bio zamračen.

Oceni 5