Album "Seven Psalms"
Paul simon Seven Psalms

Photo: Legacy/mixer.hr

Paul Simon, i dalje moćan i svoj

U slučaju Paula Simona nije to bio “mokri san” već san koji je nosio poruku: moraš snimiti album naslovljen sedam psalma. Nadahnuća su, veli, dolazila u snovima i materijalizirana tekstovima koje je zapisivao između tri i četiri sata ujutro. “Seven Psalms” i jeste i nije album u klasičnom smislu riječi. Njegova minutaža je skromna.

Za razliku od današnjih dugih trajanja albuma, njegove 33 minute su na tragu negdašnjih formata ili “nabildanih” EP-jeva, no budući da je riječ o konceptualnom (konceptom zaokruženom) projektu bez pjesama koje se mogu cijediti jedna po jedna za radijsku eksploataciju, već su stopljeni u jednu dugačku temu, kao da su izdanak promišljanja prog rockera sedamdesetih.

Prilično očekivano za glazbenika koji je prevalio osamdesetu, album se bavi promišljanjem o svom životu – spominjući i neke krive poteze, ali i sretnu ljubav koju je pronašao –  o smrti  i mogućnostima njegovog nastavka poslije smrti. U što – veli – iskreno sumnja, mada dopušta i tu mogućnost. No sve te “velike teme” su obrađene bez imalo patetike te s vječnim upitnikom iznad glave kad se govori o religiji.

Unatoč crkvenim zvonima kojima počinje i završava album, biblijskim referencama (psalmom) u uvodnom broju “The Lord” te gotovo “nabožnim” litugijskim harmama u zaključnoj “Amen”. Jer Simonov Bog o kojem govori može biti i oličenje dobra, ali i – budući da je sveprisutan i tvorac svega – uzročnik zla koja zadese čovječanstvo. Paul Simon je očito zadrža svoj stav uvjerenog agnostika.

Glazba je očekivano “isposnička” mahom sa Simonovom akustičnom gitarom, možda čak na pola puta između klasične glazbe i jazza. Potom, osim uvjetno rečeno bluesy broja “My Professional Opinion” riječ je o skladbama koje ne nose nikakvu žanrovsko/stilsku etiketu.

Simon je već ranije najavio da više neće snimati i objavljivati albume pa bi se “Seven Psalms” moglo shvatiti kao zaključna točka na njegovu fascinantnu diskografiju. I onu s Artom Garfunkelom i samostalnu. No budući da je još uvijek u formi te alive and kicking možda se u dogledno vrijeme pojavi još štogod. Sudeći po “Seven Psalms” bila bi to sigurno dobra vijest.

*Prenosimo s portala Mixer.hr

Oceni 5