Milorad Popović o Irinejevim napadima
milorad popović

Photo: portalanalitika.me

Patrijarh izgovara ordinarne laži i gluposti

Književnik Milorad Popović smatra da izjava patrijarha srpskog Irineja nije nikakva novina niti iznenađenje ,,za iole inteligentne poznavaoce velikosrpske duhovne i političke matrice“.

Radi se o, kako kaže, “trodecenijskom kontinuitetu besramne propagande koja sve što nije srpsko u Crnoj Gori proglašava antisrpskim, brutalno pritom negirajući i omalovažavajući nacionalne posebnosti Crnogoraca“.

- U maniru najgore crne propagande patrijarh izgovara ordinarne laži i gluposti, na primjer da je pravoslavna crkva u gorem položaju nego u doba Turaka, a on i ne zna da je autokefalna Crnogorska mitropolija bila na čelu crnogorske borbe protiv otomanskog imperijalizma – kazao je Popović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, patrijarh Irinej, kada govori o obespravljenosti nacionalnih Srba u Crnoj Gori, "svjesno ignoriše činjenicu da su svi pravoslavni sakralni objekti koji su podignuti i očuvani u vrijeme nezavisne Crne Gore, pa i u doba vladikata, oteti Crnoj Gori poslije aneksije 1918”.

- Kao i da će danas svaki nepristrasni izvanjac, koji obiđe crnogorske knjižare, kioske, kulturna ljeta, sajmove knjiga, izdavačku produkciju, uvjeriti se da barem osamdeset odsto recentne kulturne produkcije ima srpski nacionalni predznak – kazao je Popović. Patrijarh Irinej i njegov pobočnik Amfilohije opredjeljujući se na monaški život zavjetovali su se, kako naglašava, na jevanđeoske nepobitne istine, prema kojima je laž smrtni grijeh.

- Irinej je u visokim godinama, i on kao i Amfilohije, ako vjeruju u Boga, ne mogu se nadati da će im Kirios Savaot dati neki popust zato što lažu i vrijeđaju druge da bi održali ideologiju Velike Srbije. Da su u zabludi Bog bi im možda i dao neki popust, ali svojim lažima i obmanama oni svjesno žrtvuju carstvo nebesko za nekakve tlapnje koje je vrijeme nepobitno pregazilo, i njihovu naciju gura u još veću zaostalost i izolaciju – rekao je Popović.

Komentarišući reagovanje Vlade i najviših zvaničnika Crne Gore na izjavu Irineja , on smatra da je degutantno javljati se poslije toliko godina na “iste blasfemične velikosrpske uvrede Crnogoraca i građana Crne Gore“.

Popović ocjenjuje da će “nevoljnost i nesposobnost vlasti da u bitnim identitetskim pitanjima zaštiti Crnu Goru, prije ili kasnije neminovno doći na naplatu“.

- Dok vlast koja je proklamovala građanski svjetonazor, i odbranu svih kulturnih i nacionalnih entiteta, dakle i Crnogoraca, tako dugo i kukavički ćuti, ili povremeno dadne neko nemušto saopštenje iza kojega ne stoji jasan politički stav niti odlučnost da zaštiti suverenost i nezavisnost države i elementarno dostojanstvo građana.

Mnogi od njih misle da će ako zažmure opasnost od velikosrpskih klerikalaca sama proći, ili da će s njima nešto istrgovati, privesti ih nekakvom ustavnom patriotizmu – naveo je Popović, naglašavajući da crnogorska vlast, iako je suočena “i sa izdajom dojučerašnjih saveznika u borbi za crnogorsku samobitnost, danas nema snage, nažalost ni znanja, da razmišlja na vremenski rok koji je duži od četiri godine“.

*Tekst prenosimo s portala AntenaM

Oceni 5